Tiroid deyip geçmeyin!

Güncelleme Tarihi:

Tiroid deyip geçmeyin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2016 11:50

Tiroid deyip geçmeyin kalp rahatsızlıklarından beyin fonksiyonlarına kadar etkisi olan bir organımız. Endokrin Cerrahi Uzmanımız Prof. Dr. Yeşim Erbil, tiroid rahatsızlıklarının vücudumuz üzerindeki etkilerini anlatıyor.

Haberin Devamı

Tiroid, vücudumuzun fonksiyonlarının koordinasyonunu sağlayan hormonları üreten organımızdır. Hormon üretimini sağlayan tiroid bezi şekil olarak bir kelebeği andıran, gırtlağın iç kısmında, nefes borusunun tam üzerinde yer alan bir iç salgı bezidir. Tiroid hormonu beyin fonksiyonları, kalp sağlığı hatta kemik ve kas sistemi de dahil vücuttaki bütün organların çalışmasını düzenler. Tiroid rahatsızlıklarının belirtileri genellikle diğer rahatsızlıkların belirtileri ile karıştırıldığı için teşhisinde ve tedavisinde gecikmeler yaşanabiliyor.

 

Tiroid deyip geçmeyin

 

Haberin Devamı

TİROİD RAHATSIZLIKLARI NELERDİR?

Tiroid bezinin salgıladığı hormonlar vücudun çalışma hızını yani metabolizmasını etkiler. Tiroid rahatsızlıkları, tiroid bezinin az ya da fazla çalışmasına göre hipertiroid ve hipotiroid olmak üzere ikiye ayrılır. Trioid bezinin hızlı çalışmasına hipertiroid, az çalışmasına ise hipotiroid deniyor. İki durumda da ortaya farklı belirtiler ortaya çıkabiliyor. Trioid bezinin hızlı çalışması durumunda çarpıntı, terleme, düzenli yemek yenilmesine rağmen kilo verme gibi belirtiler ortaya çıkar. Tiroid bezinin az çalışmasının en belirgin özellikleri ise yavaşlama, halsizlik, yorgunluk, tükenmişlik, sürekli uyku halidir. Kişinin genel sağlığına zarar veren çok ciddi belirtiler ortaya çıkar. Kilo verememenin sebebi de olabilir ve ayrıca kolesterol ve diyabet gibi durumlarda da tiroid kontrol edilir. Eğer tiroid bezlerinin çalışmasında herhangi bir rahatsızlık tespit edilirse önce onun tedavisine başlanır. Tiroid bezlerinin çalışması normal haline getirdikten sonra diyabet ve kolesterol tedavisine geçilir.

 

Tiroid deyip geçmeyin

 

Haberin Devamı

ZEHİRLİ GUATRIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Tiroid bezinin, iltihap veya kanser dışı bir sebeple büyüyerek dıştan görünür hale gelmesine guatr denir. Tiroid bezinin anatomisinin bozulduğu durumlarda nodül denilen yumru şeklindeki kitleler oluşur ve büyür. Bu durum tiroid hormonlarının fazla salgılanmasına yol açar. Zehirli guatr bu şekilde ortaya çıkar. Zehirli guatrda hastaların %10’unda gözler dışarı doğru çıkabilir. Göz kapaklarında kapanma sorunu yaşanabilir. Çarpıntı, nefes darlığı, ishal, terleme, halsizlik, sinirlilik, adet kanamasında azalma, kilo kaybı gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

Tüm vücudu olumsuz yönde etkileyen tiroid rahatsızlıklarının erken teşhis edilmesi için bazı belirtilerin dikkate alınması gerekir. Özellikle sürekli ses kısıklığı, kronik yorgunluk, uykusuzluk ya da uyuduğunuz halde sürekli uyuma isteği, stres, üzüntü ve anksiyete, saç dökülmesi, normal yeme düzeninde olduğunuz halde kendiliğinden kilo alma ya da verme, yutkunma güçlüğü veya boyun bölgesinde hızlı büyüyen kitle gibi belirtiler tiroid bezi hastalıklarının önemli belirtileri arasındadır. Ve ne yazık ki bu belirtiler genellikle başka rahatsızlıkların belirtileriyle de benzeştiği için tedavide gecikmeler yaşanabilir. Bu nedenle bu belirtilerin yaşanması durumunda tiroid bezlerinin vakit kaybedilmeden kontrol edilmesi  çok önemlidir.

 

Haberin Devamı

Tiroid deyip geçmeyin

 

arpanetmedya.com Tarafından hazırlanmıştır.

 

 

BAKMADAN GEÇME!