Topbaş: 2020 için hazır ve güçlüyüz

Güncelleme Tarihi:

Topbaş: 2020 için hazır ve güçlüyüz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2013 10:25

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, 2020 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapacak şehrin açıklanacağı Arjantin'e giderken iddialı konuştu: "Hazır ve güçlüyüz." IOC Başkanı Rogge'un yaptığı basın toplantısında ise gündem İspanyol basınında çıkan iddialardı.

Haberin Devamı

OLİMPİYAT 2. GAMZE'DEN İSTANBUL'A DESTEK

İSPANYOLLARI ÇILDIRTAN MESSİLİ REKLAM

Beraberindeki heyetle 2020 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapacak şehrin açıklanacağı Arjantin'e hareketinden önce Atatürk Havalimanı VİP Salonu'nda basın toplantısı düzenleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, heyecan verici bir güne başladıklarını dile getirdi. Topbaş, İstanbul'un, 2020 yılında yapılacak Olimpiyat Oyunları için Madrid ve Tokyo ile 3 aday şehirden biri olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: "Sayın Başbakanımız sürecin en başından beri güçlü bir irade ortaya koydu. Spor Bakanlığımız başta olmak üzere ilgili tüm bakanlarımız kararlılık gösterdi, Olimpiyat komitemiz çok titiz çalıştı. İş dünyamız sponsorluk anlamında üzerine düşeni yaptı. Sivil toplum örgütlerimiz ve medyamız desteklerini esirgemedi. Milletimiz de ev sahipliği arzusunu en güçlü şekilde ortaya koydu. Biz de İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak 2020'de 'nasıl bir İstanbul olacak?' sorusuna odaklandık, çalıştık ve de çalışmaya devam ediyoruz." Olimpiyat şehri seçimleri öncesinde yaşanan süreçlere de değinen Topbaş, gerçekçi yaklaşımlarla Olimpiyat Komitesi'ne planlarını sunduklarını ve artık sonucu göreceklerini belirtti.

Topbaş, şöyle devam etti: "Bu yetkiyi ve görevi daha da önemlisi gururu alarak, İstanbulumuza getirmek istiyoruz. Bu amaçla ve umutla yola çıkıyoruz. İhtiyatlı iyimserliğin ötesinde özgüven dozu yüksek bir umuttan söz ediyoruz. Zira Türkiye 5. kez aday oluyor. Biliyorsunuz daha önce 2000, 2004, 2008 ve 2012 Yaz Olimpiyatlarına aday olmuştuk. Ama ilk kez bu kadar hazır ve güçlüyüz. 2020 yılında İstanbul'un hangi hedeflere ulaşmış olacağını öngörebiliyoruz. Geleceği öngörebilmenin tek yolu onu planlamaktır. İstanbul artık planlı bir şehirdir ve bu konudaki çalışmalarımız sürmektedir"

İSTANBUL'A OLİMPİYAT TACI
"Bu zamanlarda ayrılık-gayrılık olmaz" diyen Topbaş, tarihiyle, kültürüyle, barış ve hoşgörü nosyonuyla en değerli taçları başında taşıyan İstanbul'un "olimpiyat şehri" tacını da takmasının vaktinin geldiğini ifade etti. Kadir Topbaş, Türk milletinden dua beklediklerini kaydetti. Bir gazetecinin İstanbul'un Olimpiyat oyunlarına evsahipliği yapma olasılığına ilişkin sorusunu cevaplayan Topbaş, şunları söyledi: "Burada 3 aday şehir var. Karar vericiler tarafından hepsine eşit mesafede olduklarını biliyoruz. Tabi İstanbul olarak da bize göre avantajlarımız var. Diğerlerinin de kendine göre avantajları var. Komite bunu değerlendirmişti. Zaten karar vericilere sundu. Bundan daha sonra daha da hassas davranmamız gerekiyor. İnanıyorum ki İstanbul'un tarihi birikimi, bulunduğu coğrafyası ve çevresiyle bu işi hazırlıklarıyla beklentisi yüksek bir kent olarak görmekteyiz. Hakettiğimiz düşünüyoruz. Çünkü çok çalıştık ve emek verdik. Sayın Başbakanımızın desteği de inanılmaz. Bu kadar bir devlet desteği de olimpiyatlarda hiçbir zaman olmadı."

Basın toplantısınında ardından Topbaş'ın yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ ile heyettekiler THY'nin tarifeli uçağıyla Arjantin'e hareket etti.

İSPANYA OLİMPİYAT SEVİNCİNE BAŞLADI BİLE

ROGGE: İSPANYOL BASININDA ÇIKAN HABERLER MADRİD'İ RİSKE ATMAZ
Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı Jacques Rogge ise Arjantin'in başkenti Bounes Aires'te bir basın toplantısı düzenledi. Önümüzdeki hafta 12 yıllık başkanlık görevini devredecek olan Rogge, şimdiye kadar üzerine düşeni yaptığını, görevi bırakmasının hoşçakal demek olmadığını, onur üyesi olarak IOC'da çalışmaya devam edeceğini söyleyerek, "Yatağıma akşam erkenden girip sabaha kadar uyuma avantajını yine koparamadım" esprisini yaptı.

