Timsah, piranha ve arapaima

Florya İstanbul Akvaryumu’nun küratörü Pedro Ignacio Garcia-Miguel Gomez, bizi Yağmur Ormanları Bölümü’nün en vahşi hayvanlarıyla tanıştırdı. Bir zamanların tehlikeli türleri Caiman timsahı, kırmızı piranha ve arapaima balığı kameralara poz verdi

Haberin Devamı

Akvaryum küratörü ne iş yapar?
- Küratör, canlıların genel bakımıyla ilgilenir. Şu tür konulara karar verir: Hangi balıkların bir arada yaşamını sürdürebileceğini belirler, farklı canlılar için farklı beslenme programlarına karar verir, canlıların sağlık durumlarını kontrol eder, canlıların habitatının doğal ortamına en uygun şekilde yaşayabilmesi için gerekli şartları sağlar.

Timsah, piranha ve arapaima
Akvaryumun küratörü Pedro’yla Yağmur Ormanları Bölümü’ndeki piranhaları besledik.

İstanbul Akvaryumu’nun hedefi nedir?
- İnsanlara dünyanın öbür ucunda bulunan, hayatları boyunca karşılaşmaları çok zor olan hayvanları göstermek. Aynı zamanda da bu büyüleyici canlıların türlerinin tükenmemesi için farklı ekosistemlerin bakımı hakkında insanları eğitmek.

Haberin Devamı

Yağmur Ormanları Bölümü’nün en çok ilgi gören hayvanları hangileri?
- Bu durum hangi ziyaretçinin hangi canlıyı favori olarak gördüğüyle ilgilidir. Çok vahşi olarak bilinen arapaima (Arapaima gigas) adlı dünyadaki en büyük kaya balıklarından birine sahibiz. Tarantulalarımız ve kurbağalarımız var, hepsi gerçekten çok şaşırtıcı canlılar.

Akvaryumun en büyük balığı hangisi?
- Arapaima. 140 kilodan daha ağırdır ve iki metreden de daha uzundur. Hava solunumu da yapar, bazen nehir yüzeyinde bazen de nehir içinde bulunur.

Piranhalar hangi türe ait?/images/100/0x0/55eb53edf018fbb8f8ba2dd0
- Kırmızı karınlı piranhalar veya kırmızı piranha olarak adlandırılırlar. Güney Amerika kökenlidir. Brezilya, Paraguay gibi ülkelerin nehir yataklarında bulunur. Balıklarla, böceklerle, yengeçlerle beslenirler. Piranhalar genelde canlı yemlerle beslenirken kırmızı karınlı piranhalar yemlerini ölüyken ya da öldürerek beslenirler. Ama canlılara da yem yapmak için saldırırlar.

Ya timsahlar?
- Cuvier’s Dwarf Caiman ya da Musky Caiman, Latince adı Paleosuchus palpebrosus. Kuzey ve Orta Amerika bölgesine ait krokodil sürüngenlerdir.

Haberin Devamı

Timsahlarla yaşamak tehlikeli mi?
- Bu tür canlılarla beraber yaşamak çok zevkli. Tabii konumuz Caiman olduğu için riski de unutmamalıyız. Çok güçlü ağızları var ve ayrıca çok hızlıdırlar. Onların habitatlarını temizlerken veya onları beslerken, herhangi bir kazaya sebebiyet vermemek için çok dikkat ediyoruz.

Özel bir bağınız var mı, mesela isim koydunuz mu?
- Bütün canlılarla özel bir bağımız var tabii ki. Günün sonunda, tehlikeli olan bir canlı bile olsa, her biri sizin arkadaşınız oluyor. İsimleri: XL Azor, L Large, M Siroco, S Terrör.

Nasıl besleniyorlar?

Timsah, piranha ve arapaima
Fotoğraflar: Zeynep Sever Demirel

- Haftada bir kere besliyoruz, eğer onları çok aç olarak gözlemliyorsak, ya sıcaklığı yükseltiyoruz ya da akvaryumun açık kaldığı saatler uzatılmışsa haftada iki kere besliyoruz. Tavuk ve balıkla besleniyorlar. Onları beslemek biraz riskli. Çünkü yemlere doğru çok hızlı hareket ediyorlar ve bu çabukluk içinde bizleri ısırabilirler. Bu yüzden akvaristlerimiz yemi uzun sopaların ucuna takarak besliyorlar.

Haberin Devamı

Yavruları var mı?
- Caimanlarımız şu an için ergenler ve cinsiyetlerini fark edebilmemiz henüz mümkün değil. Bunun için birkaç yıl beklememiz gerekiyor.

 

 

Fotoğraflar: Zeynep Sever Demirel

 

Akvaryumun küratörü Pedro’yla Yağmur Ormanları Bölümü’ndeki piranhaları besledik.

 

Yazarın Tüm Yazıları