THY’nin ödül bileti ücretsiz, hediyesi 263 milyon

Türk Hava Yolları’yla uçup, Garanti Bankası’nın kredi kartıyla alışveriş yaptıkça kazanacağınız puanlarla bedava uçak bileti almayı mı bekliyorsunuz? Daha çok beklersiniz.

Geçen gün birikmiş millerimle ödül bileti almaya kalktım da, THY’nin Miles&Miles programıyla hep beraber enayi yerine konulduğumuzu öğrenmiş oldum. Meğer THY ücretsiz ödül bileti dediği biletlerden vergi adı altında kestiği ücretleri öyle bir artırmış ki, ücretsiz uçacağım diye düşünürken neredeyse paralı biletle aynı fiyata uçuyorsunuz.

Son iki yıldır çok mecbur kalmadıkça THY ile uçmuyorum, ama THY’nin kadrolaşmaya kurban edilmediği yıllarda birikmiş 100 bin milin üzerinde puanım vardı. THY uçaklarında ücretsiz bilet kontenjanı her ne hikmetse hep dolmuş çıktığından bir türlü kullanmak nasip olmamıştı. THY’nin programında üç yıl kullanılmayan miller yandığı için inat ettim beş-altı ay sonrasına da olsa, gitmeyi düşünmediğim bir şehre de olsa, hangi uçuşta yer bulursam alacağım dedim. Telefonu açıp karşıma çıkan THY müşteri temsilcisine her uçağı tek tek kontrol ettirmeye başladım. Kısmet New York’aymış. Uzun bir uğraş sonucunda dört ay sonrasının, hafta ortasına denk gelen garip günlerinde kendim ve eşim için New York uçağında iki yer ayırtabildim.

Buna da şükür, ya Dubai çıksaydı diye sevinmedim değil doğrusu... Ama geçenlerde iş için Las Vegas’a uçarken, hazır havalimanına gelmişken bedava biletlerimi de kestireyim diye THY satış bankosuna uğradığımda buruk sevincim kursağımda kaldı.

Havayollarının ödül biletlerde adettendir, havalimanı vergileri yolcudan kesilir. Daha önceki deneyimlerimden dolayı kırk, elli dolarlık bir vergi kesintisine hazırım. Ama satış görevlisi "Borcunuz 465 YTL (465 milyon TL)", deyince kulaklarıma inanamadım.

"Havalimanı vergileri bu kadar artmış olamaz, nedir bu soygun mu, bunun nesi ödül bileti", filan desem de anlatamadım. Nuh dedi, peygamber demedi, adam başı 233 milyon TL’yi havalimanı ücreti diye kesti.

465 milyonu paşa paşa ödeyip ücretsiz biletlerimi aldım. Aldım ama pes etmedim. Biraz içimdeki belki bir yanlışlık olmuştur, fazla para kestiklerini anlayınca geri ödeyecekler saf düşüncesiyle, daha çok da beni ücretsiz bilet diye kerizlediler bari vatandaşı uyandırmak için bilgi alayım düşüncesiyle THY’nin basınla ilişkiler bölümünü aradım.

THY’den basınla ilişki kurmak, basını bilgilendirmek için maaş alan görevlinin uygulamadan haberi bile yok. Önce yok o kadar olmaz, sisteme girdiğimde çok daha düşük bir ücret gösteriyor diye tutturdu. Israr edince teyit edip sizi arayacağız dedi.

Sıradan bir müşteri gibi rezervasyon bölümünü aradım. İstanbul-New York uçuşundan ne kadar vergi kesiyorsunuz diye sordum. 80-90 dolar cevabını alınca, benden kesilen ücreti söyledim. Araştırıp döneceğiz dediler.

Basınla ilişkiler bölümü aramadı ama rezervasyon bölümü hemen aradı. "Yanlışlık yokmuş" dedi, "Sistemde yanlış gözüküyormuş, sizden doğru ücret kesilmiş".

Basınla ilişkileri tekrar aradım. Ah arayacaktık, vah arayacaktık dedikten sonra onlar da yanlışlık olmadığını, alan vergisi olarak artık bu miktarda ücret kesildiğini söylediler. Alan vergisinin bu kadar yüksek olamayacağını, kesintinin tam olararak ne için yapıldığını sordum. Cevap aynı, "Araştırıp ararız"... Sonuç da aynı, ne arayan var ne soran...

Delta Havayolları’nı arayıp, İstanbul-New York ödül bileti için üyelerinden toplam ne kadar ücret aldıklarını sordum. 38 dolar alıyorlarmış. Teyit etmek için müşteri olarak aradım ve ödül rezervasyonu yaptım, sonuç benzer çıktı, "40 dolar"...

Nerede THY’nin kestiği 263 YTL, nerede Delta’nın talep ettiği 52 YTL?

Üstelik Delta’nın Sky Team isimli mil programı, THY’nin Miles&Smiles programına başka her açıdan da fark atıyor.

Delta’nın programında Sky Team üyesi Air France, Alitalia, KLM gibi onlarca havayolu daha var. Bu havayollarıyla uçtuğunuzda da mil kazanıyorsunuz ve ödül biletlerinizi bu havayollarında da kullanabiliyorsunuz. Dolayısıyla ödül biletiyle dünyanın uçamayacağınız şehri yok gibi. THY’de ise sadece THY’nin uçtuğu kısıtlı şehirlere ödül bilet alabiliyorsunuz.

Delta’da yılda 75 bin mil uçtuğunuzda Platin, THY’de yılda 80 bin mil uçtuğunuzda Elite Plus statüsüne geçiyorsunuz. THY’nin Elite Plus statüsü iki uçuş için ücretsiz sınıf yükseltme hakkı dışında en yüksek üyelik statüsüne layık olabilecek hiçbir avantaj sunmazken, Delta’nın Platin üyesi olduğunuzda her uçuşunuz iki kat mil kazandırıyor, yılda altı uçuş için ücretsiz sınıf yükseltme hakkı veriyor. Ödül bilet almaya kalktığınızda, THY’deki gibi yer yok bahanesini duyma olasılığınızın çok düşük olması da cabası.
Yazarın Tüm Yazıları