TOBB Genel Kurulu’ndaki alkışta Kılıçdaroğlu Başbakan’ı geride bıraktı

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun İstanbul’daki Basın Danışmanı Murat Oray, Ankara’da konakladığımız Bilkent Otel’de biz gazetecileri alarma geçirdi:

Haberin Devamı

- Saat 08.30’da yola çıkmamız gerekiyor. 66’ncı Genel Kurulumuz saat 09.00’da başlayacak.
Saat 08.55’te TOBB Genel Kurulu’nun gerçekleşeceği TOBB Endüstri ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) spor salonuna girdik. Bir süre sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’la birlikte 5 bin kişinin bulunduğu salonda arka sıralara kadar giderek TOBB delegelerinin elini sıkmaya çalıştı. TOBB’un bağrından çıkıp, ilk siyaset döneminde bakanlık koltuğuna oturabilen Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da aynı şekilde delegeler arasında dolaştı.

Gecikmeyi dikkate alan TOBB Genel Kurul Başkanı Sefer Kalkavan, Rifat Hisarcıklıoğlu’nun 10 yıllık başkanlık döneminin çalışmalarını özetle yansıtan 20 dakikalık filmi izletti.

Derken saat 10.10’da Başbakan Tayyip Erdoğan, Yardımcısı Ali Babacan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu salona girdi. Bütün salon ayağa kalktı. Kılıçdaroğlu ise Başbakan tam elini sıkmaya yöneldiğinde kalkmayı yeğledi.

Hisarcıklıoğlu’nun konuşması 55 dakika sürdü. Sonra kürsüye çıkan Başbakan Erdoğan da, “Bu kürsüyü seçim mesajları için kullanmayacağım” demesine rağmen, 27 gün sonrasına, yani 12 Haziran seçimlerine dönük mesajlar üzerinde durdu. Onun konuşması da 45 dakikada bitti.

Erdoğan, her zamanki gibi konuşması bitince salondan ayrıldı. Yani Kılıçdaroğlu’nun konuşmasını dinleme görevini Ali Babacan ve Nihat Ergün’e bıraktı.

Hisarcıklıoğlu da Başbakan Erdoğan’ı yolcu etmek üzere salondan ayrıldı. Hisarcıklıoğlu’nun salona geri dönmesi 15-20 dakikayı buldu.

Genel Kurul Başkanı Sefer Kalkavan, hiç ara vermeden Kılıçdaroğlu’nu kürsüye davet etti. O sırada salonun delegeler, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, Genç Girişimciler Kurulu, Meclis Başkanları’nın bulunduğu orta bölümüne baktım. Gazetecilerin bulunduğu bölümde hepimizin izlenimi aynı oldu:

- Uzun yıllardır ilk kez Başbakan çıktıktan sonra salon boşalmadı.
Kılıçdaroğlu’nun konuşması da 35 dakika sürdü. Genelde kısa, satır başlarıyla, vurucu mesajlar vermeyi yeğleyip, şu vurguyu yaptı:

- Ben hesap uzmanı kökenliyim. Hesabım, kitabım iyidir. Hesap uzmanlığı sınavını kazanmak zaten büyük başarıdır. Ekonomiyi de iyi bilirim.
Kılıçdaroğlu, konuşmasını bitirirken izin istedi:

- Ben de aranızdan ayrılmak zorundayım. Zaten program da çok sarktı. Neden sarktığını çok iyi biliyorsunuz. (Başbakan Erdoğan’ın gecikmesini kastediyor) Zamanı iyi yönetemeyen, ekonomiyi nasıl iyi yönetebilir.
Kılıçdaroğlu’nun konuşması sonrasında Dünya Gazetesi’nin 68 kuşağının önemli isimlerinden olan Başyazarı Osman Saffet Arolat, tuttuğu çeteleyi paylaştı:

- Rifat Bey’in konuşması 27 kez, Kılıçdaroğlu 24 kez, Başbakan ise 20 kez alkışlandı.
Aslında Kılıçdaroğlu’nun aldığı alkış, herkesin dikkatini çekti ve şu yorumlar yapıldı:

- TOBB’un tabanında bir değişiklik mi oldu acaba?

Yazarın Tüm Yazıları