Rogge, İspanyol basınında çıkan, 50 IOC üyesinin Madrid'i desteklediğine yönelik haberin Madrid'i zan altında bırakmayacağını, kent için herhangi bir risk taşımadığını, diğer şehirlerle şansının aynı olduğunu söyledi.
Rusya'da çıkarılan anti gay yasasının 2014 kış olimpiyatlarına etki etmeyeceğinin söyleyen Rogge, "Rusya'dan sözlü ve yazılı olimpiyat kurallarına uyacaklarına dair güvence aldık. IOC bir ülkenin iç işlerine karışamaz. Ancak İsinbayeva söylediği sözlerden sonra Rusya'nın Olimpiyat elçisi olmaya devam edebilir mi bunu tartışmak zorundayız " diye konuştu.

Haberin Devamı

Topbaş: 2020 için hazır ve güçlüyüz

Haberin Devamı



BLANCO: EL MUNDO'NUN HABERİYLE İLGİMİZ YOK
Madrid 2020 Başkanı Alejandro Blanco, El Mundo gazetesinde çıkan haberlerle hiçbir şekilde ilgileri olmadığını, gazeteye bu konuyla ilgili herhangi bir açıklamada bulunmadıklarını söyledi. Madrid 2020 tanıtımında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Blanco, seçimler öncesi böylesine haberler yapmanın diğer aday şehirlere saygısızlık olduğunu da dile getirdi.
Blanco İspanya'da yapılan anketlere göre halkın %91'inin Madrid'in adaylığını desteklediğini belirterek, yavaş yavaş aşılmakta olan ekonomik krizin adaylığa engel olmadığını, Madrid'in altyapısının yeterli olmasından kaynaklı sadece 1,5 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

"PLANIMIZ SAĞLAM"
Arjantin'de bulunan Türk heyeti de bir basın toplantısı düzenledi. Türkiye Basketbol Federasyonu Dış İlişkiler Direktörü Emir Turam'ın moderatörlüğünde Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener ile paralimpik milli okçu Gizem Girişmen ve milli tenisçi Çağla Büyükakçay'dan oluşan İstanbul 2020 heyeti, gerçekleştirilen kısa sunumun ardından yabancı basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

İstanbul'un geçtiğimiz 7 yılda 40'tan fazla büyük spor etkinliğine ev sahibi yaptığını vurgulayan Erdener, "Bu etkinliklere katılan sporcularımızdan aldığımız yanıt ise hep aynı; 'Burada düzenlenecek oyunlarda yarışmak harika
olur'. İstanbul, sporcuların daha ileriye gitmelerini sağlayan o büyüye sahip ve 2020 yılında kuracağı bu muhteşem sahnenin merkezinde de sporcular olacak" diye konuştu.

Haberin Devamı

Pekin'de 2008'de düzenlenen Paralimpik Oyunları'nda okçuluk dalında madalya kazanan Gizem Girişmen ise şunları kaydetti: "Planımız son derece sağlam çünkü olimpiyat komitelerinin söylediklerine kulak verdik. Geçmiş oyunlar hakkındaki endişelerine çözüm ürettik. Sporcular vakitlerinin yüzde 80'ini olimpiyat köyünde ya da antrenman tesislerinde geçiriyorlar, bu sebeple biz de tesisleri onların ayağına getirdik. Tüm sporcular için tek bir köy sunuyoruz. Antrenman tesisleri köye 15 dakika mesafede ve spor tesislerine ortalama ulaşım süresi ise yalnızca 16 dakika olacak."

YABANCI BASIN DOPİNG KONUSUNA DEĞİNDİ
Milli tenisçi Çağla Büyükakçay da şu değerlendirmede bulundu: "İstanbul 2020, sporculara performanslarını en üst seviyeye çıkarmak için ihtiyaç duydukları her şeyi sunuyor. Köyün yakınlarında bulunan böyle harika tesisler sayesinde sporcular en iyi yaptıkları şeyi yapmaya odaklanabilecekler. Hangi ülkenin formasıyla yarışıyor olurlarsa olsunlar, ilk günden bu yana İstanbul 2020'nin planlarının merkezinde daima tüm sporcuların sağlığı ve performansları oldu."

Haberin Devamı

Yabancı basın mensuplarının Türk heyetine yönelik sorularda ağırlıklı olarak "doping" konusuna değinmeleri dikkati çekti. Bu yöndeki soruları yanıtlayan Erdener, Türkiye'nin doping konusunda "sıfır tolerans"la mücadele ettiğini ve hükümetin tam desteğini aldıklarını vurguladı. Uğur Erdener, Hacettepe Doping Kontrol Merkezi'nin de Dünya Anti Doping Ajansı (WADA) akreditesiyle yeniden faaliyete geçeceğini sözlerine ekledi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!