Gündem Haberleri

    Testus hepatus

    Ahmet Turhan ALTINER
    31.10.1997 - 00:00 | Son Güncelleme:

    Eniştem organını halama naklederse

    Ne olur? Amcam olur... Bir ihtimal, cumhurbaşhanı olur... Hani, kadın cumhurbaşkanı yok da... Sonra ne bileyim profesör olur... Hani şöyle 'YÖK' biçimi profesörlerden... Yani az ve ez cümle çok iyi bir şey olur... Bunları neden mi söylüyorum? Halam çok akıllı kadındır ama zavallının gençliğinden beri böbrek sıkıntısı var... Şu eniştem organını ona bir naklederse... Yani böbreğini demek istiyorum... Kim bilir halam nasıl ferahlar, ne işler becerir ferah fuhur biçimde... Büyük adam olur vesselam...

    Sevgili Nurcan'ı göz göre göre yitirirken ağlayıp sızlayıp bunu kolektif bir histeri nöbeti gibi yaşadıktan sonra acı ve utancımızı unutkanlığa derhal

    terketmedik mi yine? Her gaf ve gaflet ve delalet sonrasında yaptığımız gibi organ naklindeki ulusal yetersizliğimizi de hızla gündemden düşürmedik mi? Elde ettiğimiz organları vericinin bulunduğu yerden alıcının bulunduğu yere salimen nakletmeyi bile beceremeyip hayati kıymetteki bu emanetleri kokmuş karaciğere, kokmuş böbreğe çevirdiğimiz gerçeği üzerinde ne kadar durduk??? Göstermelik ciddiyet mi boğuyor sorumluluklarımızı acep?Acı mizahla bakmalı değil miyiz organ nakli konusundaki bağnazlığımıza diyerek buyur ola organları testusumuza birer onar nakletmeye bu kez de...

    1 Çok ünlü Dr. Barnard tarafından gerçekleştirilen ilk kalp naklinden bugüne 30 yıl geçti... Güney Afrikalı bir bakkal olan Louis Washansky'nin kalbi, bir trafik kazasında ağır yaralanarak ölmek üzereyken hastaneye getirilen 25 yaşındaki Denise Ann Darvall'ın kalbiyle değiştirilmişti. Washansky 18 gün sonra ölmüştü. Neden?

    a. Yeni kalp çok kırılmıştı.

    b. Washansky'nin vücudu yeni kalbi yabancı bir protein olarak reddetmişti.

    c. Yeni kalbi yabancı bir protein olarak reddetmemesi için verilen ilaçlarla Washansky'nin vücudunun bağışıklık sistemi yıkılmış ve çift taraflı zarürreden ölmüştü.

    d. Washansky sevinçten ölmüştü.

    2Guinness rekorlar Kitabı'na göre kalp naklinden sonra en uzun yaşama rekoru Marsilyalı Emmanuel Vitria'ya aitti... 1968'de kalbi değiştirilmiş ve tam 20 yıl yaşamıştı. Peki, ameliyatı gerçekleştirmiş olan kalp doktoru Edmon Herrig 1972'de hangi hastalıktan vefat etmişti?

    a. Kalp krizinden

    b. Sirozdan

    c. Böbrek yetmezliğinden

    d. Kıskançlık krizinden

    3Böbrek nakli ilk kez Dr R. H. Lawler adında bir ABD'li doktor tarafından gerçekleştirilmiş. Kaç yılında, kestirebilir misiniz acep?

    a. 1900

    b. 1950

    c. 1963

    d. 1990

    4Guinness Rekorlar Kitabı'na göre böbrek nakilliler içinde en uzun yaşayabileni 20 yıl yaşamış. Peki bu nakil kiminle kimin arasında yapılmışmış?

    a. Eniştemden halama

    b. Kaynanadan damada

    c. Eşyumurta ikizleri arasında

    d. Babadan oğula

    5'Üç organ bir arada nakil' ilk kez 1986'da İngiltere'de yapılmıştı. 15 kişilik bir cerrah ekibi tarafından gerçekleştirilmiş bu üçlü naklin organları nelerdi?

    a. İki böbrek bir karaciğer

    b. Kalp, akciğer, karaciğer

    c. Bir penis, iki testis

    d. Kaş, göz, arpacık

    6Yine Guinness'e göre böbrek nakli yapılamayıp da suni böbrekle yaşamakta olan rekortmen yetmişlik raymond Jones'un 1963'ten beri haftada üçer kez kanı süzülmekteymiş. Bu işlemin adını kestirebilir misiniz?

    a. Transfüzyon

    b. Transplantasyon

    c. Hemoraj

    d. Hemodiyaliz

    7İlk suni kalp nakli 1982'de yapılmıştı. Suni kalbin yaratıcısı Dr. Robert K. Jarvick'ti. Tam 620 gün suni kalple yaşayabilen Barnie Clark'ın mesleğini kestirebilir misiniz?

    a. Hekim

    b. Sakatatçı

    c. Yaşar Ya Yaşar Ya Yaşamaz ve Suni Yürekli Rişar oyunları ile ünlenmiş bir tiyatrocu

    d. Gazeteci

    8İnternet'ten bir haber: Geçenlerde New York'ta karaciğer ve böbrek ikili organ nakli geçiren 35 yaşındaki bir hastada üç ay sonra daha önce kendisinde bulunmayan bir alerji ortaya çıktı. Kaşınıyor ve nefes almakta güçlük çekiyordu. Aşağıdakilerden hangisine karşıydı bu alerji?

    a. Çoktan seçmeli testler

    b. Hekimler

    c. Medya mensupları

    d. Yer fıstığı(Vericinin ölmeden önce yer fıstığı yediği biliniyor.)

