TMSF'den Dündar ve Kasadolu'na plaket

"BATIK bankalar nedeniyle kamunun uğraştığı zararları telafi etmek ve kamu olacağını tahsil etmek amacıyla yapmış olduğumuz çalışmalara verdiğiniz destek nedeniyle teşekkürlerimizi sunarız."Yazıda imza olarak da Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk'ün imzası bulunuyor. Gönderilen kişi de işadamı Doğan Kasadolu.

Haberin Devamı

TMSF'den bu plaketi getirenlere bu nedir diye soruyor Kasadolu "Başkanımız, devletin kaynaklarını kurtarmada bir çok dosyaya ulaşılmasında karşılıksız gösterdiğiniz çabalardan ötürü size bu plaketi gönderdi" diyorlar.

Kasadolu, bu anlamda bir plaketin de Uğur Dündar'a verildiğini de hatırlatıyor.

Kasadolu, 'hak arama zanaatçısı' olarak biliniyor. Bir işadamı ama hak arama konusunda en az avukatlar kadar deneyimli. Pek çok dava açması, bunu bizzat takip etmesi, bu uğurda büyük emek ve harcama yapmasını da 'Yeni Hukuk' dergisinde öğreniyoruz. Kendisiyle yapılan röportajda şöyle diyor:

"Hukuka sahip çıkarsan hukuk da sana sahip çıkar. İnsanların beni dava rekortmeni olarak anması hiç hoşuma gitmiyor. Ben sadece hukuk mücadelesi veriyorum, hakkımı arıyorum ve inançlıyım. İnsanların kaba kuvvetle çözmeye çalıştıkları mevzuları ben hakim önünde çözme taraftarıyım."

Haberin Devamı

Kasadolu, kendi davalarını bizzat kendi takip ediyor.

Bir boşanma davası ile başlayan 'hukuk aşkı' sonucu daha da öğrenmeye ve araştırma yapmaya başlamış, çevresine 'hukuk yolu' göstermeye başlamış.

Gelen arkadaş ve iş çevresinden dostlarına şu yolu gösteriyor:

"Davanı takip et, duruşmana gir, avukatını yalnız bırakma, seni savunanların arkasında dur, hakkını ara, vazgeçme."

 

 

İlginç bir dava ile ithal edilen bazı araçların, Türk insanını zehirlediği ortaya çıktı.

 

Türkiye'nin klima standardı neden yok

 

DOĞAN Kasadolu'nun hak arama yolunda sürdürdüğü en ilginç davalarından biri de klima cihazlarının işlevsel olmadığı ve insan sağlığına aykırı olduğu yolundaki iddiası... Bu konuda davalar açmış.

Kasadolu, 2004'de satın aldığı Cherokee'sinin çalışma 'sistemi'nin çağdaş teknolojiye ve sağlığına aykırı olduğunu belirterek hukuk mücadelesine başlamış. Mahkeme kanalıyla klimanın, sürüş güvenliğine ve sağlığa aykırı olduğunu tespit ettirtmiş; ayrıca Adli Tıp'tan havalandırma sisteminin "şehir içi trafiğinden kaynaklanan karbon monoksit gibi zehirli gazların kurşun ve bileşenleri gibi ağır metal artıklarının araç içine girişini engellememesi ve göğüs bölgesine yönelik direkt hava akımının varlığının araç içinde bulunan kişilerin sağlıkları üzerinde olumsuz etki yarattığını..." tespit ettirerek rapora bağlamış... Bundan başka Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan bu tür araçların ithalinin yasaklanmasını istemişse de bu talebi reddedilmiş. Ancak Bakanlık, ilgili araçta AB normlarına göre trafiğe çıkabilmesi için gerekli asgari şartların sağlandığını kabul etmiş, diğer taraftan araçlarda klima olup olmaması, eğer var ise klima sistemlerinin özellikleri hususunda araç-tip onayı teknik mevzuatında bir hüküm bulunmadığını belirtmiş.

