"OHAL ile sivil bir darbeyle karşı karşıyayız"

Güncelleme Tarihi:

OHAL ile sivil bir darbeyle karşı karşıyayız
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2016 12:20

Asansör Sempozyumu ve Sergisi 2016 açılış töreni Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi'nde gerçekleştirildi. Açılış töreninde katılan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Korkmaz, "15 Temmuz darbe girişimi savuşturulmuş olsa bile ardından ilan edilen OHAL ile bu sefer sivil bir darbeyle karşı karşıyayız " dedi.

Haberin Devamı


Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi'nde 13-15 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek 'Asansör Sempozyumu ve Sergisi 2016' organizasyonunun açılış törenine TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Korkmaz, TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Güniz Gacaner Ermin, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş, Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar ve sektör temsilcileri katıldı.
Açılış töreninde konuşan Emin Korkmaz, Türkiye'nin son bir yıl içinde hızla karanlık bir girdabın içine çekildiğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Yüzlerce insanın hayatına mal olan saldırılar, düğün evlerinde, otobüs duraklarında yitirilen canlar ve en son 15 Temmuz darbe girişimi ile bugünlere gelen bir süreç. Bu sürecin yaratıcılarını çok iyi biliyoruz. Türkiye’yi gericileşme, piyasalaştırma ve baskıyla bugünlere getirenleri, laik yaşamı adım adım bitirerek, Suriye’deki ateşe odun taşıyarak ülkemizi cihatçı örgütlerin merkezi haline getirenleri; ülkemizde barış ve bir arada yaşama umudunu yok edenleri biliyoruz. 15 Temmuz darbe girişimi savuşturulmuş olsa bile ardından ilan edilen OHAL ile bu sefer sivil bir darbeyle karşı karşıyayız. OHAL ile Meclis devre dışı bırakılarak, ülkemiz Kanun Hükmünde Kararnamelerle yönetilmeye başlandı. OHAL’e dayanılarak aralarında üyelerimizin de bulunduğu on binlerce kamu emekçisi görevden alındı, televizyon kanalları karartıldı, basına ve muhalif kesimlere baskılar arttı. MGK’da alınan tavsiye kararı ile OHAL’in uzatılması, hatta Saray’a bakılacak olursa bir yıldan fazlaya çıkarılmak istenmesi, ülkemizin tüm yönüyle fiili bir başkanlık sistemine teslim edilmesidir. Ülkemizin ihtiyacı OHAL değildir. Ülkemizin tek ihtiyacı, koşulsuz şartsız acil demokrasidir."

Haberin Devamı


"BAKANLIK DENETİMLERİNİ ARTIRMALI"
Her yıl asansör kazalarında can kayıplarının yaşandığını, bunun nedeninin asansör denetimlerinin yeterli kalite ve sıklıkta yapılmamasının olduğunu ifade eden Korkmaz, " Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yetkili montaj ve bakım firmalarına yönelik denetimleri genişletmesi ve merdiven altı tabir edilen bakım firmalarının faaliyetlerini engellemesi elzemdir. Periyodik kontrol sonucu uygunsuz bulunan asansör ve bakımcı firmalara Bakanlıkça yaptırımda bulunulması ve periyodik kontrollere ilişkin bakım firmalarının sorumluluklarının artırılmasının gerekliliği tartışılmazdır. Asansör yönetmeliklerine ve standartlara uygun üretim ve bakım, piyasa gözetim ve denetimi ile periyodik kontrol uygulamalarında yaşanan sorunların çözümüne ilişkin etkin koordinasyon zeminlerinin yaratılmasıönem taşımaktadır. Sektörün disipline edilebilmesi için Bakanlığın PGD kapsamında asansör ve montaj firması denetimleri yanı sıra onaylanmış kuruluşları da denetlemesi ve bu konuda hazırlıklarını sürdürdüğü mevzuat çalışmalarını ivedi olarak yayımlaması gereklidir. Ülkemiz, iş kazaları açısından Avrupa’da birinci, dünyada ise üçüncü sırada yer almaktadır. Gelişmiş ülkeler ile kıyaslandığında ülkemizdeki şantiyelerin güvenlik kültürü açısından son derece zayıf olduğu bilinen bir gerçektir. Son yıllarda yüksek katlı toplu konut inşaatlarında meydana gelen asansör kazalarıyla bu durum bir kez daha tescillenmiştir" dedi.

Haberin Devamı


9 OTURUMDA 28 BİLDİRİ SUNULACAK
2006 yılından itibaren iki yılda bir düzenlenen Asansör Sempozyumu’nun bu yıl ki temasının “Yapı ve Asansör" olarak belirlendiğini belirten Güniz Gacaner Ermin, "Sempozyumumuzda, öncelikle ülkemizde ve dünyada yaşanan teknolojik gelişmeleri irdeleyerek, yasal düzenlemelerin ve standartların etkilerini tartışmayı hedefliyoruz. Bu etkinlik ile ülkemizde sayısı 500 bine yaklaşan asansörlere ilişkin, ilgili sektörde üretim ve üretim sonrası süreçlerde yaşanan sorunlar ve bunların çözüm önerileri ortaya konulacaktır, 9 oturumda 28 bildiri sunulacak olan sempozyumumuzda, sektörün sorunlarına çözüm önerileri oluşturabilmek amacıyla konunun tarafları olan bakanlık, dernekler ve odaların konuşmacı olarak katılımıyla “Yapı ve Asansör" ile “Asansör Periyodik Kontrolleri" başlıklarında iki panel gerçekleştirilecektir. Bildiri oturumlarının paralelinde Asansör Sempozyumu katılımcıları için iki seminer düzenlenecek ve “Asansör Periyodik Kontrolleri Hakkında Bina Yöneticilerine Bilgilendirme Toplantısı" ile her yıl zorunlu olan asansör periyodik kontrolleri hakkında bina yöneticilerinin aydınlanmaları sağlanacaktır" diye konuştu.
Mahir Ulutaş ise, kamuya açık binalardaki yürüyen merdiven ve bantların sayısında ciddi bir artış olduğunu belirterek, "Uzak Doğudan çok kolay bir şekilde yürüyen merdiven ve bantlar Makine Emniyet Yönetmeliği çerçevesinde ithal edilmekte ve işletilmektedir. Bu ürünlere ait denetim ve muayene konularında yasal boşluk bulunmaktadır. Son dönemde AVM'lerde, metro istasyonlarında özellikle çocukların yaralandığı yürüyen merdiven kazaların artış yaşanması, tehlike işareti olarak kabul edilmelidir. Yürüyen merdiven ve bantların kurulumu, işletilmesi ile tescil ve muayenesinin yapılarak kayıt altına alınması için acilen mevzuat çalışması yapılmalıdır" diye konuştu. Konuşmaların ardından TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Korkmaz, TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Güniz Gacaner Ermin, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş, Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yeşil, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar kurdela keserek serginin açılışını gerçekleştirdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!