Toksinlerden kurtulun

Eğer siz de bu güzel ve aydınlık bahar sabahına yorgun, bitkin ve keyifsiz uyandıysanız, hemen endişelenmeyin! Sorununuz bu yıl daha uzun, karanlık ve soğuk geçen kış mevsiminden kaynaklanıyor olabilir.

Kış hepimizi yordu! Sebep olduğu yoğun çevre kirlenmesiyle bedenimizi, boğucu havasıyla ruhumuzu toksinle doldurdu. Bütün bu yükleri, kirleri, karanlık ve kasvetli kış günlerinde bırakıp bahara genç ve dinç bir ‘Merhaba’ diyebilmek, baharın yorgun bedeninizde bir çiçek gibi açmasının keyfini hissetmek istiyorsanız, işe kendinizi detoks’lamakla başlayın! Baharı hafif, temiz, arınmış, enerji yüklü biri olarak karşılayın. Yapacaklarınız kolay, sıradan ve bildik şeyler.

DETOKS MEYVELERİNDEN YARARLANIN!

Detoks yapıcı meyveler içerdikleri yoğun karotenoid, flavonoid ve vitamin-mineral içerikleri ile sizi kışın kirlerinden, paslarından arındırır.

Ananas, C vitamini ile cilt ve sindirim detoksu sağlayan Bromelini bol miktarda içermesi sebebiyle yararlı bir detoks meyvesidir.

Greyfurt tüm detoks kürlerinin favorisidir. Yüksek oranda C vitamini ve lif içerir. Yalnız kolesterol düşürücü ilaç kullanıyorsanız yemeyin.

Kayısı ve şeftali güçlü bir antioksidan olan Beta karotenin en iyi kaynaklarıdır. Ayrıca flavonoid, bitkisel lif, potasyum ihtiva ederler.

Portakal çok değerli bir antioksidandır ve etkin detoks vitamini C vitamininden zengindir. Bol miktarda lif ve flavonoid de içerir.

Siyah üzüm, zengin bir vitamin kaynağıdır. Çekirdeği çok değerli bir antioksidan olan Proantosiyanidin ihtiva eder.

Kivi bir C vitamini ve mineral deposu olup detoks programı süresince vazgeçmeyeceğiniz bir meyve olmalıdır.

BUGÜN PROGRAMLAYIN!

Güçlü bir kış detoksuna hemen bu pazartesi başlayabilirsiniz. Yapacaklarınız son derece basit ve sıradan şeyler aslında. Hep bildiğiniz, duyduğunuz öneriler. Pazar akşamından itibaren alkolü bırakın veya bir-iki akşam yemeğinde içeceğiniz bir bardak kırmızı şarapla sınırlayın. Sigarayı tamamen bırakın. Kafeinli yiyecek ve içeceklerden, kafeinli ilaçlardan uzaklaşın.

Pazartesi sabahından itibaren günde üç kez ortalama 35-40 dakika süren hafif yürüyüşlere başlayın. Detoks programı süresince tüketeceğiniz meyve ve sebzelerin taze, doğal ve mümkünse organik olmasına özen gösterin. Alışveriş listenizde domates, havuç, kereviz, yer elması, pancar, marul, beyaz ve kara lahana, ıspanak, kabak, karnabahar, brokoli gibi sebzeler ile birlikte koyu renkli meyveler (yeşil ya da kırmızı elma, portakal, kivi, greyfurt) ve çeşitli otlar ve bitkiler (maydanoz, nane, dereotu) mutlaka bulunsun.

YARIN BAŞLAYIN!

Sabah kahvaltı öncesinde ve kahvaltıda daha önce belirtilen seçeneklerden tercihler yapın. Uyanır uyanmaz bir-iki bardak ılık ve limonlu su içmeyi unutmayın. Kahvaltıdan önce germe ve esneme egzersizleri, yoga seansları, yarım saat süren hafif bir yürüyüş, derin nefes alma çalışmaları faydalıdır. Mümkünse güne müzikle başlayın.

