« Hürriyet.com.tr
MENÜ

TESTUS MOSMORATORYUS

Hürriyet Haber
SON GÜNCELLEME
Ahmet Turhan ALTINER

Boğalar ve ayılar

Türkiye bombardıman altında... IMF heyetinin ziyaretiyle başladı bu bombardıman, durmuyor, şiddeti azalmıyor... Balkan bombardımanından beter... Yabancı ekonomi ve hukuk terimleri bombardımanı bu... Politikacılar ve medya mensuplarının ağzından düşmeyen ama pek azımızın anlamını 'çakozlayabildiğimiz' bomba kelimeler bunlar... 'Uluslararası tahkim, standby anlaşması, konsolidasyon, manipülasyon, moratoryum, fiktif miktif...' gırla gidiyor... Her gün bir yenisi peydahlanıyor... Hepsi manşetlerde bu kelimelerin ama hiçbiri Türkçe değil, kimse de ne olduklarını anlatmaya yanaşmıyor... Herkes benim gibi mi acep, en iyisi bir küçük soruşturma yapayım, çevremdeki değişik sınıf ve meslekten kişilere sorayım bu terimleri diyorum... Bakalım bu bombaların ne olduğunu bilen var mı?.. Allah sizi inandırsın, sonuç sıfır... O zaman, kimsenin anlamadığı, kimsenin anlatmadığı bu gayret ne için diye soruyorum... Sis bombalarına benziyor gündemi sağırlaştıran kelimeler... Acıyla kıvranıyorum... Çünkü, bu bombardıman devlet organlarında büyük bir ciddiyetsizliği saklamaya çalışıyor... Çünkü, peşinden koskocaman bir vurgunu perdelemekte bu bombardıman... Akıl almaz miktarda para sadece birkaç saat içinde bilinmedik kanallara hortumlanıyor... IMF'den gelebilecek hayır her ne halt ise, çoktan götürülmüş iki katı, bu sis bombardımanının içinde... Günaydın, diyorum!!! Hemen herkesin 'gace' olduğu sis bombalarına buyur ola bu testusta bu kez de...

1 Politikacılar ve medya iki aydır uluslararası tahkimden söz ediyor ama bir Allahın kulu bunun ne olduğunu yazmadı, el insaf... Yaptığım küçük soruşturmada 'tahkim'i yalnız bir kişi bildi, o da bir bilirkişiydi... Bakalım siz biliyor musunuz tahkim neymiş?..

a. Uluslararası 'geyik' muhabbeti

b. Kapitülasyonun Osmanlıcası

c. Bir dava için hakem tayin edilmesi... Bizde Fransızcadan aktarma, 'arbitrasyon' olarak da geçiyor...

d. Uyguladığım anketten bir yanıt: Kapışma

2 Osmanlılar 1881'de, Türkiye Cumhuriyeti 1958'de, Rusya ise geçenlerde 'moratoryum' ilan etti... Ne demek acep?..

a. İşçi, memur ve emeklilerde teşhis edilen morarma sendromu

b. Borsadaki alicengiz oyunlarından verem olanları sanatoryuma, moraranları ise moratoryuma...

c. İflasın eşiği

d. Çok bunaldım, borcum borç ama ödemeyi erteliyorum deyip çıkmak...

3 IMF heyetinin başı ulu orta konuşurken 'konsolidasyon' deyiverdi, yüreğimiz ağzımıza geldi... Başbakan eyvah diye feryat etti... Neymiş şu uğursuz konsolidasyon acep?..

a. Konsolda tutulan paranın kayıt altına alınması...

b. Vadesi gelmiş bir borcun vadesinin uzatılması...

c. İntihar furyası olasılığı

d. Hepsi

4 IMF'nin gözde kelimelerinden biri 'standby...' Ne demek, kestirebilecek misiniz?..

a. 'Ba bay,' allahaısmarladık demek... 'Stendbay' ise 'boşça kal...'

b. IMF'nin, muhtaç bir ülkeye koştuğu bin bir şart karşılığında, destekleme kredisi vermeye yanaşır gibi ama gerçekte iğreti biçimde, her an çeker giderim bak haa ayaklarda, yan yan durması

c. Paraya elveda...

