THK payı 200 bin kat arttı, sinema salonları isyan etti

Güncelleme Tarihi:

THK payı 200 bin kat arttı, sinema salonları isyan etti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2008 00:00

Sinema Salonu İşletmecileri Derneği (SİSİD), 1473 sayılı kanundaki değişiklik ile sinema biletlerindeki Türk Hava Kuvvetleri (THK) güçlendirilmesine katılma payının 200 bin kat artırılması sinema sektörüne 1.5 YTL ek yük getirdiği kaydedildi.

Kültür faaliyetlerinin "at yarışları" ile aynı kapsamda ele alınması eleştirilen SİSİD, şans oyunlarına ilişkin kanun içinde nisan ayında yapılan değişikliğin hiçbir sinema işletmecisi ve film dağıtımcısı tarafından fark edilmemesi nedeniyle, o tarihten bugüne kadarki birikmiş anapara ve faiz yüküyle de sektör olarak karşı karşıya kalındığını ifade edildi.

5 YKR OLDU: Ticari faaliyetini kültür hizmeti vererek sürdüren sinema işletmelerinin mevcut ek vergi yüküne bir yenisi daha eklendi. Halen toplanan tüm bilet gelirlerinden, mahalli belediyelerce "Peşin Belediye Rüsumu" adı altında peşinen alınan ek yüzde 10 eğlence vergisinin dışında, son kanun değişikliğinin ardından eskiden rüsum ile birlikte tahsil edilen THK’nın güçlendirilmesine katılma payı, yeni yapılan düzenlemeyle birlikte eskiye oranla 200 bin katlık bir artışla 25 eski kuruştan 5 Yeni Kuruş düzeyine çıkarıldı.

1.5 MİLYON YTL EK YÜK: SİSİD Başkanı Mehmet Soyarslan, yılda ortalama 30 milyon biletin satıldığı Türk sinema sektörüne 1.5 milyon YTL’lik ek yük getiren söz konusu uygulamaya temel oluşturan kanunun, özünde at yarışı ve loto gibi şans oyunlarına ilişkin bir düzenleme olduğuna dikkat çekti. Soyarslan, 2006 yılında yerli filmlerin pazar payını yüzde 52’ler noktasına taşıyan Türk filmcilik sektörünün, gelişmesini daha da ileri taşıyabilmek için desteğe ihtiyaç duyduğunun altını çizerken, son gelişmelerle birlikte sektörün bir anlamda "cezalandırıldığını" ifade etti. Soyarslan, sinemanın bugünkü durumunun "vahim" olduğuna dikkat çekerek, salon başına düşen seyirci sayısı oldukça azaldığını, ülke çapında 50’ye yakın sinema kapandığını, yılsonuna kadar bu sayının 150’ye yaklaşması beklendiğini kaydetti. Soyarslan, şans oyunlarına ilişkin kanun içinde Nisan ayında yapılan değişikliğin hiçbir sinema işletmecisi ve film dağıtımcısı tarafından fark edilmemesi nedeniyle, o tarihten bugüne kadarki birikmiş anapara ve faiz yüküyle de sektör olarak karşı karşıya kalındığını kaydetti. Soyarslan, "Bu bedeli paylaşan film şirketleri ve sinema işletmecilerinin söz konusu dönemde gösterime girmiş yüzlerce filmle ilgili geriye dönük hesaplaşması ise uygulanması son derece zor" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!