THY’nin kabinleri renklenecek

Sipariş verdiği yeni yolcu uçaklarını ekim ayından itibaren teslim almaya başlayacak Türk Hava Yolları, kabin ve ikram konseptini baştan aşağı yeniliyor.

Cemil İpekçi tarafından hazırlanan çalışmalar son aşamaya gelirken yeni tasarımın yaz sonunda tanıtılması hedefleniyor.

Havayolları kriz dönemlerinde bile kabin yatırımlarını aksatmadan yapmaya devam ediyor. Yolcunun göz zevkine hitap eden, konfor artıran yeni tasarımlar, havayollarının yolcu sayısını da doğrudan etkiliyor. Verdiği büyük uçak siparişiyle hızlı büyüme trendine giren THY, pazardaki payını farklı tasarım ve hizmet anlayışı ile artırmayı hedefliyor.

Yolcular kabindeki renklerden çok fazla etkileniyor. Bazı renkler ve uyumsuzluklar, yolcuların bilinç altındaki uçuş korkularını körükleyebiliyor. THY’nin yeni kabin renklerinin yolcuya huzur vereceğini söyleyen Cemil İpekçi, amaçlarının yolcunun kendini uçaktan çok evinde gibi hissetmesini sağlamak olduğuna dikkat çekiyor. İpekçi, THY’yle yaptığı anlaşma nedeniyle seçtiği renkleri sır gibi saklıyor.

İ>ŞTE YENİLİKLER

Özel kumaş
Koltukta Fransız Sogerma şirketinin tasarımını seçen THY’nin koltuk kumaşları ise İpekçi tarafından belirlendi. Yeni tasarımda kabin panel yan-üst kaplamaları, Airbus A330, A320/A321 serilerinde ise alt kaplamalar özel renklere sahip olacak. Ayrıca halı, perde, tuvalet duvar ve yer kaplamalarında da farklı tasarımlara gidiliyor. Dinlendirici renklerin tercih edildiği kumaş, halı ve kaplamalarında yolcunun kabinde rahatlaması hedefleniyor.

Anti jet-lag ışıklandırma Uzun menzilli uçaklarda ise özel bir ışıklandırma sistemi hayata geçirilecek. Yolcuya farklı saat dilimleri geçirilmesinden kaynaklanan jet-lag etkisinin azaltılması için gece ve gündüz faklı ışıklandırma sunulacak. Böylece vücut gidilecek noktaya uyumu sağlamış olacak. Gece uçuşlarında uçağın tavanına yıldız şeklinde ışık yansıtılacak.

İkram Tepsiler, tabaklar, çatal-bıçaklar, peçeteler tamamen değişiyor. Farklı tasarım ve özel renklerle yolcuya özel bir konsept sunulması hedefleniyor. İkram tepsisinin altında özel bir kağıt örtü de bulunacak. Yolcunun uçağa ilk girişte karşılaştığı mutfak yeni nesil, özel malzemelere giydirilecek.

Üniformalar Hostesler pantolon ve eteğin yanı sıra özel elbiseye de sahip olacak. Kış döneminde soğuk uçuş noktalarında şikayet konusu olan pardösünün ince olması nedeniyle iç kısmına miflon eklenecek. Ayrıca eldiven de üniformanın bir parçası olacak. Pilot ve yer çalışanlarının da üniformaları değişiyor. Uçuş ekibinin çantaları ise Samsonite tarafından hazırlanacak. Çantaların üzerinde THY logosu bulunacak. Cemil İpekçi üniformaların sadece tasarımını yapacak. Üretim için THY ihale çalışmalarını sürdürüyor. Üretim kontrolü İpekçi tarafından gerçekleştirilecek. Tolga ÖZBEK

UÇAKLARI CEMİL İPEKÇİ GİYDİRECEK

Kendisini etnik giysi tasarımcısı olarak tanımlayan İpekçi’ye geçtiğimiz 10 yıl içinde THY’nin sadece üniformalarını dizayn etmek için üç kez teklif geldi. Son teklifi üniformayla birlikte kabin ve ikramın da dahil olmasıyla kabul etti. THY tarihindeki en radikal değişime imza atacak Cemil İpekçi, havayolunun yeni tasarımla rekabette bir adım öne geçeceğine inanıyor.

