Terörün gölgesinde 2016

Güncelleme Tarihi:

Terörün gölgesinde 2016
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2015 22:54

Dünya, 2016’ya terör korkusuyla girdi. ABD ve birçok Avrupa ülkesinde saldırı ihbarları nedeniyle meydanlarda geniş güvenlik önlemleri alındı. Bazı gözaltıların olduğu Belçika’nın başkenti Brüksel’de kutlamalar tamamen iptal edildi. Berlin’de yılbaşı alanına sırt çantasıyla giriş yasaklandı, Moskova’da ise Kızıl Meydan kapatıldı.

Haberin Devamı

Amerikalı istihbarat yetkilileri, New York, Los Angeles ve Washington’da saldırı olabileceği yönünde bilgi aldıklarını açıkladı. ABD Başkanı Barack Obama’ya da Hawai tatiline çıkmadan önce güvenlik brifingi verildi. Amerikalı yetkililer, ihbarların tek bir kaynağa dayanan ve doğrulanmamış bilgiler olduğunu da vurguladı. FBI 24 saat görev yapmak üzere daha fazla personelini harekete geçirdi. Amerikalı istihbarat kaynakları, yılbaşı nedeniyle insanların bir araya geldiği noktaların ve toplu taşıma sistemlerinin hedef alınmasından endişe duyduklarını dile getirirken, New York Polis Teşkilatı’nın başındaki isim Bill Bratton, saldırı olacağı konusunda ciddi bir istihbarat almadıklarını söyledi. New York’taki yeni yıl kutlamalarının merkezi olan Times Meydanı’nda 6 bin polis görev aldı.

Haberin Devamı

Terörün gölgesinde 2016

AVRUPA DİKEN ÜSTÜNDE

13 Kasım’da IŞİD’in Paris Katliamı’nın ardından Avrupa diken üstündeydi. Paris’teki saldırganların bazılarının Belçika’nın başkenti Brüksel’den geldiği ve yine buraya döndüğü tespit edilmişti. Brüksel’de terör korkusu nedeniyle yeni yıl kutlamaları iptal edildi. Önceki gün alınan karar kapsamında havaifişek gösterileri de yapılmadı. Bunun yanı sıra Belçika polisi, yeni yıl kutlamalarına yönelik saldırı yapmayı planladığı gerekçesiyle dün sabah 6 kişiyi gözaltına aldı. Aynı iddiadan salı günü de iki kişi yakalanmıştı. Şüphelilerden biri, yollarda yaptıkları akrobatik hareketlerle tanınan ‘Kamikaze Riders’ adlı motosiklet grubunun kurucusu. Belçika polisi, bu gözaltıların yanı sıra Paris saldırılarıyla ilişkili bir kişiyi daha yakaladı. Böylece Paris saldırılarındaki gözaltı sayısı 10’a çıktı. Fransa’nın başkenti Paris’in Şanzelize Bulvarı’ndaki havaifişek gösterileri de iptal edildi. Paris’te bulunanlar, yeni yılı karşılamak üzere Fransız polisinin sıkı güvenlik tedbirleri altında bulvarda toplanabildi. Fransa genelinde 100 bin polis yılbaşı nöbeti tuttu.

Haberin Devamı

Terörün gölgesinde 2016

 

LONDRA’DA 3 BİN POLİS

Avusturya polisi, geçtiğimiz günlerde, dost bir ülkenin, Avrupa’nın çeşitli başkentlerini hedef alacak terör saldırılarının olabileceği konusunda kendilerini uyardığını duyurdu. Başkent Viyana’da polis, özellikle meydanlarda bulunan sahipsiz çanta ve bavullara karşı tedbir aldı. İngiltere’nin başkenti Londra’da 3 bin polis görevlendirildi. Tedbirlerin önlem alındığı açıklandı. Rusya da Moskova’daki Kızıl Meydanı kutlamalara kapattı.

Terörün gölgesinde 2016

SYDNEY

 

‘YAŞAM BİÇİMİNİZİ DEĞİŞTİRMEYİN’

Bangladeş’teki ABD Büyükelçiliği, ülkeyi ziyaret eden vatandaşlarını otellere ve gece kulüplerine yönelik saldırılar olabileceği yönünde uyardı. Bangladeş’in başkenti Dakka’da sokaktaki yılbaşı partileri iptal edildi. Almanya’nın başkenti Berlin’de ise yeni yıl kutlamalarının merkezi her yıl olduğu gibi Brandenburg Kapısı bölgesiydi. Ancak kutlama alanına sırt çantalarıyla girilmesi ve havaifişek sokulması yasaklandı. Yasaklı olan çanta tiplerinin resimleri girişteki levhalara asıldı. Diğer tip çantalar ise girişte arandı. Avustralya’nın ikinci en kalabalık kenti Melbourne’de binlerce polis görev yaparken Belediye Başkanı Robert Doyle, halka kutmalara katılma çağrısında bulunarak, “Yaşam biçiminizi değiştirmeyin” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Brunei ve Somali’de yasak

Gazze’de yönetimi elinde bulunduran Hamas, yeni yıl kutlamalarının bir gün sonra yapılmasına izin verdi. Hamas’ın polis sözcüsü Ayman Batniji, “Yeni yılı kutlamak İslam’ın emirleriyle çelişiyor. Bu Gazze’de kabul etmediğimiz bir Batı adeti” dedi. Orta Asya ülkesi Tacikistan, Güneydoğu Asya ülkesi Brunei ve Afrika ülkesi Somali de yeni yıl kutlamalarını yasakladı. Birleşik Arap Emirlikleri’ne bağlı Dubai’de ise yeni yıl havaifişek gösterileriyle karşılandı.

Terörün gölgesinde 2016

HAVAİ FİŞEK ÖNCESİ YANGIN SEYRİ

BİRLEŞİK Arap Emirlikleri’nin başkenti Dubai’de, 302.2 metrelik The Adress Downtown Oteli’nde yangın çıktı. Bina dev alevlerin içinde kayboldu, büyük panik yaşandı. Dubai Sivil Savunma Genel Müdürü Raşid el-Matruşi “Allah’a şükürler olsun, yaralı yok” dedi ve yeni yıl için planlanan havai fişek gösterisinin iptal edilmediğini duyurdu. Yangının 20’nci kattan çıktığı tahmin ediliyor ancak nedeni hakkında açıklama yapılmadı. Dubaililer havaifişek gösterisi öncesinde yangını izledi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!