TİKKO füzesi

Güncelleme Tarihi:

TİKKO füzesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2001 00:00


Toygun ATİLLA-Osman TAN-Ayşegül USTA / İSTANBUL
Haberin Devamı

Gebze'de hücre evde ele geçirilen TİKKO'ya ait cephanelik polisi şaşkına çevirdi. Özellikle ‘FAGOT Antitank Elektronik Güdüm Sistemli 2 füze, polis ve asker tarafından 24 saatte tanımlanabildi. Ordu da bile bulunmayan bu füzelerin gemiyle Türkiye’ye sokulmuş olabileceği belirtildi.

Bahçelievler'de geçen hafta bir polisin silahının gasp edilmesiyle başlayan kovalamaca, polisi yasadışı TKP\ML-TİKKO örgütü ve gençlik kolu TMLGB (Türkiye Marksist Leninist Gençlik Birliği)'nin küçük bir orduya yetecek cephaneliğine götürdü. Gebze'deki hücre evde ele geçen '9K 111 FAGOT Antitank Elektronik Güdüm Sistemli' 2 füze, polis ve asker tarafından 24 saatte ancak tanımlanabildi. Operasyonlarda yakalanan Erol Volkan İldem, Fevzi Oğuz Aslan, Cengiz Kahraman, diş doktoru Eylem Duymaz ve Mehmet Yıldırım, sorgularının tamamlanmasının ardından dün İstanbul DGM'ye sevkedildi.

İstanbul Emniyet Müdürü Kazım Abanoz, dün Emniyet Müdürlüğü'nde operasyonla ilgili yaptığı açıklamada, yakalanan kişilerin örgütün İstanbul il komitesini oluşturduklarını ve eylem hazırlığı içinde bulunduklarını söyledi. Sanıklardan Fevzi Oğuz Aslan'a ait Gebze'deki evde koliler içine yerleştirilmiş silahlar arasında bulunan ve polisin bugüne kadar hiç karşılaşmadığı 2 füzenin, ısıya ve sese duyarlı, tank, helikopter, panzer ve toplu hedeflere karşı kullanılan Rus yapımı '9K111 FAGOT Antitank'ın, NATO literatüründeki adıyla 'Sibigod Güdüm Sistemli' füzeler olduğu belirlendi.

GEMİYLE GELMİŞ OLABİLİR

1975'te Rusya'da üretilen ve Bulgaristan'da da bulunan füzelere Türkiye'de ilk kez rastlanıyor. Bugüne kadar Türkiye'de ilk kez rastlanan füzelerin, Karadeniz'den gemiyle, son bir yıl içinde Türkiye'ye getirilmiş olabileceği belirtildi.

Çankırı eski Valisi Ayhan Çevik'e yönelik suikast girişiminde kullanılan silahların da, aynı örgüte ait Düzce'deki evden temin edildiği bildirildi. Cephaneliğin, Tokat kırsalına götürüleceği ancak bağlantı kopukluğu yüzünden bekletildiği saptandı. Silahların, bir kurye aracılığıyla halen cezaevinde bulunan örgüt üyeleri Ali Gülmez, Muharrem Horoz ve Mesut Deniz'e teslim edildiği ve 1 ay öncesine kadar İkitelli'deki bir evde saklandığı belirlendi.

İstanbul'daki bir açıklamaya ilk kez katılan İstanbul Emniyet Müdürü Kazım Abanoz, operasyonların süreceğini belirtti. Kocaeli Emniyeti'ne de teşekkür eden Abanoz, bu silahların ülkemize nereden geldiğinin sorulabileceğini belirterek, ‘‘Bu silah son 1 yıl içinde ve muhtemelen Karadeniz'den deniz yoluyla gelmiş olabilir. Başka türlü bu silahın geçirilmesi pek mümkün değil diye değerlendiriyoruz. Şu anda kesin ‘Şuradan gelmiş, şu getirmiş' diyemeyiz. Örgütün talimatları doğrultusunda, Gebze'deki örgüt evine yerleştirilmiş bir silahtır’’ dedi.

Abanoz, ‘‘24 saat esasına göre 25 bin polis İstanbulluya hizmet veriyor. Marksist ve Leninist örgütün İstanbul il öÖrgütlenmesi çökertilmiştir. Yakalanan silahların nerede kullanılacağına ilişkin kesin bir eylem planı tespit edilemedi. Ama her yerde kullanılabilir’’ diye konuştu.

Küçük bir orduya yetecek cephanelik

Füzeler haricinde, cephanelikte 2 lav silahı, bir RPG-7 roketatar, 1 PKS (Biksi) çatal ayaklı makinalı tüfek, 1 adet dokuz milimetre çaplı el yapımı tabanca ve şarjörü, 2 RPG-7 roketi, 2 el bombası, 5 el bombası ateşleme mekanizması, 31 Kalaşnikof ve M-16 tüfeklere ait şarjör, 1 dürbün, 7 süt şişesine hazırlanmış bubi tuzaklı bomba, 6 elektrikli fünye, 10 adi fünye, 2 adet 9 milimetre çaplı kuru sıkı tabanca, 2509 muhtelif çapta uzun namlulu silahlara ait fişek, 4 adet 9 milimetre çaplı MKE yapısı fişek, 3 el telsizi, batarya ve antenleri. 1 adet pilli el telsizi, 5 örgüt kaşeli bağış makbuzu, 5 üzerinde düzenek yapılmış masa saati, 1 üzerinde düzenek yapılmış cep telefonu, 2 el yapımı uzaktan kumanda verici devresi.

46 santimlik zırh delici

FAGOT Antitank füzesi

Uzunluğu: 91 cm.

Çapı: 12 cm.

Ağırlığı: 35 kilo.

Etki mesafesi: 2500 metre.

Özelliği: Elektronik güdümlü.

Yerden havaya ve yerdeki zırhlı araçlara kullanılır.

Hedefe anında kilitlenir.

Rampadan ateşlenir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!