Tokat'ta hukukçular buluşması

Güncelleme Tarihi:

Tokatta hukukçular buluşması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2016 19:47

Tokat'ta hukukçular buluşması

Haberin Devamı

Mustafa TURAPOĞLU - Fatih YILMAZ/TOKAT, (DHA) - TOKAT Barosu tarafından bu yıl 3'üncüsü gerçekleştirilen 'Tokatlı hukukçular buluşması' programı yoğun ilgi gördü.
Tokat Barosu tarafından geleneksel hale getirilen 'Tokatlı hukukçular buluşması' programının bu yıl üçüncüsü yapıldı. 26 Haziran Atatürk Kültür Sarayı'nda düzenlenen programa, Türkiye'nin farklı illerinde görev yapan Tokatlı hakim, savcı ve avukatlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını Tokat Baro Başkanı Faruk Bostancı yaptı.
'AMACIMIZI GERÇEKLEŞTİRDİK'
Faruk Bostancı, "Bugün Tokatlı Hukukçular Platformuna kayıtlı yaklaşık 770 tane mensubumuz var. İlkini yaptığımızda 515 mensubumuz vardı. İnşallah gelecek yıl hedef bin diyoruz. Düzenlemekte olan bu programdaki temel amacımız birbirini tanımayan hukukçu meslektaşlarımızın tanışması, birbirini tanıyan meslektaşlarımızın da tekrar bir araya gelip kaynaşması. Biz Tokat Barosu olarak bu platforma ev sahipliği yapmamızdaki temel amacımız bu. Gördüğümüz kadarıyla amacımızın da gerçekleştiğini hep beraber görüyoruz" dedi.
Başkan Bostancı'nın konuşmasının ardından kürsüye panel maderatörü Yargıtay 13'üncü Ceza Daire Başkanı Vuslat Dirim, panelistler Yargıtay Tetkik Hakimi Birsen Elmas, Gebze Adli Yargı ve Adalet Komisyonu Başkanı Şamil İnan, Tokat Barosu Çocuk ve Kadın Haklarından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Selma Karabulut Türker ve Adalet Müfettişi Onur Utku Sevim çağrıldı.
'TÜRKİYE EN ÇOK İHLAL VERİLEN ÜLKEYDİ'
'AİHM çalışma şekli ve başvuru usulü' konusunda konuşan Gebze Adli Yargı ve Adalet Komisyonu Başkanı Şamil İnan, Türkiye'nin AİHM'ndeki karnesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. İnan, şöyle konuştu:
"Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru ile birlikte tabi oldukça azaldı. Daha önce maalesef çok üzülerek söylüyorum Türkiye, en çok ihlal verilen ülkeydi. Ancak şu an zannediyorum Rusya, Ukranya, İtalya ve daha sonra Türkiye dördüncü sırada. Türkiye aleyhine 8 bin 500 civarında bekleyen dosya var. Bu da tüm başvuru sayısının yüzde 13'üne tekabül ediyor. Yine üzülerek söylüyorum, buna nasıl çözüm getirilir bilemiyorum. Şu an itibariyle 1990 yılında Türkiye AİHM'nin yargı yetkisini kabul etti. 1959 yılından itibaren daha geriye götürdüğümüz zaman bugüne kadar Türkiye aleyhine verilen ihlal sayısı yaklaşık 2 bin 900- 3 bin civarında. Yani en çok ihlal verilen Türkiye. Ancak son iki yıl içerisinde anayasa mahkemesine bireysel başvuru sistemi tanınması nedeniyle Rusya, Ukranya ve İtalya'da n sonra dördüncü sıraya düştü."
'ŞİDDET MAĞDURUNUN YÜZDE 77'İ KADINLAR'
'Aile içi şiddet' konusuna değinen Tokat Barosu Çocuk ve Kadın Haklarından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Selma Karabulut Türker ise, 2012 yılı verilerine göre şiddet mağdurlarının yüzde 77'sinin kadınlar, yüzde 18'inin erkekler, yüzde 5'inin ise çocuklar olduğunu söyleyerek, "Tam bu noktadan anlaşılacağı üzerine yine karşımıza aile içi şiddet dediğimizde kadına yönelik şiddet gelmekte. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de aile içi şiddet denildiğinde öncelikle maalesef kavradığımız olay yine kadına şiddet olarak karşımıza çıkmaktadır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!