Kuşluk ve ikindi ara öğünlerinde, bir bardak taze hazırlanmış sebze suyu veya sebze-meyve suyu karışımı içebilirsiniz. Saf meyve ve sebzelerden taze olarak hazırlayacağınız bu karışımlar ile oluşturacağınız sebze ve meyve kokteyllerini ağız tadınıza göre siz belirleyin. Eğer isterseniz yatmadan yarım saat kadar önce bir parça meyve veya 1-2 adet şekersiz, kepekli diyet bisküvi atıştırabilirsiniz.

Öğle yemeği mönünüzü de yine siz belirleyin ve öğle yemeğini asla atlamayın. Öğle yemeğini takriben de 20-30 dakikalık hafif bir yürüyüş yapın.

Akşam yemeklerinizi hafifletin ve en geç 19.00’da tamamlayın. Hafif pişmiş mevsim sebzeleri, limon suyu, sirke veya çok az miktar zeytinyağı ilave edilmiş salata detoks konseptine uygun, kolay ve ideal bir akşam yemeğidir. Bu mönüye yağsız, buharda haşlanmış 4-5 kaşık esmer pirinç veya entegre makarnadan yarım tabak ilave edebilirsiniz.

Gece, akşam yemeğinden takriben 30-60 dakika sonra 35-40 dk. süreli hafif bir yürüyüş yararlıdır. Eve dönünce dinlenin ve hafif bir duş yapın. Duş esnasında derinizi fırçalamaya, keselemeye, ovmaya, olanak varsa basınçlı duş altında hidroterapi yapmaya, duş sonrasında cildi nemlendirici ürünler ile hafif ve dinlendirici masaj yapmaya özen gösterin. Duş veya banyoyu takiben dinlendirici bir bardak bitkisel çay (papatya çayı ya da kuşburnu, dağ çayı) içebilirsiniz.

Uyku öncesi hafif ve dinlendirici bir müzik dinleyebilir, hoşlandığınız bir kitabı okuyabilirsiniz. Uykuya zor dalıyor ya da gece uykunuz sık sık bölünüyorsa, Valeriyanlardan veya Passion Flower gibi bitkisel uyku desteklerinden yararlanabilirsiniz.

BİTKİSEL TEMİZLİĞİ UNUTMAYIN!

Papatya (Chamomile)
: Detoks kürlerinin tümünde yer alan stres azaltıcı papatya çayını sıcak veya ılık olarak günde 2-3 bardak içebilirsiniz.

Zencefil: Toksin atıcı, mide, bağırsak rahatlatıcı veya sebze sularına tat verici olarak zencefilden bol bol yararlanmalısınız.

Karahindiba: Taze ve genç yapraklarını salata veya sebze suyu karışımlarına ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda iyi bir toniktir. (uyarıcı, enerji verici)

Keten Tohumu: Çok değerli bir Omega-3 ve lif (posa) kaynağıdır. Taze keten tohumlarını öğüterek veya doğrudan salatalara ilave edebilirsiniz.

Devedikeni (Milk Thistle): İhtiva ettiği Slymarinin karaciğer koruyucu yararı için yüzyıllardır kullanılan bir detoks aracı ve antioksidandır.

Çam Kabuğu: Çok güçlü pycnogenol kaynağı ve değerli bir antioksidandır. Kolesterol seviyesini düşürür.

Psyllium: Bağırsak fonksiyonlarını rahatlatmada ve kabızlık tedavisinde son derece yararlıdır. Güçlü bir kolesterol düşürücüdür ayrıca.

Echnicca: Bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Vücudunuzun savunma ve temizleme gücünü artırır. Bahar detokslarında 7-10 günlük kür yapılabilir.

Ada Çayı: Toksinlerden arındırıcı ve enerji artırıcı etkileri ile karaciğer fonksiyonları ve safra oluşumu üzerine çok yararlıdır.
Yazarın Tüm Yazıları