Gündem Haberleri

GÜNDEM

    TESTUS KIPRUTUS

    Hürriyet Haber
    18.07.1999 - 00:00 | Son Güncelleme: 18.07.1999 - 00:01

    Ahmet Turhan ALTINER

    Dogum gunu 20 Temmuz

    Onumuzdeki sali gunu Kibris baris harekatinin yirmi besinci yildonumu... 20 temmuz 1974 modern Kibris'in dogum gunu... Bundan yedi yil once, o zaman 90 yasinda bir delikanli olan Limasollu Turk cerrahi Prof. Dr. Dervis Manizade'nin 'Kibris: 65 Yil Boyunca Yazdiklarim ve Soylediklerim...' kitabi yayinlanmisti... Genellikle dokumanlardan olusan kitapta baris harekatinin oncesi ve sonrasi hakkinda onemli bilgiler vardi... Bu dokumanlarda Kibris davasinin cozumsuzluk empasi icinde nasil debelendigi sergileniyordu... Kitabin icinde hayretle gezinirken aldigim notlardan eglenceli bir testus hazirlamistim o zamanlar... Arkitekt Yasamasanati dergisinin Kibris sayilarini hazirlamak uzere yaptigim ziyaretlerde Kibris'i incelerken ve Kibrisli dostlarla konusurken edindigim ve dagarimda birikmis olan bilgi kirintilarini da ilave ederek... Ve Kibrislinin ne denli icimizden biri oldugunu yeniden hissederek buyur ola yeni bir Kibris testusuna bu kez de...

    1 Kibris adasi cografi olarak dogu Akdeniz'e hakim bir noktada bulundugundan tarih boyunca cogunlukla Anadolu'ya hukmedenler tarafindan yonetilmis... Once Misirlilar, sonra Hititler, Fenikeliler, Persler, Romalilar, Cenevizler filan falan derken... Milattan once 72 ve 62 arasinda on yil buyuk bir fatihin yonetiminde yasamis... Kimmis?..

    a. Fatih Terim

    b. Kucuk Iskender

    c. Buyuk Iskender

    d. Bir bucuk Iskender

    2Ingilizler Kibris'a milattan sonra 1191'de gelmisler... Ne munasebetle?..

    a. Hacli seferlerinin starlarindan Ingiliz Krali Aslan Yurekli Risar'in Kibris'i isgali munasebetiyle...

    b. Girne plajlarinda zirhsiz guneslenmek icin...

    c. Munasebetsiz bir sekilde...

    d. Ucuz mutfak malzemesi satin almak icin...

    3Shakespeare'in tragedyalarindan birinin kahramani kuzey Kibrisliydi desem inanir misiniz?.. Magosa'da onun adina bir kule var... Kim bu tragedya kahramani?..

    a. Kuzey Kibrisli Turk

    b. Atinali Timon

    c. Sekizinci Henry

    d. Othello

    4'Kibris' kelimesinin kokeni bugun isletilmeyen bir madenmis?.. Hangi maden?..

    a. Made in Turkey

    b. Cumhuriyet altini

    c. Kursun

    d. Bakir

    5Gelelim Osmanli devrine... 1570'de Piyale Pasa kumandasindaki Osmanli filosu Limasol'u isgal eder... 1571'de Kibris tamamen fethedilerek Venedikliler kovulur... 1574'te Sokullu Mehmet Pasa'nin Istanbul'daki Fransiz sefirine soyledigi gibi, 'Kibris kimin elindeyse Akdeniz'in hakimi odur...' Kibris'i alarak Haclilarin 'adeta kolunu kesen' padisah kimdir?

    a. Birinci Selim

    b. Ikinci Selim

    c. Ucuncu Selim

    d. Hicbiri

    6Kibris buyuludur... Politikacilarin istahini kabartir, sanatcilarinsa aklini basindan alir... 1880'de Kibris'in cazibesine dayanamayip gelmis ve o zaman faal olan bakir madeninde calismis maceraperest cilgin Fransiz sair kimdi?..

    a. Baudelaire

    b. Rimbaud

    c. Verlaine

    d. Hicbiri

    7Osmanlilar zayiflayinca Kibris'a ilgileri de zayiflar... 1 Temmuz 1878'de Kibris'in idaresi sozde gecici olarak senelik kira bedeli 90 bin Ingiliz altini karsiliginda Ingiltere'ye emanet(!!!) edilir... Kurda kuzu emanet eden(!!!) padisah kimdir?..

    a. Birinci Mahmut

    b. Ikinci Mahmut

    c. Birinci Abdulhamit

    d. Ikinci Abdulhamit

    8'Ne efsunkar imissin ah, ey didari hurriyet,

    Esiri askin olduk gerci kurtulduk esaretten..'

