Tilki kürkçü dükkanına döndü

Güncelleme Tarihi:

Tilki kürkçü dükkanına döndü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2009 00:00

Alışveriş Cadısı, kolunda sepetiyle yeniden alışveriş dünyasında.
Sahalara dönmeden önce biraz ısınmak için geçen haftayı alışveriş merkezlerinde geçirdim.

Hepsi gayet kalabalık. Fakat kasa önleri önceki yıllara göre boş. Ben ki, bir pazar günü, günün en kalabalık saatinde alışveriş merkezindeydim, hiç bir kasada sıra beklemedim. En ucuz mağazalarda bile.

Bu arada bazı mağazaların bu sene daha makul fiyat politikaları belirlediği izlenimine kapıldım. Sanki krizde müşteriyi kaçırmamak için daha ulaşılabilir etiketler koymuşlar.

Sezonu indirimle açanlar da var, yaz indirimini uzatarak mağazaya müşteri çekmeye çalışan da... Gap’te mevsimlikler bile indirimdeydi mesela.

*

Dün de Lacoste’un geleneksel indirim çadırındaydım. Eren Holding’in İstanbul Yenibosna’daki merkezinin bahçesinde açılıyor.

Buradaki müşteri davranışları sanki her yıl giderek biraz daha çığrından çıkıyor.

İki yıl önce sabah çok erken gidildiğinde tenha yakalamak mümkündü. Geçen yıl tıpkı Boğaziçi Köprüsü gibi çadırın da boş saati kalmamıştı.

Bu yıl davetiyeyle girilen ilk gün bile insanlar birbirini eziyordu. Ayakkabı reyonuna hiç yaklaşamadım. Ne zaman başardığımı düşünsem, rakiplerim bir iki kalça manevrasıyla beni uzaklaştırmayı bildi.

Aynı şekilde çantaların bulunduğu bölümde de kıyasıya bir rekabet yaşanmaktaydı. Elimdeki beyaz çantayı kapıp kaçan hanımefendiyi takip etmem, izdiham nedeniyle mümkün olmadı.

Bu arada peronel de bir tür hayatta kalma savaşı vermekteydi. Depodan gelecek yeni ürünleri kapı ağzında bekleyenler, görevlinin kapıdan çıkmasına fırsat tanımadan elindeki kapmaktaydı. Aklıma Müfreze filmindeki Willem Dafoe’nin son sahnesi geldi. Öyle bir takip yani.

Kasa sırası ayrı bir konu. Önümdeki beyefendinin elinde üç koca alışveriş sepeti vardı. Biri 20 çift kadar ayakkabı, diğeri bir o kadar gömlek ve penye, üçüncüsü çanta ile doldurulmuştu. Haliyle kasadan çıkmak epey zamanımı aldı. Elimde sadece bir tane pantolon olduğunu gören kasa görevlisinin yüzündeki minnet dolu ifadeyi tarif edemem.

Evet fiyatlar, söz konusu olan Lacoste markası olunca çok çok uygun ama insan 20 ayakkabı ile ne yapar, hiç anlamıyorum.

Tiryaki düzenlemeleri

Sigara yasağından en çok etkilenenler alışveriş merkezleri oldu. Ziyaretçilerin içeride kaldığı süre azaldı. Özellikle yasağın ilk günlerinde, yiyecek içecek mekánlarında büyük bir tenhalık gözleniyordu. Böylece, sigara içen müşterilerini memnun etmek isteyen alışveriş merkezleri harekete geçti. Sigara yasağını delmeden sigara içilebilir alanlar yarattılar. Kimi inşaatın projesini değiştirdi, kimi gizli terasları açığa çıkardı.

CAPACİTY

Restoran terasları

Bakırköy’de bulunan Capacity Alışveriş Merkezi’ndeki yeme içme mekánlarında standart ortak alan uygulaması yok. Restoranlar müşterilerine ayrı ayrı hizmet veriyor. Ve projenin en başında bu restoranlar tasarlanırken, bazıları için özel açık teraslar oluşturulmuş. Kimi en üst katta, kimiyse giriş katında bulunuyor. Bu teraslar, açık alan sayıldığından sigara içilebiliyor.

TEPE NAUTİLUS

Otoparkta kameriye

Kadıköy’deki Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi’nin açık bölümü ya da bağımsız havalandırması olan mekánları yok. Bu nedenle yasaktan sonra bir teras veya balkon yaratamadılar. Bunun yerine sigara içen misafirler için binadan tamamen bağımsız alanları değerlendirdiler. Etrafı açık bir kafe hazırlandı. Açık otoparkta sigara içenler için özel oturma alanları (kameriyeler) kuruldu. Önümüzdeki dönem için sigara içen misafirleri memnun edecek yeni projeleri üretiyorlar.

