TESK'ten Kırşehir'e örnek model

Güncelleme Tarihi:

TESKten Kırşehire örnek model
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2012 16:04

Haberin Devamı

TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), şehirleri kirleten değil, güzelleştiren yeni bir modele imza atarak belediyelerle işbirliğine gidiyor. İsveç’in başkenti Stokholmde gerçekleştirilen ve 14. asırda esnaf ve sanatkar modellerini yaşatan SCANSEN isimli modelin benzerinin Türkiye'de yaşatılması için çalışma yaptıklarını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, örnek uygulamayı Türkiye’de Ahilik merkezi Kırşehir’de tanıtacaklarını kaydetti.
Yaklaşık 100 yıl öncesinin tarihi çarşılarını andıran yani modeller oluşturmak için kolları sıvayan TESK’in hamlesi içerisinde Türkiye genelindeki tüm esnaf ve sanatkar meslek dalları sergilenecek. Her ilde Türkiye’yi yaşatmak istediklerini ve proje kapsamında tüm il ve Büyükşehir belediye başkanları ile görüşeceklerini belirten Palandöken, "Konuyla ilgili olarak ilk çalışmayı Ahilik merkezi olan Kırşehir’de uygulamayı düşünüyoruz. 17-22 Eylül tarihleri içerisinde yapılacak Ahilik kutlamaları kapsamında tüm birlik başkanlarımızla konuyu görüşüp değerlendirdikten sonra belediye başkanları ile bu konuda ortak çalışmalar yapacağız. Çalışmanın ardından aynı çalışmayı Antalya, İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir gibi Büyükşehirlerimizde de hayata geçirmeyi düşünüyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Şehri kirleten değil güzelleştiren model
 
Yeni oluşturacakları modelin şehirleri kirleten değil güzelleştiren bir model olduğuna işaret eden Palandöken, iç ve dış turist çeken yeni bir model oluşturacaklarını kaydetti. Bendevi Palandöken, "Bu sistem ile 81 ilimizdeki meslek dallarının tamamını, 13. yüzyıldan günümüze giyilen işçilik elbiseleri ile üretim yapılan meslekleri yaşatmaya çalışacağız. Bununla birlikte ülke turizmine de büyük bir katkı sağlayacağımıza inanıyorum. Yeni sistemde jiletle değil ustura ile tıraş yapan berberler, ekmek pişirilen tandırlar, atlara nal üreten ve çakan nalbantlar, yorgancılar, semerciler, eski sistemde işlenen odun kaşıkları, hepsi 13. yüzyıldan günümüze süre gelen yaklaşık 150 meslek dalında üretim yapılıp satışa sunulacak. Yani 13. yüzyılda hangi meslekler var ise bunların hepsi olacak. Bu meslekleri yaşatarak ülkemize iç ve dış turizmde büyük katkı sağlayacağımıza inanıyoruz. Bunun içinde belediyeler ellerine taşın altına koyarak uygulama için bu projemize destek istiyoruz" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!