THD Genel Başkanı Çakar:

Güncelleme Tarihi:

THD Genel Başkanı Çakar:
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2014 14:21

- "2015 yılı bütçesi iddiaların aksine bir seçim bütçesidir"

Haberin Devamı

ANKARA (AA) - Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar, 2015 bütçesinin iddia edilenin aksine bir seçim bütçesi olduğunu savundu.

Çakar, THD Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, 2015 bütçesiyle seçim yatımlarının Kamu İktisadi Teşekkülleri ve yerel yönetimler eliyle yapılmaya çalışıldığını iddia etti.

Gelecek yıl yatırımlara ayrılan bütçe payının bu yıla göre düştüğünü ifade eden Çakar, 2015 yılı bütçesinde sermaye gruplarının ödediği vergilerde herhangi bir değişiklik öngörülmediğini vurguladı. Çakar, doğrudan vergilerin ancak yarıya yakınının sermaye kesimi tarafından ödendiğini belirtti.

Dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içinde ağırlıklı paya sahip olmaya 2015 yılında da devam ettiğini vurgulayan Çakar, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"2014 yılı bütçesindeki toplam vergi gelirlerinin yüzde 67'si KDV, ÖTV ve benzeri dolaylı yani tüketici vergisidir. Bu oran OECD ülkelerinde bizdekinin yarısı kadardır. Dolaylı vergiler, gelirden bağımsız ödendiği için en adaletsiz vergidir. Çünkü, zengin ve yoksul tükettikçe aynı vergiyi öder. Kaldı ki geri kalan doğrudan vergilerin yarıya yakını da gene emekçiler tarafından ödenmektedir. Yani, emekçiler başta olmak üzere, büyük halk yığınları ve yoksul tüketiciler çifte vergi kıskacı altındadır. Ne yazık ki, bu durum 2015 yılı bütçesinde de değişmemektedir."

Çakar, tüm bunların sonucunda 2015 bütçesinin iddia edilenin aksine bir seçim bütçesi olduğunu savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!