Gündem Haberleri

GÜNDEM

    Testus yeraltus stanbulis

    Ahmet Turhun ALTINER
    04 Ekim 1997 - 00:00Son Güncelleme : 04 Ekim 1997 - 00:01

    Tek yol metro

    Geçtiğimiz günlerde, İstanbul'un kabusa dönüşen trafik sorununun çözümü konusunda kamu kuruluşları ve uzmanlar ortak görüş belirlediler: İstanbul için tek çözüm metro!!! Uzmanlar metro yapımının yine ne kadar yavaş ilerlediğinden söz ettiler; İstanbul Metrosu'nun gerçekte 200 kilometre uzunluğunda olması gerektiğini, bin bir rötarla, nazlanmayla halen sadece 7 kilometre tünel kazılabilmiş olduğunu söylediler... Çalışmalar derhal ve hemen hızlandırılmalıydı!!! 'Akşam yemeğinden sonra günaydın' ve bravo bravo bravo!!!

    Ben bu konuya, uzun yıllardır yayınladığım çeşitli dergilerle, üniversitede ve üniversite dışında verdiğim derslerle yerleştirmeye çalıştığım 'yaşamasanatı' kavramı açısından yaklaşmak istiyorum. Kendimiz için 'en iyi'yi istemeye alışık olsaydık... Bu konuya sadece trafiği çözecek teknik bir sorun olarak değil, daha güzel yaşamak için bir vesile olarak yaklaşmış olsaydık... İstanbul'un dünyadaki sayılı kentlerden biri olmasını, hatta dünyada tek olmasını arzulayabilseydik diye bir an düşünmek istiyorum... Çağdaş İstanbullu olabilmenin yolunun İstanbul için her hafta en az

    yarım gün ütopya üretmekten geçtiğini söyleyen Hocamız Mimar Doğan Kuban gibi...

    Efendim, İstanbul'da gezindiğimiz yerlerin altında acaba neler var? Herkesin bildiği gibi, İstanbul'un altı tarihin hazineleriyle dolu... Ama genelinde arkeolojik araştırmalar tam olarak yapılmadığı için bugün İstanbul'un altında neler olduğu bilimsel olarak detaylı bir biçimde söylenememektedir... Halbuki bilimsel araştırma yapılsa bilinenlerin dışında daha neler çıkabilecektir altımızda... Yani İstanbul'un ne üstünün kadrini biliyoruz ne de altının ne olduğunu... Doğru ve dürüst ve çağdaş teknolojiyle altımızdaki tarihi yok etmeden İstanbul'u doğru dürüst kazabilseydik... Hem tarihi çoktaaaan somut olarak kazanabilecektik, hem de en çağdaş ve en estetik bir metro sistemini... Özel otolar şehrin merkezlerinde uluorta cirit atamayacak, sıkıştıkça alelacele yeni yol açma gereksinimi ortadan kalkacağından yerin üstündeki ve altındaki zenginlikleri de yok etmemiş olacaktık... Biraz tarih ve sıradan haritalarla çalışınca İstanbul'un nelerinin altında ne var diye heyecanlanmaya buyur ola bu testusta bu kez de...

    1 Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Topkapı Sarayı'nın altında daha önce ne varmış dersiniz?

    a. Kaşıkçı elmasının sahibi kaşıkçının iskeleti

    b. Boğdurulmuş şehzade katakombu

    c. Aya Sofya papazlarının evleri

    d. Antik kentin akropolü

    2 İstanbul'da Boğaz Köprüsü'nden Ankara asfaltına çıkış kavşağının altında ne vardı acep?

    a. Azgın müteahhitlerce Anadolu yakasında hiç kalmamacasına yok edilmiş köşklerin muazzep ruhları

    b. Çarpılmış araba mezarlığı

    c. Yakın tarihimizdeki yüzlerce kötü asfalt katmanı

    d. İstanbul'daki 7500 yıl önceki Fikirtepe adlı ilk yerleşme yeri; yalnızca İstanbul kentinin değil Marmara Bölgesi'nin en eski kültürlerinden olan 'Fikirtepe Kültürü...' Ne yazık ki bu kültürün ancak yüzde 5'i açılabilmiş, Fikirtepe yerleşmesinin geri kalan bölümü hiç belgelenemeden, hızla genişleyen İstanbul kentinin altında yok olup gitmiştir... Yuh yuh yuuuh...

