Top hükümette

Güncelleme Tarihi:

Top hükümette
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yargıtay Başsavcısı, Öcalan'ın karar düzeltme talebini reddetti

Bölücübaşı'nın karar düzeltme talebini jet hızıyla inceleyip reddeden Vural Savaş, AİHM'in idamla ilgili tedbir kararının uygulanmasının hükümetin takdirinde olduğunu söyledi. Savaş, Özbek muhaliflerle ilgili karara uyulmadını hatırlatarak, hükümete ‘‘uymayın’’ mesajı da verdi.

YARGITAY Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, bölücübaşı Abdullah Öcalan'ın, ‘karar düzeltme’ talebini reddederken, hükümete de ‘AİHM’nin Öcalan'la ilgili tedbir kararına uymayın' mesajı verdi.

Savaş, Öcalan'ın önceki gün yaptığı ‘karar düzeltme’ talebini bir günde inceleyerek, dün jet hızıyla reddetti. Savaş ret kararında, AİHM'nin verdiği kararların, ‘Kesinleşmiş mahkeme kararlarında değişiklik yapılmasını gerektirecek herhangi bir etkisi’ bulunmadığını belirtti. Savaş, son sözü hükümetin söyleyeceğini belirterek, ‘‘Adı geçen mahkemenin (AİHM) verdiği ‘ihtiyati tedbir' kararlarının gereğini yapıp yapmamak tamamen TC hükümetlerinin takdirindedir’’ dedi. Ancak Savaş, hükümetin, ‘AİHM'nin Özbek muhaliflerin Özbekistan'a iade edilmesi yönünde ihtiyati tedbir kararına uymadığını' anımsattı. Savaş, Türkiye Birleşik Komünist Partisi'nin (TBKP) AİHM'de açtığı dava üzerine verilen ‘Yargılamanın yenilenmesi' talebini de geri çeviren ve bu yönde ‘bağlayıcı örnek' oluşturan Anayasa Mahkemesi kararını, kendi ret kararına dayanak yaptı. Savaş, Anayasa hukukçularının AİHM kararlarının yasalara ve Anayasa'ya üstün tutulamayacağına ilişkin görüşlerine kararında yer verdi.

TEDBİRE UYMAYIN MESAJI

Anayasa Mahkemesi kararlarının ‘yasama, yürütme ve yargıyı bağladığını' anımsatan yargı çevreleri; Savaş'ın, TBKP ile ilgili değerlendirmesinin Öcalan için de geçerli olduğunu ve hükümete ‘TBKP kararı sizi de bağlar. Öcalan'la ilgili tedbir kararına uymayın' mesajı verdiği şeklinde değerlendirdiler.

Savaş, yargılamanın yenilenebilmesi için ‘Yeni bir olayın ve delilin ortaya çıkmış olması gerektiğini' de vurgulayarak, ‘‘Yerel mahkeme kararında, esas hükme etkili noksan ve hata belirlenemediği gibi temyiz dilekçesinde ileri sürülen hususların gerekçeli kararda ayrıntılı bir biçimde incelendiği de görülmüştür’’ dedi.

AİHM'E BAŞVURU HAKKI

Başsavcı'nın ret kararı ile Öcalan için iç hukuk yolları tükendi. Öcalan'ın, avukatları aracılığı ile idam kararına karşı esastan AİHM'ye başvuru yolu açıldı. Öcalan dosyası dün saat 13.30'da Savaş'ın ret kararı ile birlikte Adalet Bakanlığı'na gönderildi ve infaz süreci başladı. Şimdi gözler, AİHM'in tedbir kararına uyup uymama kararını verecek olan hükümete çevrildi. Hükümet tedbir kararına uyarsa, infaz AİHM'nin esastan vereceği karara kadar ertelenecek. Bu sürenin 1.5 yılı alabileceği belirtiliyor.

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk daha önce, Öcalan'ın durumunun önce liderler zirvesinde, ardından Bakanlar Kurulu'nda ele alınacağını belirterek, ‘‘Kararı hükümet verecek. Dosya Adalet Bakanlığı'na gelirse bekletmem. Meclis'e gönderirim’’ demişti.

Apo'nun Suriyeli korumasına idam istendi

BEKAA Vadisi ve Şam'daki günleri sırasında bölücü terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın korumalığını yapan ve Gürcistan güvenlik güçleriyle düzenlenen ortak operasyonla başkent Tiflis'te yakalanıp Türkiye'ye getirilen Suriye uyruklu 2 teröristin idamı istendi. Erzurum DGM'de yargılanmalarına başlanan ‘Ahmet’ kod adlı Suriyeli Hüseyin Abdulkerim Hacı Muhammet (28) ile Semir Asu (22), Öcalan'ın korumalığını yaptıklarını ve çeşitli defalar örgütün silahlarının nakledilmesinde görev yaptıklarını itiraf ettiler. Erzurum DGM'de ölüm cezası istemiyle yargılanan Suriyeli Muhammet ile Asu'nun duruşması, dosyalarındaki eksik belgelerin tamamlanması için ertelendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!