TGC Başkanı Olcayto: Gazeteciliğin onuru için mücadele veriyoruz

Güncelleme Tarihi:

TGC Başkanı Olcayto: Gazeteciliğin onuru için mücadele veriyoruz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2016 12:39

TGC Başkanı Olcayto: Gazeteciliğin onuru için mücadele veriyoruz

Haberin Devamı

İSTANBUL, (DHA) TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti 10 Haziran Cuma günü 70. Kuruluş Yıldönümü'nü yaşayan ilk 20 üyesine Şükran plaketi vererek kutladı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 70’inci, sivil toplum gazetesi olarak yola çıkan Cemiyet’in günlük yayın organı Bizim Gazete 22’inci, Basın Müzesi ise 28’inci yılını kutladı. Cağaloğlu’nda bulunan Gazeteciler Restoranı’nda Cemiyet’in yaşayan ilk 20 üyesi için şükran plaketi töreni düzenlendi. Tören NG Kütahya Seramik Porselen Turizm A.Ş. sponsorluğunda düzenlendi.
Törenin açılışı konuşmasını yapan TGC Başkanı Turgay Olcayto, törende bulunan kıdemli üyeler için şunları söyledi:
“Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, sizlerin katkılarıyla bugünkü bağımsız kimliğini kazandı ve ayakta duruyor. Cemiyet’e büyük katkı verdiniz. Sizlerden sonra yetişen yöneticiler, yönetimde yer alan arkadaşların hepsi Sedat Simavi’nin çizdiği yolda ilerlemeye gayret etti. Herkes elinden geleni yaptı. Sedat Simavi’nin açtığı yolda bugün hâlâ ayaktayız. Gazeteciliğin onurunu, düşünce ve ifade özgürlüğünü, korumak için mücadele veriyoruz. Bu mücadelede de yalnız değiliz. TGS, DİSK BASIN İŞ, ÇGD, IPI Türkiye Temsilciliği ile beraber mücadele veriyoruz. Gazetecilik zor günlerden geçiyor. Yalnız gazeteciler değil, üniversitelerde de bugün sıkıntı var. Ama ben umutluyum. Nasıl olsa siyasetçiler giderek gazetecilik hep dimdik ayakta kalacak.”
GENEL SEKRETER SİBEL GÜNEŞ: TGC USTALARIN MİRASIDIR
Törenin sunuculuğunu üstlenen TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Cemiyet ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olgusuna giden yolun başlangıcı, 10 Ocak 1945 tarihidir. O gün, Yedi Gün Dergisi ve Basımevi'nin sahibi Sedat Simavi, Türk Basın Birliği'nin İstanbul bölgesi yöneticiliğine seçildi. O döneme kadar, iktidardaki siyasal otoritenin etkisinde kalan Türk Basın Birliği'nin sultasındaki basın kadroları, özgürlükçü bir çabaya yöneldi. Batı ülkelerinde uygulanan demokratik basın standartlarına uygun ve bağımsız bir meslek birliği (cemiyet) isteniyordu. Bu amaçla yürütülen çalışmalar, yaklaşık altı ay sürdü. Dönemin gazetecileri, kurucu başkanlığa Sedat Simavi’yi (1896-1953) getirdi. Üyeliklere ise Vatan yazarları Sadun Galip Savcı (1898-1967), Hayri Alpar (1916-1986), Tasvir'in sahibi ve başyazarı Cihat Baban (1911-1984) ile Son Telgrafta yazan Sait Kesler (1901-1975) seçildiler. Sedat Simavi, “Kalemini kır ama sakın satma” diyerek önemli bir miras bıraktı.”
Cemiyet’in yaşayan ilk üyeleri için şükran törenine geçildi.
TOPUZ: GAZETECİLER TGC’DE DOKUNULMAZLIK KAZANDI
Hıfzı Topuz’a plaketini Denetim Kurulu Yedek Üyesi Ayşegül Aydoğan Atakan verdi. Hıfzı Topuz, ödülünü alırken şunları dile getirdi:
“Cemiyet’e 68 yıl önce üye oldum. Gazeteciliğe de bir yıl önce başlamıştım. Bir form doldurdum. Sedat Simavi’yi gördüm, kendisine verdim. O heyecanımı unutamıyorum. Cemiyete girdim. Gazetecilik haklarını, basın özgürlüğünü savunmak için mutlaka kurul halinde çalışmak kanısındayım. Cemiyet tek kuruluştu ve ben haklı çıktım. Cemiyet çok önemli işler yaptı. Ben hiçbir zaman gazetecilikten ayrılmayı düşünmedim. TGC her zaman basın özgürlüğünü savundu. Gazeteciler burada dokunulmazlık kazandı. Burada her şeyi konuştuk. Kendimizi özgür hissettik. TGC, bizim için meclis kürsüsü oldu.”