Haberin Devamı

Bundan anlaşıldığına göre ABD, AB ülkelerinin aksine Türkiye'de klima sistemleri ile ilgili bir standart yok.

 

AHİM'E GİDECEĞİM

 

Kasadolu bu yanıtlardan "Benim insanım zehirlenebilir anlamı çıkmıyor mu?" diye soruyor.

Hürriyet'in 5.8.2004 tarihindeki "46 F-16 verdik, 630 cip aldık" haberini gösteriyor. Türkiye, 1993-95 yılları arasında TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'de ürettiği F-16 savaş uçaklarının karşılığında Mısır'dan getirilen 'Cherokee 3.7 tipindeki cipler, TSK'de üst komutanlarına verilmiş. Kasadolu, Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'e bir dosya halinde bu bilgileri göndermiş; ancak bir yanıt alamamış. Bu aradaki araştırmalarında Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'nın (TSKGV), bu araçların ithalatçısı olan Mercedes Benz T.A.Ş.'nın %5 ortağı olduğunu öğrenmiş.

Haberin Devamı

Bu gelişmeler üzerine Sanayi ve Ticaret Bakanlığı aleyhine Ankara İdare Mahkemesi'ne 'ithalatın durdurulması ve araçların toplatılması' ve

İstanbul Tüketici Mahkemesi'nde de bu araçların 'sağlığa aykırı' olduğunun tespiti istemiyle davalar açmış.

Kasadolu şunları söylüyor:

"Yabancılar her zaman bize dikte ediyorlar; şunu kullan, şunu iç, şunu ye diye... Bu kez biz adamlara bize sağlığa aykırı araç satma, diyoruz.

Ben bunun peşini bırakmayacağım, gerekirse Avrupa Parlamentosu'na, ve gerekirse de AİHM'ye gideceğim... Artık şap şap kafamıza vurulmasını istemiyoruz."

Bu arada Cherokee firması "Dünyadan her yerden şikayet var, fakat Türkiye'den hiç şikayet gelmiyor" diyormuş.

Haberin Devamı

İşte tespitler, işte yargı...

Kasadoğlu, mücadelesine devam ediyor.

 

 

BİM ve cuma namazı

 

CUMA günü Beylerbeyi BİM'e alışverişe gittiğimde ezan okunmaya başladı.

Kasadaki bayan yüksek sesle "Mağazayı kapatacağız alışverişinizi bitirip dışarı çıkın" dedi. İki kişi çıktı. Alışverişime devam ederken, "Size çıkın dedik, duymadınız mı? dedi aynı bayan. Mağaza sorumlusu "Cuma vakti mağazamız kapatılır, insanlar namaza gidebilsinler diye" dedi. Cuma namazı vaktinde isteyen her esnaf dükkanını kapatabilir. Peki marketler de buna dahil mi? İçerde alışveriş yapan müşteriye böyle yapılır mı? Dinde zorlama var mıdır?

M. Kemal KARTALAN

 

 

 İnsan Hakları

 

BAŞBAKANLIK İnsan Hakları Başkanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren Milas İlçe İnsan Hakları Kurulu insan hakları ihlali konusundaki şikayetleri almak ve sonuca ulaştırmak için bir çalışma başlattı. Milas'ta yaşanmış herhangi bir insan hakları ihlali için tüm vatandaşlarımız şikayetlerini, istek ve önerilerini buraya bildirebilirler.

