Teşvikte “kırmızı hat”

İŞ dünyasının umutla beklediği yeni teşvik sistemi nihayet açıklandı.

Haberin Devamı

Bürokratların aylar süren emeğini yansıtan teşvik sisteminde Ankara, haritanın “kırmızı bölgesinde” yer aldı. Kırmızı bölge, sanayisi en çok gelişen illeri ifade ediyor. Bugünlerde ise Ankara’nın teşvik pastasından nasıl pay alacağı konuşuluyor.

2013 sonuna kadar uygulamada kalacak olan teşvik sisteminin Ankara’ya ne gibi fırsatlar yaratacağı tartışılır. Çünkü, bir süredir yatırımların Ankara’nın komşusu Çankırı, Kırıkkale ve Aksaray gibi illere kayacağı konuşuluyor. Bu görüş, gelişmemiş illere verilen yatırım teşviklerine bakıldığında gerçekçi görünüyor. Ancak, bu noktada Çankırı ve Kırıkkale’ye göre lojistik bakımdan Ankara’nın avantajını da gözardı etmemek gerekiyor.

ANKARA GERİYE DÜŞER

Tusaş, Havelsan, Aselsan ve Roketsan gibi büyük savunma firmalarına ev sahipliği yapan Ankara’nın savunma ve havacılık üssü olma hedefini gözönüne aldığımızda teşviklerin bu sinerjiyi olumsuz etkileyeceğini düşünüyorum. Başkent’in aynı zamanda sağlık ve turizmde de potansiyelini harekete geçirmek için çalışmalar yürütülüyor. Bu şehirde yaşayan herkes, yürütülen çalışmaların olumlu sonuçlarını görmeyi arzu eder. Ancak, 6 Nisan’da açıklanan teşvik sisteminin “kırmızı hatta” yer alan Ankara’yı öksüz bıraktığı kesin. Birçok kişiye göre Ankara’nın yeni teşvik paketi nedeniyle dördüncü ve üçünce bölgede sıralanan komşularıyla rekabette geriye düşeceği en çok konuşulan konuların başında geliyor.

Ankara’da fırsatlar var

Haberin Devamı


TEŞVİKLERİN açıklandığı gün ABD Ticaret Bakan Yardımcısı Michael Camunez de Ankara’da temaslarda bulundu. Teşvik sisteminin açıklanmasından saatler önce ekonomi muhabirleriyle buluşan Camunez’in şu sözleri Ankara’nın koyduğu hedef bakımından önemliydi:
“Bundan sonraki hedefimiz havacılık ve savunma olacak. Bu konuda Türkiye’deki fırsatları keşfetmeyi umuyoruz. Bana ‘en iyi yatırım fırsatı piyasası nerede?’ diye soruyorlar. Onlara her zaman Türkiye ve Ankara’daki dinamik piyasayı anlatıyorum. Türkiye’ye gerçekten çok ilgi var. Türkiye’de ekonomi oldukça canlı, iş yapma fırsatı oldukça yüksek.”
Dileğimiz Camunez’in dikkat çektiği “yatırımcının yüksek ilgisinin” Ankara’ya da yansıması olur.

Haberin Devamı


Çıpalı simgenin sahibi ödülüne kavuşuyor

TÜRK Lirası’nın (TL) “güven ve istikrarı” sembolize eden çıpalı simgesini tasarlayan Ankaralı tasarımcı Tülay Lale, nihayet ödülüne kavuşuyor. Gün geçtikçe hayatımıza daha çok giren simgenin sahibi Lale, hafta başında yapılacak olan Merkez Bankası Genel Kurulu’na davet edildi. Toplantıya Lale’nin yanısıra teşvik ödülüne layık görülen tasarımcılar Hamdi Akgözlü, Özlem Özkal ve Hüseyin Artuk da çağırıldı. Lale ve diğer tasarımcılar, toplantıda sertifikalarını Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın elinden alacak. Lale, davetin geçtiğimiz günlerde eline ulaştığını söyledi. Paranın yeni simgesine imzasını kazıyan Tülay Lale, isminin baş harflerini oluşturan TL nedeniyle daha çok konuşulacağa benziyor.

Yazarın Tüm Yazıları