İSTİNYE PARK

Kışın sobalı ısıtma

Ünlülerin de uğrak yeri olan İstinye Park Alışveriş Merkezi, en şanslılardan biri. Markalar Meydanı olarak adlandırılan bölümü tamamen açık havada ve burada kafeler de bulunuyor. Fakat yine de sigara içen müşterilerine özel düzenlemeler yapıyorlar. İki farklı açık alanda, banklar, şemsiyeler ve çiçeklerin yer alacağı özel sigara içme mekánları hazırlanıyor. Ayrıca kışın soğuktan korunmak için açık hava sobaları da kurulacak. Merkez personeli için de ayrı bir sigara içme alanı hazırlıyor.

212

Yırtıklar açıldı

Bağcılar’da yeni açılan 212 İstanbul Power Outlet, sırf sigara yasağı nedeniyle inşaat projesini son anda değiştirmiş. Binanın cephesinde yırtık adı verilen sigara içilebilir alanlar yaratılmış. Buna ek olarak, yemek katında ortak kullanıma açık bir teras var.

CAPİTOL

Yasaktan etkilenmedi

Üsküdar Altunizade’deki Capitol Alışveriş Merkezi’nin üst katındaki Kitchenette ve Clementine adlı kafe restoranların terasında sigara içilebiliyor. Alışveriş merkezi yetkilileri buraların yasaktan önce de açık olduğunu ve bu nedenle yasağın Capitol’ü fazla zorlamadığını belirtiyor.

PALLADİUM

2 bin metrekare açıl alan

Kadıköy Kozyatağı’ndaki alışveriş merkezinde 9 ayrı kapıdan doğrudan açık alanlara çıkılıyor. Bunlardan yedisi bağımsız olarak mağazaların içerisinde yer alıyorken ikisi ortak alandan ziyaretçilere hizmet veriyor. Alışveriş merkezi sigara içen ziyaretçilere bu bakımdan kolaylık sağlıyor. Ziyaretçiler ayrıca yaz aylarında kullanıma açılan 4 ayrı terastan da faydalanabiliyor. Bu teraslara Saray Muhallebicisi, Burger King, Özsüt, Polonez BBQ, Gloria Jeans Coffee, Midpoint, Kitchenette restoranlarından giriş çıkış yapılabiliyor.

HİSTORİA

Teras düzenlemesi

Alışveriş merkezinde şu anda Ramiz, Mc Donald’s, Mado ve Gelik’te ve ayrıca bowling salonlarında sigara içilebiliyor.

Lekelerle savaşı kazanın

Ariel, inatçı lekelere karşı Ariel Professional Leke Çıkarıcı ailesini hazırladı. Sıvı, toz ve sprey formları var. En zor lekeleri bile rahatlıkla çıkarıyor. Renkli ve beyaz çamaşırlarda rahatlıkla kullanılıyor, çamaşırın dokusuna zarar vermeden tek yıkamada temizlik sağlıyor.

Pötibör pastası duydunuz mu?

Ülker Pötibör, pasta ustası Pınar Belendir ile birbirinden değişik tariflerin yer aldığı kitapçıklar hazırladı. Pasta yapımı kolay ve basit bir dil ile anlatılıyor. İki farklı kitapçık halinde hazırlanan tarifler, Ülker Pötibör’ün 1000 gramlık paketlerinde yer alıyor.

94 yıllık lezzet ustası

1915 yılından bu yana sofralara lezzet katan Kemal Kükrer, son teknolojiye sahip fabrikasında yüzde 100 doğal yöntemlerle şalgam üretiyor. A, B ve C vitaminleri, iyot, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve fosfor gibi madensel tuzlar, yapraklarındaki demir ve bakır ile tam bir vitamin kaynağı olarak bilinen şalgam suyu, mevsimsel geçiş dönemlerinde soğuk algınlığına karşı önlem olarak görülüyor. Çilingir Şalgam, ekim, kasım ve aralık aylarında kampanya kapsamında. 1 litrelik pet şişelerde 1.49 liraya satılıyor.

Çorba alana günün mönüsü hediye

Knorr, Carrefour mağazalarından 5 lira değerinde Knorr ürünü alana, ücretsiz Knorr "Günün Menüsü" kitapçığı ve sürpriz hediyeler kazandıracak. 20 Ekim-2 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan Günün Mönüsü etkinliğinde 10 TL’yi geçmeyen ekonomik değerlerle hazırlanan yemekler, ziyaretçilere ikram edilecek. İçerenköy, Acıbadem, Maltepe, Ümraniye, Haramidere, Bayrampaşa mağazalarında Günün Mönüsü etkinliği gerçekleşecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!