TİM/Büyükekşi: Yunanistan’a ihracatımızda, ilk sekiz ayda yüzde 11 artış var

Güncelleme Tarihi:

TİM/Büyükekşi: Yunanistan’a ihracatımızda, ilk sekiz ayda yüzde 11 artış var
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2017 17:13

TİM/Büyükekşi: Yunanistan’a ihracatımızda, ilk sekiz ayda yüzde 11 artış var

Haberin Devamı

İstanbul, 25 Ekim (DHA) – Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye ve Yunanistan’ı, bir denizin ayırdığı iki yaka, birbirinin külüne muhtaç iki komşu ve ortak bir gelecek kurgulayan iki müttefik olarak tanımlayarak, “Yılın ilk sekiz ayında Yunanistan’a ihracatımızda yüzde 11’lik bir artış var. En kısa zamanda 10 milyar doları yakalamayı hedefliyoruz” dedi.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2016 yılında 2.6 milyar dolara kadar gerileyen Türkiye-Yunanistan ticaret hacminin, 2017 yılında hızlı bir artışa geçtiğini söyledi. İzmir’de düzenlenen Ege Ekonomik Forumu’nda konuşan TİM Başkanı Büyükekşi, “Yılın ilk sekiz ayında Yunanistan’a ihracatımızda yüzde 11’lik bir artış var. Yunanistan’ın bize ihracatında ise tam yüzde 38’lik bir artış söz konusu. Yıl sonunda ise dış ticaret hacmimizin üç milyar doları aşacağına inanıyoruz. Ardından da, en kısa zamanda 10 milyar doları yakalamayı hedefliyoruz” dedi.
Büyükekşi, “Elbette, bazı farklılıklarımız olabilir. Ancak bizim kültürümüz, hayata bakış açımız, hatta yediğimiz içtiğimiz ve çalıp söylediğimiz de bir. Bunlara bir de ticari işbirliğini eklediğimizde ortaya müthiş bir potansiyel çıkıyor. Bunu kullanmak da bizlere düşüyor” dedi.
2013 yılında iki ülke başbakanının Türk-Yunan İş Forumu’nda bir araya geldiğini ve 10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi koyduklarını hatırlatan Mehmet Büyükekşi, “Ancak geçtiğimiz yıl, ticaret hacmimiz 10 önceki seviyesi olan 2.6 milyar dolara geriledi. Tabii bu süre içinde Yunanistan ciddi bir ekonomik kriz yaşadı. Ekonomisi üst üste daraldı. Ancak ne mutlu ki; 2017 sadece bizim için değil aynı zamanda Yunanistan için de bir atılım yılı. Beklentilerin üzerinde büyüyeceğimiz, dış ticarette rekorlar kıracağımız bir yıl. Burada asıl istediğimiz şey, Ticaretimizin istikrarlı ve kalıcı bir şekilde artması. Çünkü bu; aynı zamanda barış ve güven ortamı demek. Ünlü Yunan düşünürü Aristo gerçek dostluğu ‘İki bedende tek ruh olabilmektir’ şeklinde tanımlıyor. Bizim amacımız da, dostluğumuzu bu mertebeye ulaştırmak.” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!