"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Timsah kuyruğu tavuk ayağı

Yeme içme konusunda söyleyecek sözü olmak biraz da çok ülke görmek ve yöresel lezzetlerin tadına bakmakla ilgili.

Dünyanın farklı noktalarına gidip damağınıza çeşitli lezzetler değdirmişseniz, yemek kültürünün ülkeden ülkeye nasıl farklılık gösterdiğini bilirsiniz. Hatta bizim yenebildiğini aklımızın ucundan bile geçirmediğimiz şeylerin başka coğrafyalarda yeme-içme kültürünün vazgeçilmez bir parçası olabildiğini de...
Bazı hayvanlar vardır, biz dini inancımızdan ya da yemek kültürümüzün tarihsel gelişiminden dolayı onları avlamayı, yemeyi düşünemeyiz.
Buna yediğimiz hayvanların farklı bölümleri de dahildir. Örneğin tavuk ayakları, bizim yemeyi aklımızdan bile geçirmediğimiz bir şeyken, Uzakdoğu’da kızartılarak tüketilir.
Timsah kuyruğu, eşek kıyması ya da köpek eti de bizim yemek olarak düşünemediğimiz diğer etlerdendir.
Daha pek çok yemek sayabiliriz, nasıl yapıldığını duyduğumuzda şaşkınlıktan küçük dilimizi yutabileceğimiz.
İsterseniz sonraki yazımızda başka örneklerle bu konu üzerinde durmaya devam edelim.

Kıymalı pide-Semsek

Yoğurt ve karbonatı derin bir kaba koyup çatal yardımıyla iyice çırpın. Tuz, yağ ve unu ekleyip yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında ve ele yapışmayan bir hamur elde edin. Üzerini kapatıp oda sıcaklığında yarım saat kadar dinlendirin.
İç harcını hazırlamak için soğanları ayıklayıp incecik doğrayın. Zeytinyağı ve soğanı geniş bir tavaya koyup orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 3-4 dakika kavurun.
Yumuşayan soğanın üzerine kıymayı ilave edip karıştırın ve 5-7 dakika kadar kavurup ocaktan alın. İncecik kıyılmış maydanoz ve dereotunu katıp tuzla biberleri serpin. İyice karıştırıp soğuması için kenarda bekletin.
Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.
Yuvarlak hamurları hafif unlu tezgahın üzerinde merdane yardımıyla 10-12 santim çapında yuvarlaklar elde edecek şekilde açın. Pasta tabağı büyüklüğündeki yufkanın ortasına soğanlı harçtan 2-3 yemek kaşığı kadar koyun.
Yufkanın iki ucunu hafifçe üzerine kapatıp kenarlarından çekerek kayık şekli verin. Pideleri yağlanmış ya da fırın kağıdı serilmiş tepsiye yerleştirin.
İsterseniz pideleri daha küçük olarak da yapabilir ya da hamuru 25-30 santim çaplı bir borcama yayıp harcı üzerine yerleştirebilirsiniz.
Pideleri 200 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında en az 30 dakika pişirip çıkarın.
İçine yumurtayı kırıp tekrar fırına verin ve yumurta pişinceye kadar fırında tutun. Çıkarıp servise sunun.

Malzeme listesi

Hamur için;
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 paket karbonat
- 2 çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- 125 gr eritilip ılıtılmış tereyağı (Bitkisel margarin de kullanabilir-siniz)
- Yaklaşık 10-11 tepeleme yemek kaşığı un
İç harcı için;
- 1 fincan zeytinyağı
- 300 gr az yağlı kıyma
- 2 adet büyük boy kuru soğan
- Yarım demet maydanoz
- Yarım demet dereotu
- 2 çay kaşığı kırmızı pul biber
- 2 çay kaşığı tuz, karabiber
Ayrıca;
- 8-10 yumurta

X

YAZARIN DİĞER YAZILARI