    9İnsandan insana organ nakline 'homo-transplantasyon,' başka türlerden insana yapılan nakle ise 'hetero-plantasyon' deniyormuş. Peki, 'oto-transplantasyon' aşağıdakilerden hangisidir?

    a. Uyandınız, kapınızda kendi arabanız yerine bir Jaguar duruyor...

    b. İnsanın kendi dokuları arasındaki nakil

    c. Yine uyandınız, karınızın yerine yanınızda oto-stopçu Kim Bassinger yatıyor.

    d. Kendi kendinize gelin güvey oluyorsunuz.

    10 Hürriyet'te bu hafta çıkan habere göre, klonlama yöntemiyle geçen yıl Dolly adlı bir koyunu kopyalamayı başaran İskoç genetik mühendisleri şimdi de insanlar için yedek parça üretme yöntemi bulmuşlar. Acep aşağıdakilerden hangisi?

    a. Dünyada ilk kez başı olmayan bir kurbağa embriyonu geliştirmişler. Kurbağadan sonra başsız insan cenini de oluşturmak işten bile değilmiş. Böylece elde edilen kafasız insanlardan nakil için organ sağlanacakmış. Yap işlet devret gibi bir yöntem...

    b. Anansefali denen başsız çocuk doğumları Türkiye'de sıkça rastlanılan bir olguymuş. Genetik mühendisler ülkemize teşrif edeceklermiş.

    c. Tedavi için organ bekleyen pek çok hasta, bundan böyle kendi dokusundan üretilen 'ısmarlama' yedek organa kavuşabilecekmiş.

    d. İlerki organ gereksinimleriniz için derin dondurucunuzda kendi kopyalanmış organlarınızı saklayabilecekmişsiniz...

    11Yine Hürriyet'in bir haberine göre, ABD'de trafik kazasında ölen 21 yaşındaki İngiliz kızı Rebecca Nix'in üzerinden üç ayrı organ bağışı kartı çıkmış. Peki, Nix'in organları kaç kişiye hayat vermiş?

    a. 41

    b. 7

    c. 21

    d. 70

    12 Bazı organlar çok çabuk yoruluyor. kalp, böbrekler, karaciğer, memeler, göz yorulan organlar arasında. Bir de pek az yoruldukları için protezleri pek düşünülmeyen organlar olabilir. Hangileri, dersiniz?

    a. Penis

    b. Bazı gevezelerin çeneleri

    c. Politik organlar

    d. Kim bilir?

    13 Peki, nakli hiç düşünülmeyen organlar hangileridir?

    a. Apandisit

    b. Bademcik

    c. Safra kesesi

    d. Hepsi

    14 Organ ticaretinde doğu ülkelerinin başı çektiği biliniyor. Böbrek ticaretinin deposu hangi ülkeymiş acep?

    a. Türkiye

    b. Hindistan

    c. Bengladeş

    d. Taiwan

    15 İnsan Hakları İzleme Komitesince saptanmış korkunç bir gerçek var... Asya'da Hindistan'ı 'tammüden organ' sağlamada sollayan bir ülke var ki burada yılda yaklaşık 3 000 organ idam mahkumlarından çıkartılıyormuş... Kimi idamdan sonra, kiminin ölmüş olduğu bile tam saptanmadan... Yüksek nakit ödeyebilen yabancılar ve üst düzey parti yöneticileri tarafından kapışılan bu organların membaı hangi ülkeymiş?

    a. Burma

    b. Burkina Faso

    c. Brunei Sultanlığı

    d. Burası Çin

    16 Gelelim organ nakli çeşitlemesine. Aşağıdaki 'kısa-kısa'ları organlarınızı fazla zorlamadan yanıtlayabilir misiniz?

    a. Saç nakli neyi giderir?

    b. En kolay beyin nakli kimler arasında mümkün?

    c. Hayali organ nakli ne olabilir?

    d. Göz naklinin riski nedir?

    Yanıtlar: 1) c, 2) a, 3) b, 4) c, 5) b, 6) d, 7) a, 8) d, 9) b, 10) a, c, 11) d, 12) d, 13) d, 14) b, 15) d,

    16) a= Tarama özürlülüğü, b= Bir Belçikalı ile bir Laz arasında, c= Ruh çağırma, d= Kaş çıkarmak

    Etiketler:
    

    EN ÇOK OKUNAN HABERLER

      Sayfa Başı