Gündem Haberleri

GÜNDEM

    TOMBUL GOVDELI KADEHTE BİR ALEV:"COGNAC" "Bu kadın ,Bu kadın ağır bir Fransız konyağına benziyor..."Tombul gövdeli kadehin içindeki alevli lezzet, insanın

    Hürriyet Haber
    09.02.2000 - 00:00 | Son Güncelleme: 09.02.2000 - 00:01

    TOMBUL GOVDELI KADEHTE BİR ALEV:"COGNAC" "Bu kadın ,Bu kadın ağır bir Fransız konyağına benziyor..."Tombul gövdeli kadehin içindeki alevli lezzet, insanın yalnızca kanını kaynatmakla kalmaz, sıcak düşlere de alır götürür...Peki nedir konyak, ya da orijinal yazımı ile "cognac"?O Fransa'da bir bölge adı aynı zamanda... Bu bölgede 18.yüzyıldan beri konyak yapılmakta ve dünyadaki ehl-i keyiflerin damakları tatlandırılmakta…Fransızlar kendi konyaklarına verdikleri önemi 1907 yılında çıkardıkları bir yasayla da ortaya koymuşlar. Bu yasa, Fransa dışındaki ülkelerde üretilen benzeri içkilere "konyak" adının verilmesini engelliyor. Bu nedenle de, içerik olarak "benzer" üretimlere değişik isimler veriliyor: Turkiye'de "kanyak", İspanya'da "acqua adriyante", Yunanistan'da "Metaxa", Almanya'da "Vain Brand"…"Tüm konyaklar 'brendy', ancak tüm brendy'ler konyak değil"miş...Brendy, Fransa dışında kalan tüm Avrupa ülkelerinde, hatta dünyanın hemen her yerinde üretiliyor. Ancak bunlardan sadece biri konyak: Cognac olarak tanınan tarımsal açıdan çok zengin ve üzüm yetiştiricilerinin özlemini duyduğu ölçüde kireçli topraklara sahip olan bölgede üretilen üzümden damıtılarak elde edilen brendy…Kireçli toprak konyak icin cok önemli. Çünkü bu toprak türünün kolay ufalanabilir olması sonucu üzüm kütükleri toprağın en derin katmanlarına ulaşabiliyor. Böylece gerekli tüm mineralleri topraktan süzüyor bitki. Sonunda ortaya çıkan da asiditesi yüksek, kütür kütür üzümler…Üzümlerin konyağa dönüşme süreci de oldukça zahmetli. Konyak üretiminde ilk aşama, konyağın yapıldığı ve üzümden elde elde edilen beyaz şarabın iki kez imbikten damıtılması işlemi…Ardından, elde edilen "eau-de-vie"lerin (hayat suyu) meşe ağacından fıçılar içinde ve tabii mahzenlerde dinlenmeye alınması geliyor… Dinlenme ve eskitme süreci ise "mahzen üstadları"nın gözetiminde gerçekleşiyor.Tabii ki meşe fıçılarda en uzun süre saklanan ve yıllanan konyaklar, en muhteşem tada sahip olanlar… Bekleme süresinin uzunluğu konyağı güzelleştirdiği ölçüde fiyatı da yükseltiyor… E, her güzelliğin bir bedeli olacak tabii...Şişelenmiş konyaklardaki damgaların da anlamları var… Fransız hukukuna göre konyaklar en azından 2,5 yıl bekletilmeden satışa çıkarılmıyor. Konyağın ticari ünvanı, harmanlanmamış ve konyağın en genç hali olan "eau-de-vie"nin minimum yaşı ile saptanıyor. Örneğin, "V.S" damgası, karışımda kullanılan "eau-de-vie"nin minimum 2,5 yıllık, ve maksimum 4,5 yıllık olduğunu ifade ediyor. "V.S.O.P", "V.O" ve "Reserve" damgaları da, karışımda kullanılan en genç "eau-de-vie"nin 4 ila 6,5 yıllık olduğunu anlatıyor.En eski ve tabii en iyi konyaklar "Napoleon", "X.O.", "Extra" ve "Hors d'Age" damgalara sahip olanlar ki bunlarda "eau-de-vie" minimum 6,5 yıllık."Anlam" arayışında, "yaşamak ve yaşamdan 'tad' almak" isteyenlere…Çünkü tombul gövdeli kadehin içindeki alevli lezzet, insanın yalnızca kanını kaynatmakla kalmaz, sıcak düşlere de alır götürür... Seda SOYBAY - 9 Şubat 2000, Çarşamba
    Etiketler:

      EN ÇOK OKUNANLAR

        Sayfa Başı