The Ä°mam

Güncelleme Tarihi:

The Ä°mam
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 14, 2005 13:15

"Gülün Bittiği Yer" ile tanınan yönetmen İsmail Güneş'in altı yıl aradan sonra yeniden kamera arkasına geçtiği İmam haftanın yenilerinden. Filmin senaryosu Ömer Lütfi Mete'ye ait.

Haberin Devamı

FÄ°LMÄ°N KONUSU

İmam hatipli olduğunu saklayan hız ve motosiklet tutkunu, yurtdışı eğitimli bilgisayar mühendisi Emre Hacıoğlu, geçmişinden kurtulma çabasındadır. Bir gün liseden arkadaşı imam Mehmet, ondan, yerine köyde imamlık yapmasını ister. Arkadaşının son arzusunu kıramayan Emre, kendini yobaz bir grubun içinde bulur. Film, İmam hatip lisesinden mezun olduğunu saklayan bir mühendisin sıkıntılarını, iç dünyasındaki çatışmaları ve gerçeklerle yüzleşmesini anlatıyor.

Film, toplumdan dışlanmak üzere olan Alevi bir gencin hayata tutunma çabasına da yer veriyor. Kurtlar Vadisi adlı dizinin de senaristlerinden biri olarak hatırlayacağınız Ömer Lütfi Mete, filmin sosyal boyutu olan sıcak bir film olduğunu belirtiyor ve siyasi veya ideolojik bir söylem içermediğinin altını çiziyor. Başrolünü müzisyen Eşref Ziya’nın oynadığı filmin oyuncuları arasında Ekmek Teknesi adlı diziyle tanınan Ahmet Yenilmez de var. Emre ilk gençlik yıllarında çevresinin kınayıcı yaklaşımından, özellikle de kızların ‘ölü yıkayıcı’ diye aşağılamalarından ötürü bir tür kimlik dönüşümü yaşamıştır.

Haberin Devamı

Daha üniversite sınavlarına hazırlanırken mahkeme kararı ile Emrullah HacıoÄŸlu olan ismini Emre Baykara ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtiren genç adam BoÄŸaziçi Ãœniversitesi’ni kazanmıştır. Bilgisayar mühendisi olarak diplomasını alıp Ä°ngiltere’de mastır yaptıktan sonra aynı okuldan sınıf arkadaşı Mert’le iÅŸ hayatına atılan ve parlak bir yazılım firması kuran Emre Baykara, genellikle bir Ä°mam-Hatip’li gibi mazbut yaÅŸamakla beraber çevresine dindar bir insan izlenimi vermemiÅŸtir. Fakat bu durum onu sürekli rahatsız etmiÅŸ, temel eÄŸitimini aldığı inanç ve deÄŸerlere gizlice baÄŸlı kalırken bu iç yapıyla pek örtüşmeyen bir görüntü vermenin huzursuzluÄŸunu aÅŸamamıştır.Â

FÄ°LMÄ°N KÃœNYESÄ°
Yönetmen: Ä°smail GüneÅŸÂ
Senaryo: Ömer Lütfi MeteÂ
Oyuncular: Eşref Ziya Terzi, Ahmet Yenilmez, Turgay Tanülkü, Emin Gürsoy, Mete Dönmezler

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!