    3 İlk açılışında adı İnönü, sonra Midhatpaşa, şimdi yine İnönü; halk arasında Dolmabahçe Stadyumu olarak bilinen ve Dolmabahçe'de bulunan stadın eski yerinde ne vardı kestirebilecek misiniz acep?

    a. Fenerbahçe

    b. Tophane

    c. Gazhane

    d. İstabl-i Amire denen hasahırlar

    4 Beyazıt Meydanı'nın altındakini kestirebilir misiniz?

    a. Tarihi Polonya Pazarı

    b. Bugün Polonya Pazarı olan yerin altındaki tarihi Viking Pazarı

    c. Theodosius Gölü

    d. Theodosius Forumu

    5 Aksaray Meydanı'nın altında ne var acep?

    a. Tarihi Taksim Aksaray dolmuş durağı

    b. Forum Nataşiyum

    c. Bous yani Boğa Forumu

    d. Yeniçeri garsoniyerleri

    6 Cağaloğlu'ndaki nostaljik Piyer Loti Oteli'nin altında ne var?

    a. Taşlar (Piyer Fransızcada taş demek)

    b. Romantik bir Fransız yazar

    c. Sultanahmet köftecinin ilk şubesi

    d. Constantinus Forumu

    7 Nuruosmaniye'deki meşhur Adliye Sarayı'nın altında ne var hiç merak etmiş miydiniz?

    a. Mülkün temeli, yani adalet

    b. Mapushane

    c. CMUK için nöbetçi avukat bulunma ihtimali

    d. Antiokos ve Laukos Sarayları

    8 Bab-ı Ali'nin altındakini kestirebilecek misiniz?

    a. Asparagas

    b. Osmanlı İmparatorluğu

    c. Birinci Cumhuriyet

    d. Bomboş

    9 Bir zamanlar Hippiler'in şimdi de sıradan turislerin uğrak yeri Sultanahmet Meydanı'nın altında ne var?

    a. Haşhaş tarlası

    b. Tarihi filmlerin çekiminde kaybolan birkaç genç yetenek aktör, 'maçor' yönetmen ve çok sayıda figüran cesedi

    c. Yerebatan sarayı

    d. Hipodrom

    10 Fatih'ten Edirnekapı'ya giden ana caddenin sağında, Karagümrük semtinde bulunan Vefa Stadyumu'nun altında ne var?

    a. Tarihi Vefa Spor Futbol Kulübü

    b. Vefasızlık

    c. Boza ve şıra sarnıçları

    d. Aetios Sarnıcı

    11 Şehzade-başı'nda, bugünkü Vezneciler Caddesi'nin Vezneciler ile İbrahim Paşa Mescidi'nin arasındaki bölümde oluşan 19. Yüzyılın önemli eğlence ve tiyatro merkezi Direklerarası'nın altında ne var acep?

    a. Bizans dönemindeki önemli caddelerin kavşak noktası olan Filadelfiyon

    b. Şamran Hanım

    c. Naşit Özcan

    d. Huysuz Virjin'in anneannesi Küçük Virjin

    12 Galata Köprüsü'nün hemen altında ne var?

    a. Altın Boynuz

    b. Bundan önceki Galata Köprüsü'nün altındaki balık muhabbetinin zaman zaman titreşen yakamozları

    c. Aynı yerdeki eski üç köprünün sudaki izleri

    d. Hayal gücünüzü kullanın!!!

    13 Sirkeci Garı'nın altında ne vardı kestirebilir misiniz?

    a. Deniz

    b. Haydar Paşa'nın mezarı

    c. Semplon Ekspres

    d. Prosphorion Limanı

    14 Millet caddesi'nin üstündeki Gureba hastanesinin altında ne var acep?

    a. Gurabahane-i Laklakan

    b. Rehine odaları

    c. Morg

    d. Nekropolis, yani Antik Yunan'dan kalma anıtsal nitelikli mezar topluluğu

    15 Ayasofya Kilisesi'nin altını merak etmiş miydiniz?

    a. Aya İrini

    b. Ayasofya Hamamı

    c. Bizans sanatının en büyük eseri olan Ayasofya'nın yerinde daha önceki pagan dönemin tapınaklarından birinin bulunduğu sanılıyor.

    d. Önce, 360 yılında Constantinus II tarafından yaptırıldı. 415'te ikinci kez Theodosius tarafından yeniden yaptırıldı. Demek ki bugünkünün altında iki adet daha Ayasofya'nın temelleri var.

    16 Pera Palas Oteli'nin altında ne var bilebilecek misiniz?

    a. Atatürk'ün odası(101 no.lu oda)

    b. Amerikan Konsolosluğu

    c. Agatha Christie'nin yayınlanmamış bir cinayet romanının el yazması

    d. Petit Champs de Morde(Mezarlığı)

    17 Galata Kulesi'nin altında ne var acep?

    a. Hezarfen Ahmet Çelebi'nin hangarı

    b. Kuledibi antikacıları

    c. Yüksek kaldırım

    d. 'Tünel' ya da Türkiye'nin ilk metrosu

    18 Meşhur Kapalıçarşı'nın altında ne var?

    a. Bizans'ın üstü açık bir pazarı

    b. Altın madeni

    c. Tarihi Ceneviz Döviz Büroları

    d. Turist söğüşleri ve birkaç söğüşleyici

    Yanıtlar: 1) d, 2) d, 3) d, 4) d, 5) c, 6) d, 7) d, 8) d, 9) d, 10) d,

    11) a, 12) d, 13) a, d, 14) d, 15) c, d, 16) d, 17) d, 18) a

    Etiketler:
    

      EN ÇOK OKUNANLAR

        Sayfa Başı