Gündem Haberleri

    Testus taammus

    Hürriyet Haber
    07.04.1998 - 00:00 | Son Güncelleme:

    Ahmet TURHAN ALTINER

    Aşçıların sığınağı

    On dokuzuncu yüzyılda ilk basılı yemek kitabı olan Melceü't -Tabbahin yani 'Aşçıların Sığınağı'nı bugün Prof. Dr. Günay Kut, Turgut Kut ve Cüneyt Kut tarafından düzenlenmiş fevkalade bir yapıt içinde okuma şansını elde ettim... Bayram haftası mangal tahtası münasebetiyle de tatmış olduğum hazzı sizinle paylaşmak istedim... Kitapta 5 çeşit çorba, 22 kebap, 31 yahni, 11 tava, 21 börek, 44 hamur işi tatlı, 15 sütlü tatlı, 26 çeşit bastı, 14 çeşit zeytinyağlı ve sağyağlı dolma, 13 çeşit pilav, 14 hoşaf, 20 çeşit kahveden önce yenecek tatlı ve içicek ve 46 turşu tarifi var...

    Ağzınız sulandı ve Türk yaşamasanatının şaşaası karşısında bir kez daha hürmetle gögüs kabarttınız ve damak şaklattınız değil mi?

    Günay Kut Hanım kitaba yazdığı önsözü Nasrettin Hoca'nın iki latifesiyle bitirmiş... Hoca'ya 'Taamlardan hangi taamı seversiniz?' diye sormuşlar. 'Baklavayla böreği,' demiş... Yine Hoca'ya, 'Sazlardan hangi sazları seversiniz?' demişler. O da 'Tencere sahan sazını demiş.' Türk mutfağının hocaları saydığım sevgili Kut'ların düzenlemesinden derlediğim sorularla buyur ola benimle 'aşçıların sığınağı'nda gezinmeye...

    BAYRAM DİZİSİ - 3

    Dikkat!!! Testus ve Testi imtihan biçimleri değildir...

    İmtihan fikriyle ve özellikle 'çoktan seçmeli test' denen sınav biçimiyle 'gırgır' geçmeyi amaçlamaktadırlar...

    Testus ve Testi'deki şıklardan biri mutlaka doğru yanıttır ve doğru olanı genellikle şıkların en komiğidir...

    Yanıtlar her Testus ve Testi'nin altında, göz ucundadır...

    Ezcümle, en iyi imtihan testustan beterdir...

    E-posta adresi: Altiner@bnet.net.tr

    1. Sevgili Turgut Kut'a göre dünyada üç tür mutfak vardır... Çin mutfağı, Fransız mutfağı ve Türk mutfağı... Malzemeye yaklaşma açışından bu üç mutfağı incelediğimizde, Çinliler örneğin kamışı ince ince kıyarlar; Fransızlar örneğin eti lop olarak kullanırlar... Peki, biz Türkler ne yaparız?

    a. Kabak gibi oyarız. Dolma yaparız...

    b. İçine bade koyarız.

    c. Fıkırdatırız...

    d. Cozurdatırız...

    2. Türk mutfağındaki yalancı dolmanın yalancılığı neresindeymiş?

    a. Zeytinyağlı olmasında

    b. Oyma değil sarma olmasında

    c. Pirinçle soğanın çiğ konmasında

    d. Etli olmamasında

    e. Hepsi

    3. 'Şu zeytinyağlı dolma

    Yemek değil rezalet

    Rezalet rezalet

    Hürriyet müsavat adalet'

    Zeytinyağlıdan haz etmeyen 'Yalancı Dolma'nın şairi kim?

    a. Sait Faik Abasıyanık

    b. Mustafa Seyit Sutüven

    c. Halim Yağcıoğlu

    d. Oktay Rifat

    4. Göçebelikten yerleşik topluma dönerken Türk yemeğinin temel elemanlarının mangal ateşi, bakır tencere, koyun eti ve soğan olduğu söylenir... Soğan sanki genlerimize karışmış gibi değil midir???