YİĞİT: GAZETECİLİKTEN DAHA İYİ BİR MESLEK BULAMAZSINIZ
Nuyan Yiğit’e plaketini Balotaj Kurulu Üyesi Zafer Özcan takdim etti. Yiğit, plaketini alırken şunları dile getirdi:
“Gazetecilik, meşakkattir, sıkıntıdır, mücadeledir. Biz gazeteciliğe girerken üç idealimiz vardı. Karnımızı doyurabilecek kadar simit, çay, bir parçada ümit. O ümidimiz olmasaydı mesleğin içinde kalamazdık. İlerleyemezdik. Gazeteciler Cemiyeti, ben mesleğe girmeden iki sene önce doğdu. Cemiyet, sıkıntılar geçirdi. O zaman da mücadele verdik. Şimdi de sıkıntılar var. Mücadeleyle onlar da aşılacaktır. Bu mesleği sevin. Bu meslekten iyi bir meslek bulamazsınız.”

KIVANÇ: GAZETECİLİKTEN HİÇBİR ZAMAN PARA BEKLEMEDİM
Halit Kıvanç plaketini Yönetim Kurulu Yedek Üyelerden Milliyet Gazetesi Haber Müdürü Pınar Aktaş’ın elinden aldı. Kıvanç, plaketini alırken şöyle dedi:
“Daha okul çağındayken yazı yazmaya başladım. Kısa süreliğine yargıçlık da yaptım ama gazeteciliği seçtim. Mesleğin çeşitli dallarında çalıştım, yazdım, konuştum. Cemiyet’te de görev yaptım. Gazetecilikten hiçbir zaman para beklemedim. Mesleğe başladığım zaman minicik çıkan haberde imzamı gördüğüm andaki mutluluğun aynısını yaşıyorum şu an. Çünkü ben düzgün meslek seçtim. Ben doğru meslek yaptım. Doğru arkadaşlar seçtim. Hala yazmaya, konuşmaya devam ediyorum.”

SEDAT AĞRALI: MESLEKTAŞLARIMLA BİRLİKTE OLMANIN MUTLULUĞU İÇİNDEYİM
TGS'nin önceki Başkan'larından Sedat Ağralı’ya plaketini Balotaj Kurulu’ndan Serkut Bozkurt takdim etti. Ağralı, şunları dile getirdi:

“Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne teşekkür ediyorum. Böyle bir mesleki armağan almak çok onur verici. Burada bulunmaktan dolayı çok mutluyum. Bugün burada mesleğe emek vermiş meslektaşlarımızı görüyoruz. Arkadaşlarımızı görüyoruz. Çok teşekkür ederim.”

ARIPINAR: GAZETECİLİK KADERDİR
Erdoğan Arıpınar, Denetim Kurulu Yedek Üyesi Ali Yüksel’in elinden plaketini aldı. Arıpınar, şunları söyledi:
“Gazetecilik kaderdir. Gazetecinin hiçbir şeyi olmasa da Cemiyet’i var. Ben bunu yıllardan beri hissediyorum. Her yaşta yanımızdaydı. Bizi hiç yalnız bırakmadı. Cemiyet’e üye olduğumdan beri rozeti takarım. Her sabah temizlerim. Kurucu başkanımız Sedat Simavi’den başlayarak Cemiyet’e emeği geçen bütün başkanları saygıyla selamlıyorum.”

