Gündem Haberleri

    TESTUS KİPRUTUS

    Hürriyet Haber
    18.07.1999 - 00:00 | Son Güncelleme:

    Ahmet Turhan ALTINER

    Doğum günü 20 Temmuz

    Önümüzdeki salı günü Kıbrıs barış harekatının yirmi beşinci yıldönümü... 20 temmuz 1974 modern Kıbrıs'ın doğum günü... Bundan yedi yıl önce, o zaman 90 yaşında bir delikanlı olan Limasollu Türk cerrahı Prof. Dr. Derviş Manizade'nin 'Kıbrıs: 65 Yıl Boyunca Yazdıklarım ve Söylediklerim...' kitabı yayınlanmıştı... Genellikle dokümanlardan oluşan kitapta barış harekatının öncesi ve sonrası hakkında önemli bilgiler vardı... Bu dokümanlarda Kıbrıs davasının çözümsüzlük empası içinde nasıl debelendiği sergileniyordu... Kitabın içinde hayretle gezinirken aldığım notlardan eğlenceli bir testus hazırlamıştım o zamanlar... Arkitekt Yaşamasanatı dergisinin Kıbrıs sayılarını hazırlamak üzere yaptığım ziyaretlerde Kıbrıs'ı incelerken ve Kıbrıslı dostlarla konuşurken edindiğim ve dağarımda birikmiş olan bilgi kırıntılarını da ilave ederek... Ve Kıbrıslının ne denli içimizden biri olduğunu yeniden hissederek buyur ola yeni bir Kıbrıs testusuna bu kez de...

    1 Kıbrıs adası coğrafi olarak doğu Akdeniz'e hakim bir noktada bulunduğundan tarih boyunca çoğunlukla Anadolu'ya hükmedenler tarafından yönetilmiş... Önce Mısırlılar, sonra Hititler, Fenikeliler, Persler, Romalılar, Cenevizler filan falan derken... Milattan önce 72 ve 62 arasında on yıl büyük bir fatihin yönetiminde yaşamış... Kimmiş?..

    a. Fatih Terim

    b. Küçük İskender

    c. Büyük İskender

    d. Bir buçuk İskender

    2İngilizler Kıbrıs'a milattan sonra 1191'de gelmişler... Ne münasebetle?..

    a. Haçlı seferlerinin starlarından İngiliz Kralı Aslan Yürekli Rişar'ın Kıbrıs'ı işgali münasebetiyle...

    b. Girne plajlarında zırhsız güneşlenmek için...

    c. Münasebetsiz bir şekilde...

    d. Ucuz mutfak malzemesi satın almak için...

    3Shakespeare'in tragedyalarından birinin kahramanı kuzey Kıbrıslıydı desem inanır mısınız?.. Magosa'da onun adına bir kule var... Kim bu tragedya kahramanı?..

    a. Kuzey Kıbrıslı Türk

    b. Atinalı Timon

    c. Sekizinci Henry

    d. Othello

    4'Kıbrıs' kelimesinin kökeni bugün işletilmeyen bir madenmiş?.. Hangi maden?..

    a. Made in Turkey

    b. Cumhuriyet altını

    c. Kurşun

    d. Bakır

    5Gelelim Osmanlı devrine... 1570'de Piyale Paşa kumandasındaki Osmanlı filosu Limasol'u işgal eder... 1571'de Kıbrıs tamamen fethedilerek Venedikliler kovulur... 1574'te Sokullu Mehmet Paşa'nın İstanbul'daki Fransız sefirine söylediği gibi, 'Kıbrıs kimin elindeyse Akdeniz'in hakimi odur...' Kıbrıs'ı alarak Haçlıların 'adeta kolunu kesen' padişah kimdir?

    a. Birinci Selim

    b. İkinci Selim

    c. Üçüncü Selim

    d. Hiçbiri

    6Kıbrıs büyülüdür... Politikacıların iştahını kabartır, sanatçılarınsa aklını başından alır... 1880'de Kıbrıs'ın cazibesine dayanamayıp gelmiş ve o zaman faal olan bakır madeninde çalışmış maceraperest çılgın Fransız şair kimdi?..

    a. Baudelaire

    b. Rimbaud

    c. Verlaine

    d. Hiçbiri

    7Osmanlılar zayıflayınca Kıbrıs'a ilgileri de zayıflar... 1 Temmuz 1878'de Kıbrıs'ın idaresi sözde geçici olarak senelik kira bedeli 90 bin İngiliz altını karşılığında İngiltere'ye emanet(!!!) edilir... Kurda kuzu emanet eden(!!!) padişah kimdir?..

    a. Birinci Mahmut

    b. İkinci Mahmut

    c. Birinci Abdülhamit

    d. İkinci Abdülhamit

    8'Ne efsunkar imişsin ah, ey didarı hürriyet,

    Esiri aşkın olduk gerçi kurtulduk esaretten..'

