Tire'de kağıt para sergisi

Güncelleme Tarihi:

Tirede kağıt para sergisi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2017 12:27

Tire'de kağıt para sergisi

Haberin Devamı

İZMİR'in Tire ilçesindeki tarihi Bedesten'de düzenlenen ‘Dünya Banknotları Sergisi'nde 220 ülkeye ait toplam 2 bin 210 kağıt para sergileniyor.

Tire'de restorasyonu tamamlanarak hizmete giren tarihi Bedesten'in ana salonu, ‘Milli Piyango Biletleri Sergisi' ve ‘Uluslararası Türk Daması Yarışması' gibi etkinliklerin ardından 'Dünya Banknotları Sergisi'ne ev sahipliği yapmaya başladı. 27 Ekim Cuma'ya kadar açık kalacak sergi, 09.00 ile 17.30 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Koleksiyoner Murat Sanus'a ait hiç kullanılmamış banknot paralardan oluşan sergide 2 bin 210 adet para bulunuyor. Bunların 220 farklı ülkeye ait olduğunu ifade eden Sanus, bu ülkelerden bazılarının, Afrika'nın eski ülkelerinden Katanga ve 'Doğu Almanya' gibi ortadan kalktığını söyledi. Koleksiyondaki tüm paraların değerli olduğunu belirten Sanus, "Koleksiyondaki tüm paralar hiç kullanılmamış paralardır. Zaten para koleksiyonerleri kullanılmış parayı ellerinde tutmaz. Bu paraları farklı ülkelerden topladım. Kimi ülkelere ait bazı banknotlar birden fazla olduğunda onları başka koleksiyonerlerin elindeki paralarla değiştirdim. Yıllar içinde bu özel koleksiyon oluştu" diye konuştu.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN İLK BASILAN PARALARI DA VAR

Sergilenen birbirinden değerli paralar arasında çok az sayıda örneğine rastlanan banknotların da olduğunu söyleyen Sanus, çok kıymetli olan parçalarla ilgili şöyle konuştu:

"Para koleksiyonlarında en değerli parçalar bir ülkenin ilk basılan ‘1. emisyon' diye tabir edilen paralarıdır. Sergilenen paralar arasında Türkiye Cumhuriyeti'nin basılan ilk paralarından örnekler de var. Benim koleksiyonumun en değerli parçaları bunlar. Bu paralardan şu anda tahminen sadece 12'sinin var olduğu düşünülüyor. Ayrıca üzerinde İsmet İnönü fotoğrafının basılı olduğu '50 Kuruş' banknot paralar da farklı bir özelliğe sahip olduğu için kıymetli. Bunun yanı sıra tüm koleksiyonerler için kıymetli olan Afrika ülkeleri paraları, İngiltere ve sömürgelerinde basılan Kraliçe Elizabeth'in farklı yaşlarda fotoğraflarının yer aldığı ‘QE II' paraları da önemli sayılıyor."

AÇILIŞI BAŞKAN ÇİÇEK YAPTI

Serginin açılışını yapan CHP'li Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, "Murat Sanus kardeşimiz çok kıymetli çalışmalar yapıyor. Kendisi 3 ayda bir çıkardığı dergisiyle ülke çapında biliniyor. Para ile ilgili yaptığı koleksiyon ile koleksiyonerliğini gösterdi bize. Aslında kendisi bir araştırmacıdır. Dedesi Atatürk'ün yakınında yer almış önemli bir akademisyen ve araştırmacıydı. Kendisi de bu kıymeti oradan almış. Kendisi birçok güzel çalışmayla Tire'ye katkı sundu. Bu sergi de bunlardan biri. Tüm Tirelileri bu güzel sergiyi gezmeye çağırıyorum" dedi.

Kamuran KIZILBOĞA / TİRE (İzmir), (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!