TMSF, Bank Asya'yı kapattı

Güncelleme Tarihi:

TMSF, Bank Asyayı kapattı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2016 11:06

TMSF Bank Asya'nın faaliyetlerini geçici olarak durdurulmasına karar verdi.

Haberin Devamı

Konu ile ilgili TMSF'den yapılan açıklamada "29.05.2015 tarihinde temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimi Fona devredilen AsyaKatılım Bankası A.Ş.’nin faaliyetlerinin 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 107’nci maddesinin ikinci fıkrası kapsamında geçici olarak durdu" denildi.

Konu ile ilgili benzer bir açıklamanın da Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapıldığı görüldü.

TMSF KONTROLÜNE GEÇTİ
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), 4 aydır hakim ortak hisselerini kontrol ettiği Bank Asya’nın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilmesine karar 

 20 YIL ÖNCE KURULDU
Bank Asya, geçtiğimiz yıl mayıs ayında BDDK kararı ile TMSF'ye devredilmişti. Ekim 1996'da Asya Finans Kurumu A.Ş olarak kurulan Bank Asya'da mevcut unvan Aralık 2005'ten itibaren kullanılmaya başlandı. Kasım 2014'te 202 şubesi bulunan Bank Asya'nın hali hazırda Türkiye genelinde 200 şubesi bulunuyor.

Haberin Devamı

BANK ASYA TMSF SÜRECİ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Kurulun 3 Şubat 2015 tarihli ve 6187 sayılı kararı ile; 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamında Asya Katılım Bankası AŞ'deki imtiyazlı pay sahipleri açısından Kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısının Banka tarafından sunulamadığı gerekçesiyle mezkur ortakların paylarına ilişkin temettü dışındaki ortaklık haklarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar verdiğini duyurmuştu.      

Kurum ardından 29 Mayıs 2015 tarihinde aldığı 6318 sayılı karar ile Asya Katılım Bankası AŞ'nin (Bankasya) "temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimini" TMSF'ye devretmişti.      

TMSF ise 1 Mart 2016 tarihli açıklamasında söz konusu bankanın çözümlenmesine ilişkin öngörülen 9 aylık sürenin, alınan kararla, 29 Şubat 2016 tarihinden başlamak üzere 3 ay süreyle uzatıldığını duyurmuştu.      

Aynı açıklamada ilgili kanun maddelerinin emrettiği doğrultuda, bankanın belirtilen sürenin sonuna kadar satış, birleşme ya da devir yoluyla çözümleneceği, bunun mümkün olmaması halinde de tasfiye edilmesinin gündeme geleceğini bildirmişti.      

Haberin Devamı

Daha sonra Fon tarafından 23 Mayıs 2016'da yapılan duyuruda, gelinen aşamada TMSF Kurulu tarafından Asya Katılım Bankası AŞ hisselerinin satışa çıkarılmasının karara bağlandığı, satış ilanının yayımlanmak üzere Resmi Gazete'ye gönderildiği dile getirilmişti.      

Ardından ilanı yayımlanan Asya Katılım Bankası AŞ Hisse Satış İhalesine ilişkin gelen ek süre talebi üzerine, Satış Komisyonu kararıyla sürenin 17 Haziran 2016 Cuma günü saat 17.00'ye kadar uzatıldığını duyuran TMSF, ihale takvimini ön yeterlilik başvurusunda bulunan 2 katılımcıdan birinin bankaya ilişkin finansal ve hukuki incelemelerini son teklif verme süresine kadar gerçekleştiremeyeceği gerekçesiyle ilave süre talep etmesi nedenleriyle Satış Komisyonu kararıyla değiştirildiğini açıklamış, buna göre ihale tarihinin 15 Temmuz 2016 olduğunu ilan etmişti.      

Haberin Devamı

TMSF, 15 Temmuz'daki açıklamasında Asya Katılım Bankası AŞ Hisseleri'nin satış ihalesine herhangi bir teklif sunulmadığını ve konunun Fon Kurulu'nda verilecek karara göre işlem tesis edileceğini bildirmişti.      

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!