Tırnak sorunları neyi anlatıyor

Tırnaklardaki sorunlar sadece kötü bir görüntü yaratmaz, bazı hastalıkların ilk ve tek işareti de olabilir.

Haberin Devamı

Güzel ve bakımlı tırnaklara sahip olmak, sadece kadınları değil, erkeklerin de ilgisini çeken bir konudur. Şekli bozulup deforme olmuş, rengi değişmiş, çatlamış, pörsümüş, kırılmış tırnakları kimse istemez ve hemen bir çözüm arayışına girer.

Tırnaklardaki değişimler, sadece “estetik bir sorun” yaratmaz, bazı hastalıkların ilk ve tek işareti de olabilir. Örneğin demir eksikliği kansızlığının ileri dönemlerinde tırnaklar ciddi biçimde deforme olabiliyor, kırılıyor, pörsüyor, soyuluyor. Çukurlaşıp adeta bir kaşık haline bile gelebiliyor! Zaten bu nedenle demir noksanlığına bağlı tırnak bozuklukları “kaşık tırnak” diye tanımlanıyor.

Demir eksikliği ya da çinko kalsiyum metabolizması değişiklikleri, A vitamini noksanlıkları ya da protein yetersizliği gibi durumlarda tırnaklarda değişimler olabiliyor ama tırnak sorunlarının -zannedildiğinin aksine- herhangi bir maddenin eksikliğiyle ilişkili olduğunu gösteren ciddi bir kanıt yok. Bu nedenle tırnaklara destek için hiçbir araştırma yapmadan doğrudan besin takviyelerine yönelmek, tırnakları güçlendirmek adına vitamin, mineral ve benzeri ürünler kullanmak işe yaramıyor. Piyasada bu amaçla satılan ürünlerin hiçbirinin kanıtlanmış bir faydasının olmadığı belirtiliyor.

Bu bilginini anlamı şu: Doktorunuz belirli bir maddenin (çinko, demir, beta karoten) eksikliğini kesin olarak tespit edip önermedikçe bir eczane ya da vitamin satıcısından “tırnak desteği” hapları alıp yutarak soruna çözüm aramanızın hiçbir faydası yok...

Haberin Devamı

NE YAPMALI?

Uzmanlara göre tırnaklarınız için yapabileceğiniz en iyi şey, onlara zarar vermemek, tırnaklarınızın kuruması, aşırı yumuşaması, kırılgan hale gelmesine fırsat tanımamak, onları travmalardan koruyup oje çıkaran asetonlu ürünler dahil tırnaklarınızı kimyasalla tahrip etmemeye çalışmaktır. Tırnaklarınızı düzenli olarak kesmek, uçlarını düzeltmek, tırnak yataklarını iyice yıkayıp temizlemek etkili önlemlerdir. Sorunlu tırnakların bazı sağlık sorunlarına işaret edebileceğini lütfen unutmayın.

Tırnaklar ve hastalıklar

Haberin Devamı

Tırnakların morarıp adeta çomak şeklini alması, doğuştan kalp hastalıkları veya bazı genetik bozukluklara işaret edebiliyor. Tiroid tembelliği olanlarda tırnaklar kolayca kırılıyor, soyuluyor. Demir eksikliğinde de aynı durum söz konusu. Karaciğer hastalıklarında tırnakların normal yapısı değişebiliyor. Mor tırnaklar bir akciğer enfeksiyonunun erken işareti de olabiliyor. Sedef hastalığı ve benzeri bazı cilt hastalıklarında da tırnaklarda soyulma görülebiliyor.

Mantarlar tırnakları çok sever

El ve ayak tırnakları, mantar enfeksiyonlarının en kolay yerleştiği noktalardandır.

Tırnaklardaki şişme, soyulma, kırılma, kalınlaşma ve görünüm olarak ilerleyici bir çirkinleşme hali yanında renk bozulması -sararma, kararma, beyazlaşma- bir tırnak enfeksiyonunun işareti olabilir. Erken teşhis tedaviyi kolaylaştırır, süreç uzadıkça tedaviye direnç başlar.

Dikkat edilmesi gereken nokta, tedavinin ciddi bir sabır istemesi. Tırnaktaki mantar enfeksiyonunun en önemli özelliği, tedavisinin uzun sürmesi ve tedaviye dirençli olması.

Dışarıdan sürülen kremlerin mantarların barınağı olan tırnak diplerine tam olarak nüfus edemeyişi ve daha birçok nedenle tedavisi oldukça zor ve uzun bir süreç olan tırnak mantar enfeksiyonlarının tedavisi için mutlaka bir dermatoloji uzmanıyla işbirliği yapmalısınız. Çünkü tırnağa cerrahi müdahale yapmak bile gerekebiliyor...

Yazarın Tüm Yazıları