Gündem Haberleri

    Testus

    Hürriyet Haber
    07.04.1998 - 00:00 | Son Güncelleme:

    Ahmet TURAN ALTINER

    Hem bayram, hem seyran, hem kurban

    3 Nisan gecesi İstanbul Telefon Başmüdürlüğü'nün 118 servisini birkaç kez aradım... Her seferinde görevli arkadaşlar küçük sorularıma nezaket ve dikkatle yanıt verdiler... Onlara burada teşekkür ediyorum... Engels'in bir ülkenin kalkınmakta olup olmadığını anlamak için önce posta servisini inceleyin sözünü hatırlıyor ve Türkiye'nin telefon ve posta hizmetlerinde çalışmakta olan özverili personelinin bayramlarını kutluyorum... Onlara ne mi sordum?

    Başta İstanbul, Ankara, İzmir olmak üzere yurdun on bir büyük ilindeki telefon sahibi Bayram soyadlı hane sayılarını

    sordum... İstanbul'da telefon sahibi Bayram soyadlı tam 3 672 aile var... Ankara'da bu sayı 1 332, Bursa'da 964... On bir ilin toplamı ise 8 993... Telefon sahibi Koç'lara gelince İstanbul'da telefon sahibi 5 132 Koç var... Bu sayı Ankara'da 3 304... On bir ildeki telefonlu Koç soyadlı hane sayısı ise 13 223...

    Bu sayılarla oyalanırken, Bayram'lar, Koç'lar canladı hafızamda birer birer... Bayram haftası mangal tahtası münasebetiyle hem bayram hem seyran hem de kurban testusuna buyur ola bu kez de...

    TESTUS KOÇERO

    Dikkat!!! Testus ve Testi imtihan biçimleri değildir... İmtihan fikriyle ve özellikle 'çoktan seçmeli test' denen sınav biçimiyle 'gırgır' geçmeyi amaçlamaktadırlar... Testus ve Testi'deki şıklardan biri mutlaka doğru yanıttır ve doğru olanı genellikle şıkların en komiğidir... Yanıtlar her Testus ve Testi'nin altında, göz ucundadır... Ezcümle, en iyi imtihan testustan beterdir...

    E-posta adresi: Altiner@bnet.net.tr

    1. Peki yine istanbul Telefon Başmüdürlüğü 118 servisinden almış olduğum bilgiye göre Türkiye'de en çok rastlanan soyadı hangisiymiş?

    a. Bayram

    b. Koç

    c. Temel

    d. Yılmaz

    2. Peki, İstanbul'da telefon sahibi Yılmaz soyadlı kaç hane varmış?

    a. 14 782

    b. 24 782

    c. 34 782

    d. Hepsi

    3. Bu yılın Kurban Bayramının burcu nedir?

    a. Koç

    b. Boğa

    c. Oğlak

    d. Yengeç

    4. 'Deli olana her gün bayram,' deyişini

    'Hasılı gaalib divaneye her gün bayram,' olarak şiirinde kim kullanmıştır?

    a. Şeyh Necmettin

    b. Şeyh Hüsamettin

    c. Şeyh Bedrettin

    d. Şeyh Galip

    5. 'Kurbanın olam,' diyerek 'Hasretim' adlı parçasıyla 'hit' yapan popçu kimdi?

    a. Fatih Erkoç

    b. Sinan Erkoç

    c. İzel

    d. Edip Akbayram

    6. Hacı Bektaş Veli'nin çağdaşı sayılan Koyun Baba'ya İslam Ansiklopedisi'ne göre bu ad niçin verilmiş?

    a. Koyun baba koçların kesilmesine karşıymış.

    b. Koyun baba çobanmış.

    c. Koyun Baba hiç konuşmaz, sadece namaz vakitlerinde beş kere melermiş.

    d. Hiçbiri

    7. Kurban olgusunda aşağıdakilerden hangisi kör olamaz?

    a. Bıçak

    b. Kasap

    c. Koç

    d. Hiçbiri kör olamaz...

    8. Dünyada en çok koç nerede bulunuyormuş?

    a. Türkiyede... Koç burcundan yaklaşık dişi erkek karışık 6 milyon koç var...

    b. İsKOÇya'da

    c. Çin'de

    d. Avusturalya'da

    9. Döğüş için yetiştirilmiş iri koça ne denir?

    a. Koçubaba

    b. Koçan

    c. Koçali

    d. Koçkar

    10. Aşağıdaki koçlardan hangisi sporcu?

    a. Salih Koç

    b. Özcan Erkoç

    c. Ekrem Koçak

    d. Koçis

    e. Hepsi

    11. Eti en değerli koç hangisisymiş?

    a. Modalı Koço

    b. Karaman'ın koçu

    c. Kıvırcık koç

    d. Dağlıç koç

    12. Damızlıktan çıkarılmış beş yaşından büyük dişi koça ne nedir? Eti pek makbul sayılmaz...

    a. Marya

    b. Koçeri

    c. Koçaş

    d. Hiçbiri

    13. Türklerin Montesquieu'su diye anılan, padişahlara verdiği 'devlet batıyor' şeklindeki layihalarıyla tanınan koçumuz kimdir acep?

    a. Reşat Ekrem Koçu

    b. Göriceli Koçi Bey

    c. Malkoçoğlu

    d. Rahmi Koç

    14. Bir menkıbeye göre firavunun biri rüya görür... Yedi tane zayıf inek yedi tane şişman ineği yemektedir... Yusuf Peygamber'den bu rüyayı yorumlaması istenir... Yorum nedir???

    a. Yorum yok.

    b. Türk parası Avrupa'ya kaçacak.

    c. Yedi yıl bolluktan sonra yedi yıl kuraklık gelecek.

    d. Zayıflar kazanacak...

    15. Kurban kesmekle yükümlü olmak için Müslüman kişinin nasıl olması gerekir?

    a. Özgür olması

    b. Borçsuz, harçsız olması, bira da zengin olması

    c. Seyahat halinde bulunmaması

    d. Hepsi

    16. İki ya da bir gözü kör, dişleri dökülmüş, kulak ya da kuyruğunun yarıdan fazlası olmayan, boynuzları kırılmış, meme başları kopmuş, kulak ya da kuyruğu doğuştan bulunmayan, çok zayıf, yürüyemeyecek kadar sakat ve hasta hayvanlar kurban olarak kesilemez... Pekiii, sağlam dahi olsalar kurban ne zaman kesilemezmiş?

    a. Eşref saatinde

    b. Tok karnına

    c. Etraf çok gürültülüyse

    d. Geceleyin

    17. Hali vakti kurban kesmeye uygun olmadığı veya borçlu harçlı olduğu halde ille de kurban kesenin kurbanına ne denirmiş?

    a. Niyazi

    b. Nafile

    c. Sinameki

    d. Hiçbiri

    Yanıtlar: 1) d, 2) c, 3) a, 4) d, 5) c, 6) c, 7) d, 8) d, 9) d, 10) e,

    11) c, 12) a, 13) b, 14) c, 15) d, 16) d, 17) b

    Etiketler:
    

    EN ÇOK OKUNAN HABERLER

      Sayfa Başı