Tırnak kırılmalarına dikkat

Güncelleme Tarihi:

Tırnak kırılmalarına dikkat
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2008 13:52

Haberin Devamı

Alman Hastanesi’nden Cilt Hastalıkları uzmanı Dr. Belma Bayraktar, dolaşım sistemiyle ilgili bozukluklar ve demir eksikliği anemisinin tırnak kırılmalarının en sık rastlanan sistemik nedenlerinden olduğunu söyledi. Tırnak kırılmalarının lokal nedenleri arasında ellerin özellikle ‘alkali’ suya sürekli olarak sokulmasının başta geldiğine dikkat çeken Dr. Bayraktar şöyle devam etti:

Tırnaklarınızı uzatmayın

“Bir tırnağın karakteri, su içeriÄŸine baÄŸlı olarak önemli ölçüde deÄŸiÅŸkenlik gösterir. Normal bir tırnakta yaklaşık olarak yüzde 18 oranında su buharı bulunur. Ellerin uzun süre suya sokulmasında olduÄŸu gibi, bu oran artarsa tırnaklar yumuÅŸak olur. Azalması halinde ise tırnak gevrek bir karakter alır ve kolay kırılır... Kuru hava ve aşırı su kaybından dolayı gevrek tırnaklar ortaya çıkar.Â

Gevrek tırnaklar, derinin çatlamasıyla eşdeğerdir. Uzatılan tırnaklarda uzun kısımların her iki yüzeyi de atmosfere maruz kaldığından, bu tırnaklar daha gevrek olurlar. Tırnakların kısa kesilmesi yüzeyi azaltır. Tırnakların sık sık ıslatılıp daha sonra da kuruması su içeriğini sürekli değiştirir. Bu kişilerin tırnakları çok daha kolay kırılır ve çatlar. Gevrek tırnaklar için en iyi yaklaşım, ellerin sık sık suya girmesinden sakınılmasıdır.

Haberin Devamı

Temizlik maddelerine dikkat

Bazı temizlik ve yıkama malzemelerinde ve tırnak cila çıkarıcılarında görülen agresif çözücülerin tırnaktaki protein materyalini ve yağını alıp onları kırılgan hale getirebilir. Tırnak problemi olan kişilerin öncelikle bir dermatolog (cilt hastalıkları uzmanı)  tarafından muayene edilmeli ve mevcut patoloji saptanmalıdır. Tırnakta mantar enfeksiyonu veya sistemik bir hastalık olabilir. Daha sonra piyasada bulunabilen tırnaklara bakım yapıcı ve güçlendirici preparatlar tavsiye edilebilir. Tırnak kırılmaları, özellikle yaşlı kişiler için önemli bir sorun olmaktadır. Yaşlılarda ilerleyen yaşla birlikte tırnak plakası incelerek zedelenmesi kolaylaşıyor."
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!