SEDES: CEMİYET’E ÜYE OLMAK ŞEREFTİR
İzzet Sedes’e plaketini TGC Balotaj Kurulu Başkanı Nuray Özger takdim etti. Sedes, şöyle dedi:
“Eskiden Cemiyet’e üye olmak hiç kolay değildi. İlkinde reddedildim. Gazeteci olmak zordu. Gazeteci basın kartı almadan, 4 yıl çalışmadan üye olamıyordu. Sonrasında Cemiyet’e kabul edildiğimde çok mutlu oldum."

KOHEN: GAZETECİLİK TUTKUDUR
Milliyet Gazetesi yazarı Sami Kohen’e plaketini ise Denetim Kurulu Yedek Üyesi ve Hürriyet Sağlık Muhabiri Mesude Erşan takdim etti. Kohen, şöyle dedi:
“Bu aldığım plaket, benim için çok değerli. Çok teşekkür ederim. Gazetecilik bir tutkudur. Çok genç yaşta yaşadım bu tutkuyu. Gazeteci olmak için her şeyi göze aldım. Çok genç yaşlarda gazeteciliği, hatta hangi alanda çalışmak istediğimi bile kararlaştırmıştım. 62 yıldır Milliyet’teyim. Mesleğimi sürdürmeye devam ediyorum.”

İHSAN ONUR: GAZETECİLİK ONURDUR
İhsan Onur'a Şükran plaketini TGC Genel Saymanı Gülseren Ergezer Güver verdi. İhsan Onur, duygularını şöyle dile getirdi:
“Gazeteci olmak onurdur. Cemiyet’in üyesi olmak gurur veriyor. Bugün burada meslektaşlarımla bir arada olduğum için çok mutluyum. Herkese çok teşekkür ederim.”

ERİNÇ: NİCE 70 YILLARDA TGC
TGC Önceki Başkanı Orhan Erinç’e de Cemiyet’e katkılarından dolayı şükran plaketi takdim edildi. Erinç, plaketini TGC Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Yılmaz’ın elinden aldı.
Erinç, şöyle dedi:
“Ustalara bakarak gençliğim kıymetini biliyorum. 59 yıllık gazeteciyim. 58 yıllık Cemiyet üyesiyim. Benim gazetecilik yaptığım zamanda Cemiyet üyesi olmak zordu. Ben ilk başvuruda girdim. Cevat Fehmi Başkut, Nail Güreli’nden sonra hem Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin hem de Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın başkanlığını yapan 3. Kişi olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Nice 70 yıllara TGC.”
Törene katılamayan TGC Önceki Başkanı Nail Güreli adına plaketini TGC Başkanı Turgay Olcayto, Balotaj Kurulu Üyesi Serkan Ocak’ın elinden aldı.
Törenin sponsorluğunu üstlenerek katkıda bulunan NG Kütahya Seramik Porselen Turizm A.Ş. adına Ajans Yöneticisi Eser Çetintaş’a teşekkür plaketi takdim edildi. Plaket TGC Başkanı Turgay Olcayto verdi.

Törene; TGC Başkan Yardımcısı Recep Yaşar, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, Yönetim Kurulu Üyeleri İhsan Yılmaz, Celal Toprak, Göksel Göksu, Oğuz Güven, Yönetim Kurulu Yedek Üyelerden Pınar Aktaş, Zeki Efe, Balotaj Kurulu Başkanı Nuray Özger, Balotaj Kurulu Sekreteri Haşmet Yavuz, Balotaj Kurulu’ndan Azize Şenbülbül, Serkut Bozkurt, Serkan Ocak, Zafer Özcan, Balotaj Kurulu Yedek Üyelerden Serpil Özkaynak, M. Emin Köpüklü, Onur Kurulu’ndan Engin Köklüçınar, Ergin Konuksever, Onur Kurulu Yedek Üyelerden Gökmen Karadağ, Ali Hıdır Er, Denetim Kurulu Yedek Üyelerden Ali Yüksek, Mesude Erşan, Ayşegül Aydoğan Atakan, Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç'in de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.
(FOTOĞRAF)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!