Air France’ın yeni üniformaları

Fransız Havayolları Air France, 17 yıl sonra tasarımını değiştirdiği yeni üniformalarını Paris’te tanıttı. İki yıllık çalışmayla ortaya çıkan pilot, kabin memuru ve yer çalışanlarının üniformaları ünlü Fransız modacı Christian Lacroix tarafından hazırlandı.

Şirketin ana rengi denizci mavisinin korunduğu üniformalarda 17 ayrı model yer alıyor. Modern çizgilerin yanı sıra 1950’lerin üniformalarına da göndermeler yapılan tasarımda ilginç ve farklı renkteki aksesuvarlara da yer verildi. Hostes üniformalarında boynu tamamen saran kabarık fular ve belde kırmızı fiyonk ile kırmızı deri kemer dikkat çekerken, bölgesel ayrıntılar da öne çıkıyor. Bazı kabin memuru üniformalarında Çin geleneksel çizgilerini taşıyan yaka ile steward ve yer görevlisi üniformalarında da kalpak ile parka gibi geleneksel aksesuvarlar da bulunuyor.

Pilot üniformalarında kadın pilotlar isterlerse etek giyebiliyor. Erkek pilotlar içinse klasik çizgiler korunuyor. Erkek pilotlar metal düğmeli kruvaze ceket giyiyor.Çiğdem GEYİK ÖZ-Egemen NAKİPLER / PARİS

A380 yer testlerinde

İlk uçuşu yaklaşık bir ay geciken Avrupalı imalatçı Airbus’ın dev yolcu uçağı A380, yer testlerine başladı. Taksi, hızlanma ve motor denemelerini içeren yer test programının en kısa sürede tamamlanarak ilk uçuşun nisan sonunda gerçekleştirilmesi planlanıyor. Mühendisler uçakla ilgili son modifikasyonları yaparken, Airbus uçağın planlandığı gibi 2006 yazında teslim edilmeye başlanacağını açıkladı.

Bell 429 sahnede

Amerikalı helikopter imalatçısı Bell, çift motorlu hafif sınıf helikopter pazarına sunduğu ve 429 adını verdiği yeni modeliyle vites büyütüyor.

Mevcut 427 modelinden yüzde 70 daha büyük kabine sahip helikopter, hafif sınıfta konfor isteyen iş adamlarının gözdesi olması bekleniyor.

İlk uçuşunu bu yıl içinde yapması planlanan 429’un sertifikasyon ve sonrasında teslimatları ise 2007«de başlayacak.

Kısa zamanda yüksek satış başarısı yakalayan 429 modeline Türkiye’den de iki sipariş var.

Ünver ve Sarp Havacılık şirketlerinin sipariş verdiği helikopterin liste satış fiyatı ise 3.950 milyon dolar.

SunExpress«ten 15 euro«ya Avrupa

Kuruluşunun 15«inci yıl dönümünü kutlayan Antalya merkezli SunExpress, yolcularına çok özel bir fırsatla teşekkür ediyor. Havayolu, 30 Nisan«a kadar Antalya çıkışlı, tüm vergiler dahil tek yön 15 euro«dan başlayan fiyatlarla uçuyor.

Türk Hava Yolları ve Lufthansa grubu şirketlerinden Thomas Cook ortaklığında kurulan SunExpress, Antalya«dan tarifeli olarak Frankfurt, Münih, Zürih ve Basel«e sefer yapıyor. Kampanya tarifeli noktalarla birlikte Bremen, Dortmund, Düseldorf, Berlin Shcönefeld ve Tegel, Erfurt, Friedrichshafen, Hamburg, Köln, Leigzig, Lüksemburg, Münster, Paderbonn, Rostock-Lage, Saarbrücken, Salzburg ve Stuttgart için geçerli.

