Topkapı’da çalışma başladı

Güncelleme Tarihi:

Topkapı’da çalışma başladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2016 21:59

Topkapı Sarayı hazine bölümü eserlerinin sergilendiği Fatih Köşkü’nün çökme noktasına geldiğini Hürriyet “Ayakta zor duruyor” manşetiyle duyurmuştu.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı haberin ardından Topkapı Sarayı’nı incelemiş ve gerekenin yapılacağını açıklamıştı. Aylardır projesi bir türlü onaylanmayan güçlendirme çalışmaları, Bakan Avcı’nın talimatıyla hızlandırıldı. Geçtiğimiz hafta statik güçlendirme ölçümleri için çalışmalara başlandı.

6 AY SÜRECEK

Hazine bölümündeki statik deformasyonların çatlak boyutlarını aşarak yarık ve ayrık noktasına geldiği, sorunun tespitine yönelik zeminsel etkilerin daha ağır bastığı görüldü. Sadece Topkapı Sarayı hazine bölümü değil arşiv ve depo binalarına kadar tüm yamaçta benzer sorunların olduğuna karar verildi. Bu amaçla zemin etüt çalışmaları için öncelikle sondaj ve muayene çukurları açılması kararlaştırıldı. Zeminsel deformasyonların sebep-sonuç ilişkisi irdelenerek zemin güçlendirme metodu belirlenecek.

Haberin Devamı

Yapısal güçlendirme projesi, binadaki ayrılmalara müdahale yöntemlerinin belirlenmesinin akabinde uygun şekilde hayata geçirilecek. Zemin güçlendirme için başlatılan aletsel gözlem ve statik sonuçların değerlendirilmesi 6 aylık bir süreci kapsıyor. Bu süreçte binanın betondan arındırılması, kubbe ve duvarlarındaki fazlalıkların temizlenmesi çalışmalarına devam edilecek.

ÜSTÜ SÜREKLİ ÖRTÜLDÜ

Çalışmalar kapsamında 26 farklı noktada sondaj ve araştırma çukurları vasıtasıyla zemindeki titreşimler kaydedilecek. Aynı şekilde yarıklara çatlak ölçer sensörleri yerleştirilerek veriler toplanacak. Tüm bu verilerin ışığında güçlendirme projesinin yöntemi belirlenerek 2017 sonunda restorasyon tamamlanmış olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!