Testiden yemek çıktı

Babamın işi dolayısıyla taşındığımız Ankara, bundan sonra hayatımızın merkezi oldu. Ama yine de babamın inşaat projesi neredeyse oraya gidip geliyorduk.

Bu sefer yaz aylarında Yozgat-Yerköy Bölge Okulu inşaatı, Çiğdemli Karayolları’nın işleri ve afet konaklarının yapımı için şantiyeye gitmeye başlamıştık. 1972-1975 yılları arasında Ankara-Yozgat arasındaki yolları pek çok kez arşınladığımı hatırlıyorum.

Yozgat ziyaretlerimizin birinde Belediye Başkanı bizi pikniğe davet etmişti. Piknik sofrasının ortasında kocaman bir testi duruyordu ve hiçbirimiz bu testiye anlam verememiştik. Sanırım hepimiz önümüze konan nefis yufka ekmeklerine eşlik edecek ana yemeği sabırsızlıkla bekliyorduk. Bizim şaşkınlığımızı gören ev sahibimiz de ayağa kalkıp testiyi eline aldı ve göz açıp kapayıncaya kadar testiyi kırıverdi. Hepimiz şaşkınlıkla izliyorduk, çünkü testiyi kırmak için yapılan bu hareketler bize izlediğimiz karate filmlerini hatırlatmıştı. Testinin içinden çıkan nefis yemeği yerken bile bu et ve sebze parçalarının nasıl olup da incecik ağızlı bir testiye konabildiğini anlamaya çalışıyordum.

Etsiz sebze güveci

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

200 gr bamya

250 gr taze fasulye

2 adet orta boy kabak

2 adet orta boy patlıcan

3 adet orta boy patates

2 adet sivri biber

1 adet kırmızı salçalık biber

2 adet orta boy kuru soğan

15 diş sarmısak

3 adet orta boy domates

1 tatlı kaşığı domates salçası

4 yemek kaşığı sıvıyağ

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Bamyaları yıkayıp kurulayın. Tepelerini külah gibi sivrilterek temizleyip limonlu suda 5 dakika kadar bekletin. Patatesleri soyup dörde bölün. Domatesleri soyup rendeleyin. Soğanları soyup tavla zarı formunda doğrayın. Sarmısakları soyun. Diğer sebzeleri de temizleyip doğrayın. Sıvıyağı orta boy bir tencerede kızdırın. Soğanı tencereye aktarıp sararıncaya kadar, 4-5 dakika kavurun. Tuz ve karabiberi serpip tekrar karıştırın. Domates salçasını ilave edip karıştırarak birkaç dakika daha pişirin. Sırasıyla patates, kabak, fasulye, sivri biber, salçalık biber, patlıcan ve bamyayı ilave edin. Sarmısak ve domatesi de ekledikten sonra yemeği, tencerenin kapağı kapalı vaziyette, kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Türlüyü ters çevirerek büyük bir cam tepsiye alın. Sebzeleri ezmeden karıştırdıktan sonra üzerini limon dilimleriyle süsleyerek sıcak sıcak servise sunun.

Pastırmalı ıspanak pirinçlisi

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

25 dakika


Malzeme listesi

2 demet ıspanak

(yaklaşık 500 gr)

5 yemek kaşığı zeytinyağı

1 adet orta boy kuru soğan

4-5 diş sarmısak

Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan dolusu pirinç

4 adet orta boy dometes

Gerekirse 1 su bardağı ılık su

(Et ya da tavuk suyu kullanabilirsiniz.)

2 çay kaşığı, tuz, karabiber

1 çay kaşığı kırmızı toz biber, kuru fesleğen

8-10 dilim çemensiz pastırma

Ispanakların kök kısımlarını kesip atın. Saplarını ve yapraklarını en az iki santim boyunda doğrayın. Ispanağı yıkayıp süzülmesi için süzgeçte bekletin. Kuru soğanları incecik, sarmısakları pirinç tanesi büyüklüğünde doğrayın. Dometesleri soyup tavla zarı formunda dilimleyin. Pirinci de yıkayıp bir kenarda bekletin. Zeytinyağını orta boy bir tencerede hafifçe kızdırın. Üzerine doğranmış soğan ve sarmısakları ilave edip orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak, 2-3 dakika kavurun.

Pirinci ilave edip 3-4 dakika daha kavurduktan sonra yıkayıp süzdüğünüz ıspanağı ekleyin. Üzerine doğranmış dometesleri hemen ilave edip tuz, karabiber, kırmızı toz biber ve varsa kuru fesleğen ya da kuru naneyi serpiştirin. Birkaç kez daha karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatın ve orta ısılı ateşte, kaynayıncaya kadar pişirin. Eğer ıspanağın sulu türünü kullandıysanız kaynadıkça suyunu verecektir. Eğer öyleyse yemeğe ayrıca su eklemeye gerek yoktur. Eğer kaynayan yemeğin suyu azsa sıcak su ekleyebilirsiniz. Ispanak yemeği kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve üzerine kuşbaşı et formunda doğradığınız pastırmaları ekleyip karıştırın. Kısık ateşte 15 dakika daha pişirip ocaktan alın. Sap kısımları yumuşamış olan ıspanak pişmiş demektir. Sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları