Tırnaklarınız sağlığınızın barometresidir

Cildimiz ve saçlarımıza göre daha sert olsalar da tırnaklarımız vara yoğa kırılıverir.

Haberin Devamı

Kötü ve yanlış manikür-pedikür, gereğinden uzun bırakılan oje, vitamin-mineral eksiklikleri, bazı hastalıklar ve bazı ilaçlar tırnaklarımızda “iz” bırakır.

Anneler tırnak kemiren çocuklarını uyarmaktan yorgun düşer. Çocuklar kemirmekten bıkmaz! Ancak ne kadar uğraşsalar tırnaklarını bitiremezler. Çünkü tırnaklarımız bir yaşam boyu uzamaya devam eder.
Keratin adlı proteinden oluşan tırnaklar her gün 0,2 mm uzar. Tırnak çektirenler, (eğer tırnak kökündeki matriks de çıkarılmadıysa) yeni bir ayak tırnağı için 1 yıl, el tırnağı içinse 6 ay bekleyeceklerini bilmeliler.
Cildimiz ve saçlarımıza göre daha sert olsalar da tırnaklarımız vara yoğa kırılıverir. Kötü ve yanlış manikür-pedikür, gereğinden uzun bırakılan oje, içeriği olumsuz maddelerle dolu niteliksiz kozmetikler ama daha da önemlisi vitamin-mineral eksiklikleri, bazı hastalıklar ve bazı ilaçlar tırnaklarımızda “iz” bırakır.

Haberin Devamı

HANGİ VİTAMİN, HANGİ MİNERAL?

- B grubu vitaminler tırnaklarımız ve yanı zamanda saçlarımız ve cildimiz için vazgeçilmezdir. Demir, iyod, silisyum, magnezyum, çinko da önemli mineral destekleridir.
- B1, kükürt içerir. Keratin sentezinde gereklidir. Vücudumuzda deposu olmadığından düzenli olarak dışarıdan alınmalıdır. Et, tam tahıl ürünleri, balık, ceviz ve fındık iyi birer B1 kaynağıdır.
- B2 cilt ve cildin uzantıları olan saç ve tırnakların gelişimi, büyümesi için gereklidir. Et, süt ürünleri ve tam buğday iyi kaynaklardır.
- B3, et, balık ve tam tahıl ürünlerinde bulunan, özellikle tırnak sağlığı için gerekli bir vitamindir.
- B5 “saç vitamini”dir. Köklerdeki hücreleri besler, geliştirir. Eksikliği tüy, kıl, saç ve tırnakların düşmesine neden olur. Karaciğer, yumurta, süt, et ve tavuk, tam tahıl ürünlerinden B5 kaynağı olarak yararlanıyoruz.
- B6 “kepek vitamini”dir. Eksikliğinin en önemli belirtilerinden biri kepeklenmedir. Çinko ile el ele tutuşup saç, tırnak sağlığına destek olur, kepeklenme ile mücadele eder. Et, balık, yumurta ve tam tahıl ürünlerinden B6 desteği alabiliriz.
- Silisyum tırnak ve saç gelişimi için olmazsa olmaz minerallerden biridir. Cildin epiderm tabakasındaki hücrelerin çoğalmasından sorumludur. Keratin moleküllerini birbirine bağlayarak güçlü ve sağlam tırnak ve saçlara sahip olmamıza yardımcı olur. Silisyum eksikliğinin ilk belirtilerinden biri tırnaklarda incelme ve kırılmalardır.
- Kükürt, keratin üretiminde yer alır. Keratin olmazsa saç, tırnak üretimi olmaz. Kükürt cildin aşırı yağ üretimine engel olur. Sistein ve metionin adlı kükürtten zengin iki amin asit (protein yapı taşı) saçların ana hammaddelerindendir.

Haberin Devamı

Tırnak sağlığını da bozan hastalıklar var

Tırnakların morarıp adeta çomak ya da tokmak şeklini alması ya da yuvarlaklaşması doğuştan kalp hastalıkları veya bazı genetik bozukluklara işaret edebiliyor. Tiroid tembelliği olanlarda tırnaklar kolayca kırılıyor, soyuluyor. Demir eksikliğinde de aynı durum söz konusu, ayrıca tırnaklarda çukurlaşma da meydana geliyor.
Karaciğer hastalıklarında tırnakların normal yapısı değişebiliyor. Çomaklaşmış yuvarlak ve mor tırnaklar muhtemel bir akciğer enfeksiyonunun, hatta bir akciğer kanserinin erken işareti de olabiliyor. Sedef hastalığı ve benzeri bazı cilt hastalıklarında da tırnaklarda kabarma, soyulma ve pullanmalar görülebiliyor.

Haberin Devamı

Gıdalardan da destek alınmalı

Cilt için;
- Kuşkonmaz (temizleyici, arındırıcı, idrar söktürücü),
- Avokado (glütation adlı antioksidan zengini),
- Mango (başta A vitamini olmak üzere pek çok vitamin içerir, kuruluk ve yangı giderici)
Saç için;
- Ispanak, salatalık (kükürt ve demirden zengin, ayrıca salatalık idrar söktürücü)
- Kuşkonmaz
Tırnak için;
- Börülce (B3 ve B5 vitaminlerinden zengin),
- Kırmızı havuç (beta karoten başta olmak üzere vitamin içeriği nedeniyle) daha sık ve daha çok sofralarınızda yer almasını önerdiğimiz gıdalardır.

Mantarlar tırnaklarda yuvalanır

El ve ayak tırnakları mantar enfeksiyonlarının en kolay yerleştiği noktalardandır. Tırnaklardaki şişme, soyulma, kırılma, kalınlaşma ve görünüm olarak ilerleyici bir çirkinleşme hali yanında renk bozulması bir tırnak enfeksiyonunun işareti olabilir. Erken teşhis tedaviyi kolaylaştırır, süreç uzadıkça tedaviye direnç başlar. Dışarıdan sürülen kremlerin mantarların barınağı olan tırnak diplerine nüfus edemeyişi ve daha birçok nedenle tedavisi oldukça zor ve uzun bir süreç olan tırnak mantar enfeksiyonlarının tedavisi için dermatoloji uzmanıyla işbirliği yapmalısınız.

Haberin Devamı

Tırnaklarınız renk değiştirirse...

- Küçük keskin köşeli siyah benekler travmalardan, zedelenmelerden, vurmalardan, nadir olarak kan hastalıklarından kaynaklanabiliyor.
- Beyazlaşma, soyulma, kabuklanma sedef hastalığı ya da lichen planusa işaret ediyor.
- Sarı kahverengi lekeler çoğu zaman sigara ve puro içenlerde görülüyor, renk değişiminin nedeni olarak da nikotin gösteriliyor.
- Soluk beyaz tırnaklar kansızlığa işaret ediyor, çukurlaşma ve kırılma kansızlığın demir eksikliği ile ilişkili olabileceğini düşündürüyor.
- Mavi gri ve yuvarlak tırnaklar tıkayıcı akciğer hastalıklarını, kalp hastalıklarını anlatabiliyor.

Doğa neler sunuyor

Ezan Çiçeği
Sarı güzel çiçekler açan bu bitki esansiyel yağ asitlerinden zengin tohumlar verir. Bu tohumların yağı cilt, saç ve tırnak sağlığına destek amacıyla kullanılır.

Haberin Devamı

Hodan otu
Mor çiçekler açan bu bitkinin tohumları gamalinolenik asit açısından çok zengindir. Cildin esnekliğini koruyan hodan yağı kozmetolojide sıkça yer almaktadır. Aynı zamanda hodanın, yer altında kalan kök ve sapları, liften, vitamin ve mineralden zengin bir besin kaynağıdır.

Argan
Fundagillerden bir bitkidir. Fas halkının önemli bir gelir kaynağı olan argan meyvelerinin yağı çıkarılarak çeşitli kozmetik ürünler halinde değerlendirilir. E vitamini ve doymamış yağ asitleri açısından zengindir. Cildi besleyen, yenileyen, saçların ömrünü uzatan, dökülmeyi azaltan yapısıyla günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Yazarın Tüm Yazıları