Tiyatronun her yönü burada Ak’la Kara

Güncelleme Tarihi:

Tiyatronun her yönü burada Ak’la Kara
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2011 23:41

İki eski dost Savaş Özdural ve Kerem Kobanbay, 10 yıllık seslendirme stüdyosu deneyiminden sonra çocukluk hayalleri, lise hobileri olan tiyatroya geri döndüler. Hızlı bir giriş yaparak komedi, polisiye, sihir tiyatrosu ve çocuk oyunu gibi dört türle birden 18 Ekim’de perde açıyorlar. İsimleri de tiyatronun hayatın her yönünü yansıttığını kanıtlıyor: Tiyatro Ak’la Kara.

Haberin Devamı

Liseden arkadaş Savaş Özdural (40) ve Kerem Kobanbay(41), daha o yıllarda lise tiyatrosu, okul dergisi, okul yıllığı gibi projelerde başı çektiler. Birlikte Mimar Sinan Üniversitesi Konservatuvarı’na girdiler, 27 yıldır hiç ayrılmadılar. Bu samimi arkadaşlıklarını 10 yıl önce Ak’la Kara Seslendirme Stüdyoları’nda iş ortaklığına dönüştürdüler. Şimdi de bu tecrübeyle kendi tiyatrolarını açıyorlar: Tiyatro Ak’la Kara.
Geçen yıl Tekin Akmansoy’un 50. sanat yılı kutlamalarında Kerem Kobanbay Dürrenmatt’ın Göktaşı adlı oyununda rol aldı. Savaş Özdural da Zafer Diper’in yönettiği HamXlet’te oynadı. Bu tecrübeler ikiliye lise yıllarından beri düşündükleri, tiyatro açma hayalini yeniden hatırlamalarını sağladı. “Borç yiğidin kamçısı, tiyatrocunun alın yazısıdır” diyerek yola koyuldular. Stüdyo sayesinde tanıdıkları 120 kişilik bir ekiple başladılar her şeye. 30 oyuncuları var. Hepsi de profesyonel. Repertuvarı oluştururken belli tarz oyunlarla anılmak istemediler. Bunun için aynı anda komedi, polisiye, sihir tiyatrosu ve çocuk oyunuyla sahneye çıkacaklar. Ekimden sonra iki yeni proje daha var. Biri stand-up geceleri. Anlatacak bir şeyi olduğuna inanan amatör gençlere her pazartesi akşamı sahnede 10 dakika verilecek. Bir diğer proje de Nazi döneminde İspanya’da geçen politik bir müzikal olan ‘Carmilla ve Paolina’. Yönetmen Zeliha Berksoy, oyuncular Payidar Tüfekçioğlu ve Nilüfer Açıkalın olacak.

Haberin Devamı

AGATHA CHRISTIE’SİZ OLMAZ

Daha en baştan Ray Cooney ve Agatha Christie gibi çok iddialı isimlerin oyunlarını nasıl seçtikleriniyse şöyle anlatıyorlar: “Bir komedi ve bir polisiye oynamak istediğimizi biliyorduk. Bu iki yazar kendi tarzlarında çok önemli ve ikisini de Türk seyircisini yakından tanıyor. Ray Cooney’in farsları Türkiye’de uzun zamandır seyirciyle buluşuyor, çok seviliyor. Ama bizim seçtiğimiz oyun ‘Tom, Dick ve Harry’ yazarın yeni oyunlarından. Agatha Christie’ye gelince, hemen hemen her evde en az bir romanı vardır. Fare Kapanı, yazarın zamanında İngiltere kraliçesinin evlenme yıldönümleri için yazdığı bir radyo oyunu. İlk ismi Üç Kör Fare. Yurtdışında çok bilinen bir çocuk şarkısının adı ve oyunda bu şarkı çokça kullanılıyor. Daha sonra radyo oyununu tiyatro teksti ve roman haline getirmiş. 60 yıl önce prömiyerini Londra’da yapan Fare Kapanı, o yıldan beri aynı tiyatroda hiç ara vermeden oynanıyor. Guinnes rekorlar kitabına dünyanın en uzun süre oynanan oyunu olarak geçmiş durumda. Yurtdışında bu kadar çok tutan bir oyunu hem de 60. yıl kutlamalarına denk gelen bir senede Türkiye’de oynamak ayrı bir keyif olacak.”

Haberin Devamı


Tom, Dick ve Harry
YILIN İDDİALI KOMEDİLERİNDEN

Asıl adı Raymond George Alfred Cooney olan ama tiyatro dünyasının Ray Cooney olarak tanıdığı dahi çocuğun bir eseri ‘Tom, Dick ve Harry’. Yalnız eseri bu kez tek başına değil, 2003’te oğlu Michael ile birlikte yazmış. Akla Kara Tiyatro’da yapıtı Ali Gökmen Altuğ yönetiyor. Eserde Tom ve Linda’nın evliliklerindeki tek eksik şey bir çocuktur. Evlat edinme ajansından bir müdürün kontrole geleceği gün Tom’un ortanca kardeşi Dick eve kaçak göçmenleri saklar. En küçük kardeş Harry ise bahçeye kadavra parçaları gömüp evin değerini düşürerek daireyi ucuza satın alma peşindedir. Anlayacağınız, işler bir hayli karışık ve komik. İşte bu yüzden de yılın en iddialı komedisi olarak sunuluyor.
* 21 Ekim’den itibaren her cuma saat 20.30, her cumartesi 15.00 ve 20.30, her pazar saat 15.00’te.

Haberin Devamı

Fare Kapanı
59 YILDIR SAHNELENİYOR

Agatha Christie daha çok polisiye romanlarıyla tanınsa da kendisinin neredeyse bir düzineden fazla tiyatro eseri de mevcut. Özellikle 25 Kasım 1952’de Londra’da perdelerini açan ve bugüne kadarki en uzun süreyle oynanan tiyatro eseri olan Fare Kapanı, başyapıtları arasında. Akla Kara Tiyatro, ilk sezonunda yine iddialı bir isme yer verip Fare Kapanı’nı sahneliyor. Eserde, bir kar fırtınası sırasında İngiltere’de dağ otelinde mahsur kalan yedi kişiden hangisinin katil olduğunu öğrenmeye çalışıyoruz. Burak Karaman ve Elif Erdal, Fare Kapanı’nı birlikte yönetiyor.
* 19 Ekim’den itibaren her çarşamba ve perşembe saat 20.30’da.

Haberin Devamı


Sihirbaz
HEPSİ BİR İLLÜZYON

Özgür Özdural’ın yönettiği Sihirbaz, Fransız İllüzyonist Harry LaFontain’in hayatını anlatıyor. 1940’ların sonunda, İkinci Dünya Savaşı biterken bombalanmış bir Fransa’da yetim doğan Harry LaFontain adlı bir sihirbazın hikâyesi. Dünya hızla modern zamanlara dönerken gerçeği çok daha antik sırlarda arayan Harry’nin hikâyesine seyirci olacak ve onun farklı çağlarında yaptıklarına, İllüzyonist Özgür Özdural ve ekibiyle sihirin dramayla birleştiği oyunda tanıklık edeceksiniz.
* 18 Ekim’den itibaren her salı saat 20.30’da


Pizza Ülkesi
ÇOCUKLAR UNUTULMADI

Çiçeği burnunda Akla Kara Tiyatro, ilk sezonunda çocukları da unutmadı. Kerem Kobanbay yönetiminde ‘Pizza Ülkesi’ adında bir çocuk oyunu hazırlandı. Eserde bilinmeyen bir yerde, Pizza Ülkesi adlı bir diyarda, Başkan Kalın Hamur ve diğer pizza malzemeleri çocukların pizza siparişlerini yetiştirmeye çalışmaktadır. Pizza Ülkesi’nde temizlik, düzen ve malzemelerin tazeliği çok önemlidir. Günlerden bir gün ülkeye yeni bir malzeme gelir. Bu malzeme daha önce hiçbir pizzada yer almamış Bebek Mısır’dır. Müzikli ve danslı çocuk oyunu, seyircisine iyi insan olmanın anahtar cümlelerini eğlenceli bir yolla anlatıyor.
* 22 Ekim’den itibaren her cumartesi ve pazar saat 11.00’de.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!