Tevfik Fikret

Güncelleme Tarihi:

Tevfik Fikret
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2007 21:39

Öncü bir şair olarak, Doğu şiiriyle bağlarını büyük ölçüde kırdığı Türk şiirinin dokusunu Batılılaştırdı. Şiiri toplumun hizmetine verdi ve bireysel karamsarlığından insanlık için büyük bir umut çıkardı. Yaşayış tarzı, muhalif konumu, ilerlemeye olan inancı onu döneminin ahlak ve uygarlık simgesi haline getirdi.

Haberin Devamı

TEVFİK FİKRET FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN

 

BİR DÖNEMİN VİCDANI

 

Tevfik Fikret 26 Aralık 1867’de Istanbul’un Kadırga semtinde doğdu. Öğrenimine Aksaray’daki Mahmudiye Valide Rüştiyesi’nde başladı, daha sonra Fransızca öğretim yapan Mektebi Sultani’ye (Galatasaray Lisesi) geçti. Burada Abdurrahman Şeref, Recaizade Ekrem, Muallim Naci gibi ünlü kişilerin öğrencisi oldu. Ikinci sınıfındayken divan geleneğinde şiirler yazmaya başladı. 1888’de Galatasaray’ı birincilikle bitirdi. Hariciye Nezareti Istişare Odası’na kátip olarak girdi. Ancak kalemde yapılacak fazla bir iş olmadığından, burada bir yılını doldurmadan istifa etti.

 

Haberin Devamı

Zamanında ödenmeyen birikmiş maaşlarını kalemde bir iş yapmadığını söyleyerek almayı reddetti, hepsini Göçmenlere Yardım Komisyonu’na bağışladı. Ticaret Mektebi Álisi’nde Fransızca ve hat öğretmenliği yaptı. 1890’da dayısı Trabzon valisi Mustafa Bey’in kızıyla evlendi ve yeniden Hariciye Nezareti Istişare Odası’na döndü. 1892’de bu görevine ek olarak kendi okulu olan Mektebi Sultani’de ilkokul üçüncü sınıf Türkçe öğretmenliğine atandı. 1895’te bütçe açığını kapatmak için maaşlardan yüzde 10 kesinti yapılması üzerine Babıáli’deki ve Mektebi Sultani’deki görevlerinden istifa etti.1891’de Mirsad dergisinde şiirlerini yayımlamaya başladı. Aynı yıl derginin açtığı iki yarışmayı kazandı. 1894’te Mirsad’ın kapatılması üzerine Hüseyin Kázım ve Ali Ekrem’le birlikte Malumat dergisini çıkardı. Malumat 48 sayı çıktıktan sonra kapatıldı. Önceleri Muallim Naci, daha sonra Abdülhak Hamid (Tarhan) ve Recaizade Ekrem’in etkisinde kalan Fikret, Malumat döneminde Batı şiiriyle doğrudan ilişki kurup, kendini bulma yoluna girdi. 1896 başlarında Servetifünun dergisinin yönetimine getirilmesi sanat hayatının dönüm noktası oldu.

 

Haberin Devamı

Servetifünunyılları için tıklayın

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!