TESK Genel Başkanı Palandöken: İş sağlığı ve güvenliği maliyetleri etkilemez

Güncelleme Tarihi:

TESK Genel Başkanı Palandöken: İş sağlığı ve güvenliği maliyetleri etkilemez
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2017 13:12

TESK Genel Başkanı Palandöken: İş sağlığı ve güvenliği maliyetleri etkilemez

Haberin Devamı

ANKARA,(DHA)- 1 Temmuz 2017'den itibaren yürürlüğe girecek olan iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminden hizmet alma yükümlülüğü ile 10 kişiden fazla çalışanı bulunan iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı bulundurmak zorunlu hale gelecek. Bu sistem ile birlikte iş kazalarının önüne geçileceğine dikkat çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bu tarihten itibaren denetimlerde başlayacak. İş sağlığı ve güvenliği, işyerinin daha huzurlu, çalışanların daha mutlu ve işletmelerin daha verimli olabilmesi için bir gerekliliktir” dedi.

Kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde 1 Temmuz'dan itibaren iş güvenliği uzmanı denetimlerinin başlayacağını hatırlatan Palandöken, 'Esnaf ve sanatkarlar ile yanlarında çalışanların iş kazaları, meslek hastalıkları ve idari yaptırımlarla karşı karşıya kalmamaları için iş sağlığı ve güvenliği konusunda önlem almaları gerekiyor. İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminden hizmet alma yükümlülüğü 1 Temmuz 2017'den itibaren yürürlüğe girecek. İş Sağlığı ve Güvenliği için alınacak tedbirler bir maliyet olarak görülmemeli. Çünkü maddi kayıplar telafi edilse de kaybedilen yaşamların telafisi mümkün olmamaktadır. Bununla birlikte 10'dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri işverenleri gerekli sertifikaya sahip olmaları halinde (işe giriş ve periyodik muayeneler hariç) iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebilecek” diye konuştu.

 "ÇALIŞANLAR DA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ ALMALIDIR"

Esnaf ve sanatkarların yerine getirmesi gereken yükümlülükleri sıralayan Palandöken, “Esnaf ve sanatkarlarımız işyerinde risk değerlendirmesi yapmalı, acil durum planı hazırlamalı veya bu hizmetleri ilgili yerlerden temin etmelidir. Yangınla mücadele ve ilk yardım konularında önlem almalıdır. İş kazalarının ve meslek hastalıklarının kaydını tutmalı ve belirlenen süre içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirmelidir. Çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim almalarını sağlamalıdır. Çalışanlarının, işyerinde maruz kalacakları sağlık ve güvenlik risklerini dikkate alarak, sağlık gözetimine tabi tutmalıdır” dedi.

(FOTOĞRAF)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!