Tezgahların yeni gözdesi hamsi

Güncelleme Tarihi:

Tezgahların yeni gözdesi hamsi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2012 00:00

Havaların ve deniz suyunun soğumasıyla balık tezgahları, hamsiye kaldı. Sakarya esnafı, “Ankaralı ne zaman ne yiyeceğini iyi biliyor” dedi.

Haberin Devamı

Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte palamut ve lüfer bolluğu geride kalırken, Başkent’teki balık tezgahlarının yeni gözdesi hamsi oldu.
Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Su Ürünleri İstişare Kurulu tarafından Haziran 2011’de alınan kararla avlanması yasaklanan çinekopun tezgahlarda iki senedir olmaması nedeniyle Ankaralıların hamsiye ağırlık verdiğini söyleyen balıkçı Yakup Daşçı, “Havaların soğuması ile birlikte palamut ve lüfer gibi göç balıklarının yerini yerli Karadeniz hamsisi aldı” dedi.

KİLOSU 4 İLA 5 LİRA

Sakarya esnafı olarak Başkant’te balığın nabzını tuttuklarını kaydeden balıkçı Daşçı, şöyle devam etti:
“Başkentliler hangi balığı ne zaman yiyeceğini iye biliyor. Bu sene balığın en bol ve güzel olduğu senelerden birini yaşıyoruz. Kırmızı et önemlidir ancak beyaz balık etinin de faydaları saymakla bitmez. Kolestrolden bağışıklık sisteminin güçlenmesine, romatizmal hastalıklardan, göz sağlığına kadar kanıtlanmış onlarca bilinen gerçek var. Başkentliler bu bol balıklı dönemin fırsatını bilsin ve kilosu 4-5 liradan bütün ailesini doyursun.

Haberin Devamı

BALIK ALIRKEN DİKKAT

Vatandaşların balık alırken taze olup olmadıklarını birkaç ufak ayrıntıyı dikkat ederek anlayabileceklerini belirten Daşçı, “Taze balık hemen hemen kokusuz olur. Gözleri parlak ve dışa bombeli olur. Taze balığın derisi gergin ve parlaktır. Pulsuz balıklarda bayatlamaya başladıkça derisinin parlaklığı azalır ve özellikle karın tarafında buruşmalar meydana gelir ve taze balığın solungaçları canlı kırmızı olur. Balık bayatladıkça bu renk değişir” diye konuştu.

YEŞİLLİK OLMADAN OLMAZ

Balığın en vazgeçilmez unsurunun yeşillik olduğunu dile getiren Daşçı, “Balık yeşilliksiz gitmez. Genel olarak roka, maydonoz, soğan, kıvırcık en çok tercih edilenler. Ama çeşitlemek istedikten sonra Türkiye’de malzeme bol. Biz halden en tazelerini alıp, çamurundan tozundan ayırıp en güzelini müşteriye sunuyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!