TMSF: ‘Devlet büyüktür öder’ mantığını doğru bulmuyoruz

Güncelleme Tarihi:

TMSF: ‘Devlet büyüktür öder’ mantığını doğru bulmuyoruz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2011 00:00

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül, devletin off-shore paralarını ödemesinin TMSF’yi sorgulatır hale getireceğini söyledi.

Haberin Devamı

Şakir Ercan Gül, ING’nin Oyakbank’ı alırken bu bankanın Sümerbank hisselerinin alımı ile ilgili daha önce yaptığı sözleşmelere dayanarak, Yurt Security’de off-shore hesabı bulunan bir mudiye ödediği 1.2 milyon doları TMSF’den talep etmesi ile ilgili olarak, “Yargının satış sözleşmelerinde yer alan TMSF’nin yüklenimi konusundaki maddeleri yanlış yorumladığını düşünüyorum. Hiçbir zaman devletin güvencesi içerisinde olmadı, en kötü zamanda dahi olmadı. ‘Nasıl olsa devlet büyüktür öder’ doğru bir mantık değil” dedi.     
Karara iki eleştiri
Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) toplantısında konuşan off-shore konusunda daha önce ING bank aleyhine verilen kararı da eleştirdiğini vurgulayan Gül, şunları söyledi: “Eleştirimin iki ayağı var. Birincisi, o zamanın TMSF’sinin yapmış olduğu bileşik Sümerbank’ın içerisinden belli aktiflerle pasifler seçilerek bir paket oluşturulmuş, bu Oyak’a satılmış, o da ING’ye satılmış. Bu sırada sözleşmeye geleceğe yönelik bir yüklenim konulmuş. Böyle bir yüklenimin offf-shore hesapları ile ilgili değil, hisselerle ilgili olduğunu düşünüyorum.”
Sicili bozuk denmesi yanlış
Off-shore’un ilginç bir mesele olduğunu kaydeden Gül, şöyle devam etti: “Off-shore ayrı bir tüzel kişilik, ayrı banka. Diyelim ki bir X bankasında hesabım var. Ben talimat veriyorum, diyorum ki ‘bunu Yurt Off-shore’a gönder’. Benim talimat verdiğim bankanın bunda bir kusuru olabilir mi? Olamaz. Şu olabilir, benim talimatım olmadan banka bunu off-shore’a göndermişse banka kuruslu olur.”

Haberin Devamı

En kötü senaryoya göre 150 milyon dolar ödenir

OFF-SHORE paralarının toplumdan alınmaması gerektiğini vurgulayan Şakir Ercan Gül, “İlgili hakim ortağın mahkumiyeti olabilir, ondan istenebilir. Ancak vatandaşın cebinden çıkmamalı. En kötü senaryoya göre 150  milyon dolar bir para ödenir. ING Bank ihtilaflı, ING Bank’ın bu yargı kararı ilama  dönüştü, ilam çerçevesinde hacze gittiler. Hukuk mücadelemiz devam edecek” dedi.

Çağlar’ın tekstilini alacak babayiğit yok

ÇAĞLAR Grubu ile ilgili çözümleme sürecine TOKİ’nin de dahil olduğunu kaydeden Şakir Ercan Gül, “Çağlar Grubu’nun geri kalan borcunu brütleştiriyoruz, Borcu yeniden yapılandırmış olduk. Bir tekstil firması var, sadece 190 milyon lira SSK borcu var. 1 lira bedelle borcu üstlenene devretmeye  hazırız. Böyle bir babayiğit çıkmadı. ”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!