d. Hepsi veya hiçbiri

5 Borsa terimlerinden biri de portfolyo ya da portföy... Ne demek, derhal kestirebilecek misiniz?..

a. İçi dolu cüzdan

b. İçi boş vicdan

c. Borsa simsarlarına sızdırılan belge

d. Cepte taşınabilen, gözleri bulunan, açılıp kapatılabilen küçük çanta, cüzdan

6Bombardımana devam... Manipülasyon ne demek acep?..

a. Borsada alicengiz oyunu

b. Borsada 'ayılık' yapmak...

c. Maliye bakanlığından sızdırılmış bilgiler ışığında düzen kurup fiyatları aşağıya çektikten sonra hisseleri toplayarak borsaya olan safiyane umutları karartmak...

d. Gizli belgeleri, borsaya musallat çetelere anında 'maniple' etme eylemi.. ... ... .... . .

7Biz de yabancıları aratmayacak maharette terim üretebiliyoruz!!! İşte 'mali milat...' Ne demek acep?..

a. Milattan sonra 30 Eylül 1998 gününü ifade eder... 'Ak çarşamba' da denen bu gün, kara paranın devlet eliyle aklanma günüdür...

b. 'Kara cuma,' yani İMKB'de manipülasyon gerçekleştirilip acaip para hortumlandığı geçen cuma

c. Frankenstein romanının yayınlandığı milattan sonra 1818, kapitalizmin doğum yılı

d. 1998 tarihinde doğmuş ve ölmüş vergi reformu

8Afedersiniz, 'lot' ne demek?..

a. Polonya Hava Yolları

b. Lotaryanın kısaltılmışı

c. Borsadan hortumlanmış olan dolar cinsinden para miktarı

d. İstanbul Menkul Kıymetler Borsa'sında 1000 adet hisse senedi

9Gelelim başlıktaki boğalarla ayılara... Borsa insanlarıyız artık... Borsa kurbanları... Hissetmesek de, hisselenmesek de, en yakın ve en uzak gündemimizin tek belirleyicisi artık borsa değil mi?.. Dünya borsalarında ne zaman bir dalgalanma olsa hemen 'boğalar'dan veya 'ayılar'dan söz ediliyor... Adeta gelenek haline gelmiş bir orman kanunu bu... Borsa kıymetlerinin hareketini belirliyor boğalar ve ayılar... Peki hemen soralım, 'borsa boğası' hangisi değil?

a. Boğalar pesimisttir...

b. Çokça hisse satın almaya meyyaldirler, fiyatların yükseleceğine inanırlar...

c. Boğa borsasında fiyatlar hep yükselir...

d. Boğalar boynuzlarını yukarı yukarı sallar... Borsada boğa benzetmesinin orijini budur...

10Peki 'borsa ayısı'nın özelliği aşağıdakilerden hangisi değil?..

a. Ayı pençesini aşağıya aşağıya doğru sallar... Borsada ayı benzetmesinin orijini budur...

b. Ayılar kendi sahibi olmadıkları hisseleri hızla elden çıkarırlar... Onlar birer spekülatördür...

c. Ayılar borsa fiyatlarını yukarı çekmeye çalışırlar...

d. Fiyat düşünce ayılar hisseleri geri alırlar...

11'Boğalar ve ayılar' hakkında Wall Street'e atfedilen ünlü deyiş aşağıdakilerden hangisi, acep?..

a. 'Siz siz olun borsaya takılmayın...'

b. 'Kurnaz ayılar, içinizdeki optimist boğayı bekliyor, 'seni bana Allah gönderdi,' diye ağızları sulanarak...

c. 'Boğalar kazanır... Ayılar kazanır... Domuzlar gebertilir... Açgözlü olmayın...'

d. Hepsi

Yanıtlar: 1) c, 2) d, 3) b, 4) d, 5) d, 6) c, 7) a, 8) d, 9) a, 10) c, 11) c


Bunları da Beğenebilirsiniz