Tıp dünyasından kısa haberler

Güncelleme Tarihi:

Tıp dünyasından kısa haberler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kök hücreyle karaciğer takviyesi

AMERİKAN bilim adamları, faraler üzerinde yaptıkları deneylerde, kandan ve kemik iliğinden arıttıkları olgunlaşmamış ana kan hücreleriyle hastalıklı karaciğer hücrelerini tedavi etmeyi başardı.

’’Stem Cells California’’ ve ’’Cyto Therapeutics’’ adlı firmalar tarafından yapılan araştırmalarda, bu yöntem sayesinde karaciğeri işlevini yerine getiremeyen farelerin karaciğerleri yeniden çalıştırıldı. Bu yöntemle dokuz hasta fare ölümden kurtarıldı..

Yöntemin karaciğer hastalarında kullanılabileceğine dikkat çeken Dr. Lagassa, doktorların artık bu hücrelerin kandan ve ilikten arıtılmasıyla ilgili deneyim sahibi olduklarını belirtti.

Ana kan hücreleri, enzim seviyesini kontrol ederek karaciğeri yeniliyor. Bu yöntem organ naklinde görülen vücudun organı reddetme riskini de ortadan kaldırıyor.

Öksürüğe yeni antibiyotik

ANTİBİYOTİKLERE dirençli solunum yolları enfeksiyonlarına karşı, ’’Linezolid’’ adında yeni bir antibiyotik geliştirildi. Pharmacia & Upjohn şirketinin geliştirdiği Linezolid, bakterilerde hücresel protein sentezini engelliyor. Ağız yoluyla kullanılan ya da enjekte edilebilen Linezolid’in mide bulantısı ve diare şeklinde ortaya çıkan yan etkileri, hastaların ancak yüzde 4’ünde görülüyor. Linezolid, antibiyotikler arasında 30 yıl sonra yeni geliştirilen Oxazolidinon grubuna dahil.

Menopozda uyku hastalığı riski

KANADALI bilim adamları, menopoz dönemine giren kadınların, kadınlık hormonlarını kaybettikten sonra uyku hastalığı riskiyle yüz yüze geldiğini açıkladı. Gündüz uykusu tansiyon dengesini bozuyor, horlamaya yol açtığı için kalp sorununa neden oluyor. 700 kadın üzerinde araştırma yapan ekipten Dr. David Dancey, yaşı ilerleyen kadınlarda hormon tedavisinin, risk oranını azaltacağını belirtti. ’’Sleep Apnea’’ adı verilen hastalığın, geceleri uyku sırasında nefes almayı durdurduğu ve bunun da tehlikeyi artırdığı belirtiliyor. Uyku hastalığıyla birlikte gündüzleri de uyumaya başlayan kadınlarda yüksek tansiyon sorununun da başladığı bildirildi.

Lifli yiyecekler şeker düşürüyor

LİFLİ yiyecek bakımından zengin diyet rejimlerinin,şeker hastalarında glikoz ve ensülini düşürdüğü anlaşıldı. New England tıp dergisinde yayımlanan makaleye göre, Dallas’taki Texas Üniversitesi araştırmacıları, 50 gram lif içeren günlük diyetin,hastalarda glikozu yüzde 10 oranında azalttığını saptadı. Oysa, Amerikalıların çoğu günde ortalama 17 gram lif alıyor. Aynı rejimin, şeker hastalarında ensülin ve lipit oranını da düşürdüğü kaydedildi.

Koku adeti etkiliyor

BEBEKLERİNİ emziren kadınların, etrafa yaydıkları koku diğer kadınların adet düzenini etkiliyor. ABD’de yapılan bir araştırmada, emziren annelerin koltuk altlarına yerleştirilen süngerler, iki ay boyunca, günde dört kez başka kadınlara koklatıldı. Araştırma sonunda, emzirmeyen kadınlarda, adet süresi uzun olanlarda bu süre daha da uzadı, kısa olanlarda ise daha da kısaldı. Araştırmayı yürüten bilim adamları, yaklaşık 2 yıl önce, birbirlerine yakın oturan ve sık görüşen kadınların mensturasyon periyodunun zaman içinde diğerine uyarak hemen hemen aynı olduğunu ortaya çıkarmışlardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!