Tezeta da doping çıkmazı

Güncelleme Tarihi:

Tezeta da doping çıkmazı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2006 00:00

Madrid Laboratuvarı’nın "dopingli", Barcelona Labrotuvarı’nın "dopingli sayılmaz" görüşü üzerine Ceza Kurulu konuyu IAAF’e pas etti. Ancak IAAF, "Önce dopingli mi değil mi karar verin" deyince, olan milli atletimize oldu.

GENÇLİK ve Spor Genel Müdürlüğü Merkez Ceza Kurulu’nca, Madrid Laboratuvarı’nın eksik tahlillerinden çıkan doping suçu ile yargılanan milli atlet Tezeta Dengersa’nın, yine aynı ülkenin akredite Barcelona Laboratuvarı’nın "Bu tahlil sonucu dopingli sayılamaz" belgesini HÜRRİYET ele geçirdi.

İspanya’nın iki akredite laboratuvarının farklı görüş bildiren kapışmasında olan Tezata’ya oldu.

İki numunenin de açıldığı Madrid Laboratuvarı, yakaladığını iddia ettiği maddenin ’LOD’ değerini Türkiye’ye göndermemekte ısrar etmesine karşılık, Barcelona Doping Kontrol Merkezi Başkanı Prof. Dr.Jordi Segura’nın "Bu bulgularla Tezata’ya dopingli işlem yapılamaz" görüşü üzerine işler iyice karıştı. İspanya’nın bu iki akredite doping merkezinin Tezata’nın tahlilleri için ayrı ayrı görüş bildirmesine karşılık, Hacettepe Doping Kontrol Merkezi Başkanı Prof. Dr.Aytekin Temizer, bilirkişi olarak Ceza Kurulu’na şu raporu verdi:

Dopingli mi değil mi

"Metanolon ve Metobolitinin değerinin LOD’un üzerinde olduğuna dair rakamsal bir bilgi olmaması nedeniyle cezalandırılmaması konusunda takdirlerinizi saygılarımla arz ederim."
Ancak buna rağmen ceza kurulunun konuyu, IAAF Doping İnceleme Kurulunun görüşüne pas etmesi işleri karıştırdı ve tartışmalara neden oldu. Çünkü IAAF Doping İnceleme Kurulu’dan "WADA yönetmeliğinin 38.maddesine göre bu dosyaya cevap verebilmemiz için önce sizin dopingli mi, değil mi kararınızın tarafımıza bildirilmesi ve bize başvurulması gerekir" yanıtı geldi ve konu çıkmaza girdi.

İtibar zedelendi

Ayrıca Türkiye’nin akredite doping kontrol laboratuvarının raporuna kendi ülkesinde itibar edilmemesi Hacettepe’nin imajı için hoş bir konu olamayacağı gibi, ülke dışında prestij kaybedeceği yetkililer tarafından açıklanırken, "Geciken adalet, adalet mi? Elde kanıtlar varken, ’Tezeta’yı aklayalım mı? Yoksa ceza mı verelim?’ tartışmalarında paslaşmalar, hem sporcumuza, hem de ülkemiz spor prestijine zarar veriyor" yorumları da yapılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!