    'Ne büyüleyici imişsin sen özgürlüğün çehresi...

    Gerçi özgürlüğe kavuştuk şimdi ama bu kez aşkının esiri olduk...'

    İkinci Abdülhamit zamanında sürüldüğü Magosa'da üç yıl yaşamış olan, yukardaki dizelerin yazarı Türk şairi kimdi?..

    a. Namık Kemal

    b. Yahya Kemal

    c. Behçet Kemal

    d. Otello Kamil

    9Adadaki Rumlar Yunanlı mıdır?.. Bu konuda ünlü bir İngiliz şunu söylüyor:

    'Kıbrıs Rum toplumunun Yunanistan'ın bir parçası olduğu iddiası hiçbir gerçeğe dayanmıyor. Ada ile Yunanistan arasında ne tarihi ne de coğrafi bir bağlılık vardır. Kıbrıs'ta yaşayan Rumlar Yunanlı değildir...' Acaba kim bu İngiliz?..

    a. İngiliz casusu Arabistanlı Lawrence

    b. Türk casusu İngiliz Kemal

    c. Kıbrıs'ı müstemleke nazırı olarak ziyaretinde Sir Winston Churchill

    d. Sir Engel Bert Humper Dink

    10Bizim hükümetlerin geçmişte Kıbrıs meselesine ne ölçüde duyarlı olduklarını(!!!) ortaya çok iyi koyan bir pasaj var Manizade'nin kitabında... İki büyük partimizin dışişleri bakanları 'Kıbrıs meselesi diye bir meselemiz yok,' demişler... Biri CHP'den Necmettin Sadak, 1949 yılında... Aynı cümleyi DP'den 1952'de kim söylemiş, kestirebilir misiniz?..

    a. Başbakan Adnan Menderes

    b. Dışişleri bakanı Refik Koraltan

    c. Ordinaryus Prof. Dr. Fuat Köprülü

    d. Ordinaryus Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay

    11Türkiye'deki ünlü Kıbrıslı hukukçuları bilebilecek misiniz?..

    a. Sofuzade Celal

    b. Prof. Tarık Zafer Tunaya

    c. Prof. Bülent Köprülü

    d. Hepsi

    12Kıbrıslı içimizden biridir... İşte, Zeki Alasya, Haldun Dormen, Atilla Manizade, Nil Burak, Prof. Mındıkoğlu, Sezai Türkeş, Alpaslan Türkeş... Peki, Lokman Hekim'in de Kıbrıslı olduğunu bilir miydiniz?.. Lokman Hekim efsanevi bir kişilik: 116 yıl yaşamış... Sultanahmet Sanat Mektebi'nin kurucularından... Halk sağlığı için sayısız yazı yazmış, mecmua ve kitap yayımlamış... Kıbrıslı Lokman Hekim'in esas adı neymiş?..

    a. Prof. Dr. DeBakey

    b. Dr. Locke Mann

    c. Dr. Hafız Cemal

    d. Prof. Dr. Derviş Manizade

    13Kıbrıs hangi hayvanıyla ünlüdür?..

    a. Kıbrıs eşeği

    b. Kıbrıs 'terrier' köpeği

    c. Kıbrıs 'caretta'sı

    d. Hepsi

    14Çoğunuz Kıbrıs'a gitmiş olabilirsiniz... Molahia, kolakas, babutsa nedir?.. Bilenler bilmeyenlere söylesin... Ben Kıbrıs'ın dillere destan üzümünü soracağım...

    a. Beşparmak üzümü

    b. Başçavuş üzümü

    c. Verigo üzümü

    d. Hiçbiri

    15 Şimdilik son sorum şu, kuzey Kıbrıs'ın üç değişmezi nedir?...

    a. 'Sea, sun and sex,' yani, güneş, deniz ve seks...

    b. Hellim peyniri, şeftali kebabı, verigo üzümü

    c. Rauf Denktaş, Bülent Ecevit, Cengiz Topel

    d. Hepsi... Kuzey Kıbrıslıların doğum gününü kutlarım... Burcunuz yengeç...

    16Doğum günü 20 temmuz olan bir başka olay daha var... 20 temmuz 1969'da Apollo 11 uzay gemisinin ay modülü ayda nereye iniş yapmıştı?..

    a. Barış denizine

    b. Huzur denizine

    c. Kardeşlik denizine

    d. Aşk denizine

    Yanıtlar: 1) c, 2) a, 3) d, 4) d, 5) b, 6) b, 7) d, 8) a, 9) c, 10) c, 11) d, 12) c, 13) a, 14) c, 15) d, 16) b(Sea of Tranquillity)

    Etiketler:
    

    EN ÇOK OKUNAN HABERLER

      Sayfa Başı