Haberin Devamı

Hulusi DOĞAN-Milas Kaymakamı

milasinsanhaklari@mynet.com 0252-513 26 00

 

 

MESAJ PANOSU

 

¦ ÇORLU Lisesi'nin geleneksel pilav günü 27 Mayıs Cumartesi 15.00'de okul bahçesinde kutlanıyor. (Tunç Tangil; 0536-527 56 73)

¦ TÜRKİYE'nin en kapsamlı Doğa Sporları Şenliği, Erzincan'ın Kemaliye (Eğin) ilçesinde 19-24 mayıs tarihlerinde yapılacak. Şenlik koordinatörü Dr. Mustafa Ferudun Çelikmen 0532-311 53 62; www.senlik.kemaliye.net

¦ KENTE göçen ve farklı bir işe yönelen çiftçilerin sorunlarının, bugün 15.10'da CNN Türk'te "Tarım'da sancılı değişim" adlı haber dizisinde işlenecek.

 

 

Biliyor musunuz

 

¦ 68'liler Birliği Vakfı, ADD ve CUMOK'un öncülüğünde birçok STK'nın bugün 12.30'da Cumhuriyet Gazetesi'nin Şişli'deki binası, Türkiye genelindeki tüm Cumhuriyet büroları ve büro olmayan yerlerde Atatürk anıtları önünde toplanarak bir basın bildirisi okuyacaklarını...

 

 

KÖŞEMİZDEN İNTERNETE TAŞIDIĞIMIZ YAZILAR

 

TESKOMB Genel Başkanı Akgül: Esnafa sıfır faizli kredi getireceğiz

 

Esnaf-sanatkar Avrupalı oluyor

 

TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB), Türkiye'de esnafa kredi veren tek sivil toplum örgütü... Üç yıl önce göreve başlayan Genel Başkan Kadir Akgül, esnaf ve sanatkar için iddialı projeler ortaya koyuyor. Bunların en başında, bu kesimi AB normlarına ulaştırmak.

'Ülkenin çimentosu sayılan kayıtlı 3 milyonu aşkın esnaf-sanatkarın 'kredi kapısı' sayılan TESKOMB, esnaf ve sanatkarın geçen yıl %59 faizle kullandığı Halkbank kredilerini %13'lere çekti. Şimdiki hedefi ise %10, yıl sonuna kadar %7'ye çekmeyi hedefliyor. Akgül'e göre, önümüzdeki yıl ise esnafa sıfır faizli kredi kullandırmak....

TESKOMB Genel Başkanı Kadir Akgül "Bu faizlerin gerilemesini bekliyorum" diyor.

TESKOMB'un Kızılcahamam'daki Avrupa Komisyonu işbirliğiyle geliştirilen toplantısında konuşan Akgül, "Daha önce %18 olarak uygulanan ve görevi devraldığımız süreç içinde önce %8'e düşürdüğümüz masraf karşılığı kesilen kooperatif payını Halkbank'tan %4'e çekilmesini talep ettik. Bunu da sonuçlandıracağımızı umuyoruz" diyor.

Kızılcahamam'daki toplantıya Almanya, Estonya, Fransa, Belçika ve Çek Cumhuriyeti'nden temsilciler ile Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın katıldı.

Başkan Akgül,Almanya'ya hareketinden önce şunları söyledi:

"Bir ilke daha imzamızı atıyoruz. Yüze yakın esnaf ve sanatkarımızı Almanya'ya götürüyoruz. Bir örnek vermek gerekirse Ayakkabıcılarımızı ayakkabıcılarla, terzilerimizi kendi meslektaşlarıyla olmak üzere bir çok meslek dalından esnaf ve sanatkarlarımızı eşleştirip kurs aldırıp çalıştıracağız.

Türk esnafının, Avrupalı meslektaşının seviyesine gelmesini istiyoruz. Kurs sonunda başarılı olanların her birine dönüşümüzde 100 bin YTL'lik sıfır faizle kredi kullandıracağız. İnşallah onlar, ülkemizin yeni sanayicileri olacaklar. Avrupa'ya götürdüğümüz arkadaşlarımızın 10'u ihracatçı olsa bu bile bizim için, Türkiye’miz için önemli bir başarı olacaktır. Yüzümüz gülerek döneceğiz."

Yazarın Tüm Yazıları