Antalya pazarında liderliğe oturan SunExpress, bu yıl yolcu rekoru kırmayı hedefliyor. Genel Müdür Paul Schwaiger talebi karşılamak üzere filoyu 9 uçağa çıkarttıklarını belirterek ‘Onuncu uçağımız temmuzda geliyor. Kasım ayı sonuna kadar charter yani tarifesiz uçuşlarımızın tümü satıldı. Bu yıl Antalya turist sayısında yine rekor kıracak’ diye konuştu.

Kontrollü büyümesiyle dikkat çeken şirket yeni uçak alımına temkinli yaklaşıyor. Yazdan sonra kış sezonu için de uçaklarının satışlarına başlayan SunExpress, ilk defa bu yıl denediği Mısır’a ekibiyle birlikte uçak kiralanmasını gelecek yıl da tekrarlamayı planlıyor.

Uçan nisan fırsatları

Türk Hava Yolları, Avrupa ve Ortadoğu hatlarında 30 Nisan’a kadar özel fiyatlar uyguluyor. Vergiler hariç İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’dan Amsterdam’a 166, Atina ve Budapeşte’ye 157, Barcelona, Madrid, Kopenhag, Varşova, Zürih ve Paris’e 199, Basel, Hamburg, Lyon, Milano, Nice, Nürnberg, Paris, Roma, Strazburg ve Brüksel’e 207, Berlin, Hannover, Köln, Sttutgart ve Düsseldorf’a 157, Bükreş, Saraybosna, Sofya, Tiran, Üsküp ve Priştina’ya 141, Cenevre’ye 215, Franfurt ve Münih’e 124, Kiev ve Odesa’ya 224, Kişinev’e 149, Moskova’ya 182, Stockholm’e 240, Vinaya’ya 166 ve Zagrep’e de 198 eurodan başlayan fiyatlar sunuyor. Beyrut’a 125, Dubai ve Bahreyn’e 310 eurodan başlayan fiyatlarla uçan THY’nin promosyonu gidiş-dönüş ve ekonomi sınıfı için geçerli.

15 Nisan’dan itibaren THY, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı çıkışlı iç hat uçuşlarına başlıyor. Günlük İzmir, Antalya, Adana ve Trabzon’a gerçekleştirilecek seferler için özel promosyon yapılıyor. Fiyatlar tek yön 89 YTL’den başlıyor. Atatürk Havalimanı’ndaki yoğunluğun yanı sıra Asya tarafında oturan İstanbullulara da hizmet vermeyi hedefleyen THY, uçakların doluluk oranlarına göre bu noktalara seferleri kış sezonunda da devam ettirmeyi planlıyor.

Air France, 27 Nisan son çıkışlı İstanbul«dan Paris, Barcelona, Brüksel, Cenevre, Lizbon, Londra, Madrid, Milano, Prag, Roma ve Stockholm«e vergiler hariç, ekonomi sınıfı, gidiş-dönüş 199 euro«dan başlayan fiyatlarla uçuyor.

İtalyan Havayolları Alitalia, biletlerini 30 Nisan«a kadar satın alan yolcular için gidiş-dönüş, ekonomi sınıfı vergiler hariç Milano ve Roma’ya 207 euro«dan başlayan fiyatlarla uçma imkanı sunuyor. Amerika hatlarında ise 31 Mayıs«a kadar New York, Chicago, Boston ve Washington 356 euro«dan başlıyor.

Macar Malev Havayolları, yaz sezonunda ekonomi sınıfı, vergiler hariç, gidiş-dönüş Budapeşte’ye 155, diğer tüm Avrupa hatlarında da 185 eurodan başlayan fiyatlar sunuyor. Bu sezon uçuş hattına Oslo, Köstence, Burgaz, Malaga ve Göteburg’u da katan Malev, ayrıca Çin pazarında Beijing aktarmalı 29 noktaya bağlantı sağlıyor.

GulfAir, Dubai’ye 30 Nisan’a kadar ekonomi sınıfı, vergiler hariç, gidiş-dönüş 166 eurodan başlayan fiyatlarla uçuş imkanı veriyor.
Yazarın Tüm Yazıları