The Guardian'a hiç yakışmadı

Güncelleme Tarihi:

The Guardiana hiç yakışmadı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 1997 00:00

Haberin Devamı

İNGİLTERE'nin en ciddi gazetelerinden ve ülkede yılın gazetesi seçilen The Guardian, Time Dergisi'nin ‘Yüzyılın Adamı’ anketinde birçok dalda bir numara olan Mustafa Kemal Atatürk'ün önceki gün Winston Churchill'i de geride bırakması üzerine yanlışlarla dolu bir yazıyla tepkisini dile getirdi.

Dün ilk sayfadan Atatürk'ün dev portresini yayınlayan İngiliz gazetesi, ‘Bu mu yüzyılın adamı? Mandela, Einstein, Gandhi ve Mao’yu unutun. İşte Atatürk' başlığı attı. Chris Morris, Mark Tran, Alex Bellos imzalı haberde ‘Bu prestijli ünvan, ünü sınırları aşan, Gandhi belki Mao gibi seçkin birine verilmeli. Bu kişinin etkisi tüm dünyanın şekillenmesinde rol oynamalı. İsmi, Ankara’dan Zanzibar'a kadar bilinmeli. Bir düşünün. Atatürk, Ankara'da şühhesiz herkesin bildiği bir isim. 74 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu. Ancak başka yerde O'nu kim tanır ?' denildi. Atatürk'e kahramanlar ve devlet adamlarının yanı sıra sanatçı, eğlence dünyası ve girişimci olarak de oy yağdığına dikkat çeken İngiliz gazetesi, Time Dergisi'nin anketinin siyasi amaçlar uğruna yoğun lobiciliğe kurban gittiğini yazdı. Gazete, Time yetkilisi Pearson'un ‘Atatürk’e 500 bin ile bir milyon arasında oy geldi. En yakın rakiplerinden fersah fersah önde. Faks hatlarımız kilitlendi' sözlerine de yer verdi.

BAŞBAKAN ERBAKAN'MIŞ

The Guardian gazetesi, Atatürk'ün şahsına herhangi bir saygısızlık etmeden, Türk halkının başlattığı kampanyayı kendince ‘tiye alıyor.’ Ancak, asıl suale cevap aramıyor: Time'in ‘Yüzyılın adamı kim?’ sualine ‘Atatürk’ cevabı verilmesinin Türk halkı için neden önemli olduğunu, modern ve laik Türk toplumunun Atatürk'e sahip çıkarak aslında bir dünya görüşüne, ‘aydınlığa’ sahip çıktığını anlamaktan aciz olan The Guardian, ayrıca haberde önemli hatalar da yapıyor. Necmettin Erbakan'dan ‘Başbakan’ diye bahsediyor ve Erbakan'ın Atatürk için kampanya başlattığını iddia ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!