Ticari araçlara özel ehliyet

Güncelleme Tarihi:

Ticari araçlara özel ehliyet
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 1997 00:00

Haberin Devamı

Ticari amaçla yük ve yolcu taşıyanlara, ‘‘Ticari Taşıt Kullanma Belgesi’’ adı altında özel ehliyet almaları zorunluluğu getirildi. 20 Ekim 1993'den önce meslek odasına kayıtlı olan ticari taşıt sürücüleri kursa tabii tutulduktan sonra bu belgeyi alacak. 20 Ekim 1993'ten sonra odaya kayıt olanlar ise kursun sonunda sınava tabi tutulacaklar.

Ticari Taşıt Kullanma Belgesi Eğitim ve Sınav Yönetmeliği dün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ticaret ve sanayi odalarına kayıtlı ticari taşıt sahiplerine ait taşıtlarda çalışan şöförlere, odalardan alınacak belgelerin ibrazı koşuluyla geçici ticari taşıt kullanma belgesi verilecek. Türkiye Şöförler ve Otomobilciler Federasyonu'nun belirleyeceği ve ilan edeceği tarihte, saptayacağı usül ve esaslara göre geçici belgeler yenilecek, ancak 1 yıl içinde değiştirilmeyen belgeler geçersiz sayılacak.

‘‘Çıraklık Eğitimi Uygulaması Yapılmayan İl ve Meslek Dallarında Mesleki Belgelerin Verilmesine İlişkin Yönetmelik’’in yürürlüğe girdiği 20 Ekim 1993 tarihinden önce odaya kayıtlı olan şoförlere, kurs sonunda sınavsız olarak belgeleri verilecek. Ancak bu tarihten sonra odaya kayıtlı olan şoförler, kurs sonunda sınava tabi tutulacaklar.

Yönetmelik, ticari taşıt kullanma belgesi kurslarının yılda en az 4 defa meslek odalarınca düzenlenmesini öngörüyor. Yazılı sınav sonunda 100 üzerinden en 70 alamayanlar başarısız sayılacak. Bu kişiler, talep ederlerse bir sonraki kursun derslerine kurs katkı payı ödemeksizin devam edebilecekler. Bu durumda olanlara 4 sınav hakkı daha tanınacak, fakat üst üste tanınan 4 sınav hakkında da başarılı olamayanlara belge verilmeyecek. Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihe kadar odalara kayıtlı olanlara belge verme işlemi 2 yılda tamamlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!