    'Ne buyuleyici imissin sen ozgurlugun cehresi...

    Gerci ozgurluge kavustuk simdi ama bu kez askinin esiri olduk...'

    Ikinci Abdulhamit zamaninda suruldugu Magosa'da uc yil yasamis olan, yukardaki dizelerin yazari Turk sairi kimdi?..

    a. Namik Kemal

    b. Yahya Kemal

    c. Behcet Kemal

    d. Otello Kamil

    9Adadaki Rumlar Yunanli midir?.. Bu konuda unlu bir Ingiliz sunu soyluyor:

    'Kibris Rum toplumunun Yunanistan'in bir parcasi oldugu iddiasi hicbir gercege dayanmiyor. Ada ile Yunanistan arasinda ne tarihi ne de cografi bir baglilik vardir. Kibris'ta yasayan Rumlar Yunanli degildir...' Acaba kim bu Ingiliz?..

    a. Ingiliz casusu Arabistanli Lawrence

    b. Turk casusu Ingiliz Kemal

    c. Kibris'i mustemleke naziri olarak ziyaretinde Sir Winston Churchill

    d. Sir Engel Bert Humper Dink

    10Bizim hukumetlerin gecmiste Kibris meselesine ne olcude duyarli olduklarini(!!!) ortaya cok iyi koyan bir pasaj var Manizade'nin kitabinda... Iki buyuk partimizin disisleri bakanlari 'Kibris meselesi diye bir meselemiz yok,' demisler... Biri CHP'den Necmettin Sadak, 1949 yilinda... Ayni cumleyi DP'den 1952'de kim soylemis, kestirebilir misiniz?..

    a. Basbakan Adnan Menderes

    b. Disisleri bakani Refik Koraltan

    c. Ordinaryus Prof. Dr. Fuat Koprulu

    d. Ordinaryus Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gokay

    11Turkiye'deki unlu Kibrisli hukukculari bilebilecek misiniz?..

    a. Sofuzade Celal

    b. Prof. Tarik Zafer Tunaya

    c. Prof. Bulent Koprulu

    d. Hepsi

    12Kibrisli icimizden biridir... Iste, Zeki Alasya, Haldun Dormen, Atilla Manizade, Nil Burak, Prof. Mindikoglu, Sezai Turkes, Alpaslan Turkes... Peki, Lokman Hekim'in de Kibrisli oldugunu bilir miydiniz?.. Lokman Hekim efsanevi bir kisilik: 116 yil yasamis... Sultanahmet Sanat Mektebi'nin kurucularindan... Halk sagligi icin sayisiz yazi yazmis, mecmua ve kitap yayimlamis... Kibrisli Lokman Hekim'in esas adi neymis?..

    a. Prof. Dr. DeBakey

    b. Dr. Locke Mann

    c. Dr. Hafiz Cemal

    d. Prof. Dr. Dervis Manizade

    13Kibris hangi hayvaniyla unludur?..

    a. Kibris esegi

    b. Kibris 'terrier' kopegi

    c. Kibris 'caretta'si

    d. Hepsi

    14Cogunuz Kibris'a gitmis olabilirsiniz... Molahia, kolakas, babutsa nedir?.. Bilenler bilmeyenlere soylesin... Ben Kibris'in dillere destan uzumunu soracagim...

    a. Besparmak uzumu

    b. Bascavus uzumu

    c. Verigo uzumu

    d. Hicbiri

    15 Simdilik son sorum su, kuzey Kibris'in uc degismezi nedir?...

    a. 'Sea, sun and sex,' yani, gunes, deniz ve seks...

    b. Hellim peyniri, seftali kebabi, verigo uzumu

    c. Rauf Denktas, Bulent Ecevit, Cengiz Topel

    d. Hepsi... Kuzey Kibrislilarin dogum gununu kutlarim... Burcunuz yengec...

    16Dogum gunu 20 temmuz olan bir baska olay daha var... 20 temmuz 1969'da Apollo 11 uzay gemisinin ay modulu ayda nereye inis yapmisti?..

    a. Baris denizine

    b. Huzur denizine

    c. Kardeslik denizine

    d. Ask denizine

    Yanitlar: 1) c, 2) a, 3) d, 4) d, 5) b, 6) b, 7) d, 8) a, 9) c, 10) c, 11) d, 12) c, 13) a, 14) c, 15) d, 16) b(Sea of Tranquillity)

    Etiketler:
    

      EN ÇOK OKUNANLAR

        Sayfa Başı