Tiryakioğlu, tarım ve hayvancılık çalışmalarını anlattı

Güncelleme Tarihi:

Tiryakioğlu, tarım ve hayvancılık çalışmalarını anlattı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2016 17:58

Tiryakioğlu, tarım ve hayvancılık çalışmalarını anlattı

Haberin Devamı

GAZİANTEP, (DHA) - GAZİANTEP Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, kenti Türkiye’nin tarımda dünyaya açılan ihracat kapısı ve üs merkezi haline getirmek istediklerini söyledi.

Kent Konseyi’nin, 'Tarım, sulama ve Hayvancılık' gündemli 10'uncu Genel Kurulu'nda konuşan GTB Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Gaziantep’in tarım ekonomisi, Gaziantep Ticaret Borsası'nın biten ve devam eden projeleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Tarım arazilerinin büyüklüğü açısından zengin bir yerleşim alanına sahip olmamasına rağmen Gaziantep’in tarıma dayalı sanayide Türkiye’nin lokomotif gücü olduğunu vurgulayan Tiryakioğlu, "Gaziantep bugün, un, makarna, bulgur, tekstil ve bitkisel yağlar gibi çeşitli sektörlerde Türkiye üretiminin ve ihracatının yarısından fazlasına tek başına karşılayan bir şehir konumunda" dedi.

Kentin; Ortadoğu pazarına yakın olması, ticarette cazibe merkezi olarak anılması ve ihracat kapasitesinin yüksek olmasının tarım ve hayvancılığı yükselen bir değer haline getirdiğini kaydeden Tiryakioğlu, Gaziantep Ticaret Borsası olarak hayata kazandırmaya başladıkları tarım kökenli projelerle de bu gelişime maksimum seviyede katkı sunmak istediklerini söyledi.

Son yıllarda özellikle antepfıstığında üretimin artmasına, ürünün korunmasına ve üreticinin bilinçlendirilmesine yönelik ciddi çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Tiryakioğlu, bu bağlamda İpek Yolu Kalkınma Ajansı ile birlikte 2 milyon bütçeli Antepfıstığı Mükemmeliyet Merkezi ve 13 milyon 900 bin bütçeye sahip 10 bin ton kapasiteli antepfıstığı lisanslı depo kurmak için hazırlıklara başladıklarını açıkladı.



Büyük emeklerle yetiştirilen ve bölgede yaklaşık 400 bin insanın ekmek kapısı olan antepfıstığında işleme noktasında bazı teknolojik eksikliklerin olduğuna değinen Tiryakioğlu, bu eksikliklerin giderilmesi noktasında TÜBİTAK ve Borsa işbirliğiyle 2 Milyon Euro bütçeyle Gaziantep’te Fıstık İşleme Pilot Tesisi kurmayı planladıklarını ifade etti.

Tarımsal ürünlerin işlenerek, nihai ürün haline dönüştürülmesinde önemli bir misyonu üstlenen Gaziantep’e, mutlak surette Hububat Emtia Merkezi kazandırmak istediklerini aktaran Tiryakioğlu, "Biz şehrimizin sadece bölgede değil, tüm ülke genelinde tarım ve tarıma dayalı sanayide bir cazibe merkezi haline getirmek istiyoruz. Bu nedenle yıllardır eksikliğini hissettiğimiz, Hububat Emtia Merkezi için kolları sıvadık ve çalışmalara zaman kaybetmeden başladık. Sektörle ilgili tüm tüccarlarımızı bir alana taşımayı planlıyoruz. 855 bin metrekare alan üzerinde kurulacak ve içerisinde 300 bin tonluk lisanslı depolar, Elektronik Satış Salonları, Akredite Laboratuvarlar ve üyelerimizin kullanımlarına yönelik ofis ve depoların yer alacağı hububat emtia merkezi için bakanlıktan yer konusunda onay bekliyoruz" dedi.

Gaziantep Ticaret Borsası’nın 2016 yılından itibaren elektronik ortamda ürün senetlerinin alım satımına başladığını anımsatan Tiryakioğlu, "Küreselleşen dünyada emtia satışları artık elektronik ortamda şehirler ve kıtalar arasında bir bilgisayar aracılığıyla rahatlıkla yapılmakta. Hem üreticiye hem de işletmelere ciddi kolaylıklar sağlayan ‘Elektronik Ürün Senetlerin Alım-Satım’ platformunu oluşturmak en büyük hedeflerimiz arasındaydı ve bunu 2016 yılı içerisinde gerçekleştirmeyi başardık. Bölgemizde bu sistemin alt yapısına sahip yetkilendirilmiş tek borsayız. Şu an Türkiye genelinde 5 farklı ilde 400 bin ton kapasiteye sahip 5 farklı Lisanslı Depo ile sözleşmemiz mevcut. Buradaki ürünler Borsa Gaziantep platformumuz üzerinden elektronik ortamda alınıp satılmakta. İlk yılımız olmasına rağmen Türkiye de elektronik ortam da en fazla işlem gören borsalar arasında yer aldık" diye konuştu.

Tiryakioğlu, kısa süre içerisinde temelini atmayı planladıkları Et Borsası'nı ise 16 gibi bir süre içerisinde Gaziantep’in hizmetine kazandırmak istediklerini sözlerine ekledi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!