Tokat’ın etrafı al yeşil bağlar

Uçaktan aşağı baktığımda gördüğüm yemyeşil Kazova, Tokat’ın bağlık bahçelik olduğunun, zengin yemek kültürünün bir göstergesiydi.

Haberin Devamı

Anadolu gerçekten rengi, kültürü, çeşitliliği, zenginliği içinde barındıran, eşi benzeri olmayan bir hazine. Bunu her Anadolu seyahatimde tekrar tekrar hissediyor ve bununla gurur duyuyorum. Tokatlı gönül adamı Cemalettin Biter’in dediği gibi, “Bir bakış, bir alkış, bir gülüş çok gelir bize”
Havaalanına iner inmez Tokatlı hanımlarla kaynaştık. Biri bat yemeğe, bir diğeri erikli dolmaya, bir beyefendi de pehli tattırmaya davet etti. Ama biz kendimizi sevgili Yurdanur Samur’un sabah 11’de fırına gönderdiği keşkeği akşam yemek için hazırlamıştık. Bütün gün Tokat’ın bakır kaplarının peşinde dolaşıp saat 19.00 gibi de kapıdan içeri girdik.

Yaklaşık 7-8 saat fırında pişen kalaylı bakır keşkek tenceremizi aldık. Kalın bir sofra bezine sarıp arabanın arkasına attık. Neredeyse uçarak Yurdanur Hanım’ın evine gelip alelacele sofrayı kurduk. Yanına turşu çıkarıp ayran çırptık.

Hayatımda ilk kez fırında pişen keşkek göreceğim için çok heyecanlıydım. Tencerenin kapağı açıldığında kızarmış buğday ve nohudun arasından etleri seçebiliyordum. Hemen kaşığımı daldırıp alelacele tabağıma koydum.

İlk lokmayı ağzıma attığımda ilk olarak çemenin tadını aldım. Bu muhteşem bir lezzetti. Sadece keşkek yemek için bile Tokat’a tekrar gidebilirim.

Haberin Devamı

Saray usulü içpilav

Malzeme Listesi
· 2 su bardağı pirinç
· 1 yemek kaşığı bitkisel margarin
(tereyağı da kullanabilirsiniz)
· 200 gr kuzu ciğeri
· 1 adet küçük boy havuç
· 1 kahve fincanı dolmalık fıstık
· 1 kahve fincanı kuş üzümü
· 3 su bardağı sıcak su
(et ya da tavuk suyu kullanmanızı öneririm)
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber

Yapılışı

Havucu soyup yıkadıktan sonra boylamasına dörde bölün ve tavla zarı formunda doğrayın. Ciğeri yıkayıp süzdükten sonra kesme tahtası üzerinde kuşbaşı et formunda doğrayın. Diğer taraftan, yağı pilav tenceresinde kızdırın. Ciğeri kızgın yağa aktarıp 2-3 dakika kadar kavurun. Üzerine havuç, dolmalık fıstık ve yıkayıp süzdüğünüz kuş üzümünü hemen ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.

Sıcak suyu da aktarıp tuz ve karabiberi serpiştirin. Su kaynamaya başlayınca, yıkayıp süzdüğünüz pirinci ilave edip tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte, pilav suyunu çekmeye başlayıncaya kadar pişirip ocaktan alın. Yaklaşık 20-30 dakika dinlendirdiğiniz pilavı tahta bir kaşıkla karıştırarak servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları