THY, otel için ’sultan yalısı’ kiraladı

Güncelleme Tarihi:

THY, otel için ’sultan yalısı’ kiraladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2008 00:00

Ortaköy’deki tarihi Fehime ve Hatice Sultan yalıları, İl Özel İdaresi’nin dün yaptığı ihaleyle KDV hariç yıllık 5 milyon 400 bin YTL’ye, Türk Hava Yolları’nın yüzde 50 ortak olduğu ikram şirketi THY Do&Co tarafından kiralandı.

Mülkiyeti İstanbul İl Özel İdaresi’ne ait olan, Beşiktaş Ortaköy Muallim Naci Caddesi’ndeki Hatice Sultan Yalısı 2006’da İstanbul Valiliği’nce tahliye edilene kadar Yüzme İhtisas Kulübü olarak kullanılıyordu. Fehime Sultan Yalısı ise altı yıl önce Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu olarak kullanılırken yanmıştı. Metruk binanın bahçesinde otopark vardı. İhalede ortak olduları şirketi temsil eden THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, yalıları, 15 milyon dolar harcayarak, bir buçuk yıl içinde aslına uygun restore ederek, butik otel ve toplantı mekanı olarak kullanacaklarını söyledi. İhale Encümeni’nin başkanlığını yapan İstanbul Valisi Muammer Güler, kiralamadan elde edilen gelirin, İstanbul’daki eğitim yatırımlarına harcanacağını söyledi. Yıllık 3 milyon YTL muhammen bedelle 25 yıllığına yapılan kirayala ihalesinin şartnamesini 6 firma aldı. İl Özel İdaresi’nin Sultanahmet’teki binasında İstanbul Valisi Muammer Güler’in başkanlığındaki ihaleye katılan firmalardan ikisi teklif verdi. Teklif zarflarından biri işadamı Okay Ayran, diğeri ise THY DoCo tarafından verildi. Okay Ayran’ın teklifi, dosyada ticaret ve meslek odası kaydı, banka referans ve teminat mektubu ile şartname alındısı bulunmadığı için geçersiz sayıldı.

Yüzde 80 üzeri

THY Do&Co, yalılar için KDV hariç aylık 425 bin YTL teklif verdi. Şirket, pazarlığın ardından teklifini aylık 450 bin YTL’ye yükseltti. İstanbul Valisi Muammer Güler ihalede muhammen bedelin yüzde 80 üzerine çıkıldığını belirterek, tek teklif olmasına rağmen uygun rekabet ortamının sağlandığını, ihalenin geçerli olacağını söyledi. Yalıların satışının iptali ve yürütmesinin durdurulması için İdare Mahkemesi’ne dava açan CHP’li İl Genel Meclis üyesi Aydın Gürhan ise ihalenin danışıklı dövüş olduğunu iddia etti.

Sultan yalıları

ORTAKÖY’
deki altı sultan yalısından biri olan Hatice Sultan Yalısı, 1800’lerin sonunda inşa edildi. V. Murat’ın kızı Hatice Sultan için inşa edilen yalı 1958’den itibaren okul olarak kullanıldı. 1972’de Yüzme İhtisas Kulübü’ne tahsis edilen yalının bahçesine havuz yapıldı. Kiralanan diğer yalı ise V. Murat’ın diğer kızı Fehime Sultan’ın dı. Uzun yıllar okul olarak hizmet veren yalı, 13 Temmuz 2002’de "kuşkulu" olarak nitelenen bir yangında büyük hasar gördü. Yangından sonra yapının restore edilerek yeniden okul olacağı söylendi ancak 2003’ten itibaren İstanbul Trafik Vakfı tarafından otopark olarak kullanılmaya başlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!