    Bir de Türk sosu unutulmamalıdır... Bu sos Fransız mutfağındaki gibi yemekten sonra üste dökülmek üzere değil, bilakis yemekle beraber pişen karışımdır... Fransız mutfağının ünlü 'Beşamel' sosuna benzeyen, un ve yağ karışımı olan ve özellikle çorbalarda kullanılan Türk sosuna ne ad verilir?

    a. Amiyane

    b. Miyane

    c. Nihale

    d. Rahle

    5. 'Melceü't-Tabbahin' adlı kitapta tarifi verilen ve daha da sadeleştirme cesaretinde bulunduğum şu salatanın adını kestirebilecek misiniz acep?

    'Hıyar boyuna dört parça olarak dövülür; sonra enlemesine ufak ufak doğranır; tuzlanır; döğülmüş sarmısak ile sirke karıştırılarak üzerine dökülür; sonunda üzerine halis zeytinyağı gezdirilir. Eğer maydanoz bulunur ise üzerine doğranıp konulur...'

    a. Rospi

    b. Cacık

    c. Hindiba

    d. Köpoğlu

    6. Peki, beşinci sorudaki 'rospi' de ne demekmiş?

    a. Rozbif

    b. Rosto

    c. Restoran

    d. Orospu

    7. Yine aynı eserde geçen, Osmanlı yemek masasının temel takımlarından 'piron' ne demekmiş?

    a. Kepçe

    b. Kazan

    c. Kaşık

    d. Çatal

    8. 'İki üç kuzu veya koyun kellesi temizledikten sonra tencerede çokça su ve yeter miktarda tuz ile pişirilir. Sonra kelleler kırılıp içlerinden beyinleri bir kaba ayrılır. Bir miktar su ile ezilir ve yoğurt kıvamına gelince bırakılır. Ayrıca, o kellelerin suyu tencereye konup bir miktar sade yağ ve tarçın, biber ve sakız ilavesiyle kaynatılır. Yine ikili birli hesabı üzerine pirinç yıkanıp salınır. Pirincin suyu çekilince indirilir. Bu pilav kadayıf tepsisine dökülüp kepçenin tersiyle kubbelenir. Ezilmiş beyin dikkatle pilav kubbesine sıvanır. Ondan sonra bu tepsi fırına konup üzeri kızarınca çıkarılıp servis yapılır.'

    Bu harikalar harikası pilavın adı nedir?

    a. Sakız pilavı

    b. Kel pilavı

    c. Köse pilavı

    d. Baş pilavı

    9. Aşağıdakilerden hangisi hamur tatlılarımızdan değildir?

    a. Kavun baklavası

    b. Süngeriye

    c. Kadın göbeği

    d. Rahat-ül hulkum

    10. MMMMMMMM, peki, aşağıdakilerden hangisi yahnilerimizden değil?

    a. Tavşan yahnisi

    b. İstofato kum-makaronya

    c. Kuyu püryanı

    d. Mücmer

    11. Türk mutfağının temel özelliği dolmalarıdır demiştik... Aşağıdakilerden hangisi saray dolmalarımızdandır?

    a. Kavun dolması

    b. Şalgam dolması

    c. Vişne yalancı dolması

    d. Hepsi

    12. Tatlılarımızın baştacı 'kadayıf'ın etimolojisi nedir?

    a. Libya'nın başındaki Kaddafi

    b. Necmettin Erbakan'dan

    c. Arapçada kadifeden

    d. Hiçbirinden

    13. Şam fıstığından hangi tatlılar yapılır?

    a. Şambaba

    b. Muşamba

    c. Fıstık ezmesi

    d. Şam fıstığı hoşafı

    14. 'Sikencebin' aşağıdaki Osmanlı şuruplarından hangisinin adıdır?

    a. Menekşe şurubu

    b. Badem şurubu

    c. Demirhindi şurubu

    d. Sirke şurubu

    Yanıtlar: 1) a, 2) e, 3) d, 4) b, 5) a, 6) d, 7) d, 8) d, 9) d (lati lokum), 10) d, 11)

    d, 12) c, 13) c ve d, 14) d

    Etiketler:
    

    EN ÇOK OKUNAN HABERLER

      Sayfa Başı