Tiroid bezinin az çalışması vücutta nelere sebep olur?

Güncelleme Tarihi:

Tiroid bezinin az çalışması vücutta nelere sebep olur
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2016 15:10

Yetişkinlerde tiroid bezinin az çalışması ya da çalışmaması durumunda vücudun tamamı etkilenir. En belirgin belirtileri arasında halsizlik, yorgunluk, hareketlerde yavaşlama, saç dökülmesi, ciltte kuruluk, göz çevresinde ve ayaklarda ödem, unutkanlık, konsantre olamama, sürekli uyku hali, kabızlık, gebe kalamama ve cinsel isteksizlik gibi sorunlar sayılabilir. Dünyaca ünlü Endokrin Cerrahisi Uzmanımız Prof. Dr. Yeşim Erbil, tiroid bezinin az çalışması durumunda vücutta ortaya çıkabilecek sorunları ve tiroid tedavisini anlatıyor.

Haberin Devamı

TİROİD BEZİ NEDEN AZ ÇALIŞIR?

Nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte tiroid hücresine karşı vücudun antikor geliştirmesi sonucunda 'tiroidit' gelişir. Genetik özelliği olan bir hastalıktır. Tiroidit gelişimi sonrasında her yıl artan oranda tiroid yetmezliği yani hipotiroidi gelişebilir. İyotlu tuzların kullanımı ile Hashimato tiroidit hastalığında artış görülmüştür

Yetişkinlerde tedavi ile belirtiler ortadan kaldırılabiliyorken, bebeklerde ve küçük çocuklarda erken teşhis çok önemlidir.

Tiroid bezinin az çalışması vücutta nelere sebep olur

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tiroid bezinin az çalıştığı durumlarda hastaya önce ilaç tedavisi ile tiroid hormonu uygulaması başlatılır. Öncellikle TSH hormon düzeyinin normal sınırlara inmesi sağlanır. TSH hormonu ise beyinde hipofiz bezinin salgıladığı bir hormondur, trioid bezi ise T3 ve T4 hormonlarının sentezlenmesini sağlar. T3 ve T4 hormonlarının dışında ayrıca serbest T3 ve serbest T4 hormonları da bulunur. Hipertiroid vakalarında T3, T4, serbest T3 ve serbest T4 yükselirken TSH hormonu baskılanır. Hipotiroid yani tiroid bezinin az çalıştığı durumlarda ise T3 ve T4 hormonları düşer, TSH hormonu ise bu durumu telafi etmek için yükselir. Yükselen TSH oranları ilaç tedavisiyle normal seviyesine çekilerek tedavi gerçekleştirilir.

Haberin Devamı

Tiroid bezinin az çalışması vücutta nelere sebep olur

HİPOTİROİD KİLO ARTIŞINA SEBEP OLUR MU?

Tiroid rahatsızlıklarında hormonlar düzene girinceye kadar sadece birkaç kiloluk artış ortaya çıkabilir. Büyük oranda yani 8 ile 18 kilo arasında bir artış tiroid hastalıkları ile açıklanamaz.

 

PEKİ, TİROİD HASTALARI İYOTLU TUZ KULLANMALI MI?

İlaç kullanımına gerek olmayan, yani tiroid hormonları normal olan Hashimoto hastalarında, bazı endokrinoloji uzmanı hekimler hormonların dalgalanmasını engellemek için iyotsuz tuz kullanılmasını önerir, bazı hekimler ise hastalarına iyotlu tuz kullanılabileceğini söyler. Tiroid hastalığında iyotlu tuz kullanımı hakkında kesinleşmiş bir bilgi yoktur. Ancak zehirli guatr yani hızlı çalışma eğilimi varsa “iyotsuz tuz” kullanılmalıdır. Gebelerde ve çocuklarda, sağlıklı gelişim için iyotlu tuz kullanımı çok önemlidir.

Haberin Devamı

Tiroid bezinin az çalışması vücutta nelere sebep olur

 

arpanetmedya.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!